Nagu ka iga mitte-nii-tähelepanelik Treffneri gümnaasiumi kasvandik märkas, kostitas ilmataat meid jaanuaris krõbedate miinuskraadidega. Juba hilissügi-
sest kisub ka seetõttu me koolimaja jahedaks, paiguti isegi lõdisemapanevalt külmaks ning see võib teinekord kesta kuni aprillikuuni välja. Kuid mis kõik on selle hambaid plagisema paneva temperatuuri põhjuseks?

Meie praegune koolimaja Munga ja Rüütli tänava nurgal valmis juba 19.sajandi algul. Seega on see juba omaette ajaloomälestis. Nimelt on Hugo Treffneri Gümnaasium koos oma imekaunite tilkornamentide, profileeritud raamistusega püstkülikute, festoonide ja palju muuga muintsuskaitse all. Seetõttu on lubamatu ümber ehitada kindlaid osasid sellest majast. See hõlmab ka hoone soojustamist, mistõttu poebki pakasepoiss koolimajja sisse. Niiet olgem arusaavad esineva jaheduse osas, kuna teisel juhul tuleks sooja saamine vahetada enama kui silmarõõmu pakkuva arhitektuuri võimaliku lagunemise vastu.

Kõik on seoses, põhjused on sügaval-sügaval
Kuid kas mitte siis ei kerki pinnale sagedasti me kooli seinte vahel kõlav lause “Miks nad lihtsalt sooja juurde ei keera?! Prrr!” See polegi nii lihtne, kui arvata võite. Ilmselt olete täheldanud, et söökla ruumides on võrreldes ülejäänud kooliga eriti madal, kananahka tekitav temperatuur. See on, uskuge või mitte, seotud lõunasöögiportsionite suurusega. Nimelt peab toitlustajafirma Toidutorn ise katma nii toidu, kütte kui ka muud sööklaosa puudutavad kulud. Järelikult, mida suurem on kõhutäide ja mida rohkem läheb ressursse toidule, seda vähem jääb raharuumi sooja hoidmiseks. Teisiti, kui söökla kliima muuta mitme kraadi võrra kõrgemaks, jääksid ehk me kõhud hoopistükis tühjaks.

Pole külma ilma, on…
Inimene on küll püsisoojane loom, aga külm poeb küll aegajalt nahavahele. Jah, nii on ka meie koolis, kuid on palju huvitavaid viise, kuidas end soojas hoida. Esiteks, juba hommikul riidesse pannes on soovitatav mõelda koolimajas valitsevale jahedusele. Kampsunid näevad imeliselt armsad välja ning hoiavad kogu jõust sooja. Sallid, villased sokid ja säärised kõlavad ka vägakülmapeletavalt. Samuti on me kool varustatud pinkidega, mis, oh rõõmu, on paigutatud just kuumade radiaatorite ette. Seega on eriti mõnus veeta vahetund kaaskülmetajatega soojaallika juures vesteldes. Pole see kool nii külm midagi, kui vaid kavalalt käituda. Vaatamata jahedusele, on me koolimaja meile überkallis. Aru saades selle Munga ja Rüütli tänava nurgal oleva maja erilisusest ja vajadusest kaunina säilida, pole kõrge hind kanda sooja hoidmiseks armsaid kampsuneid ja toredaid sokke. Tundub, et kevad on peagi uksetaga, kuid ilmataadil on trikke kindlasti veel varuks. Seega olgem siis mõistvad ning vaadake enne kooli tulekut aknast välja.

IMG_4228