Aprillikuu esimesed soojad tunnetatud, on paslik aeg kõnelemaks talgutööst ja jalgratastest. Ja just nimelt mõlemast, sest Miilangu toimetus alustas talguhooaega juba 29. märtsil, mil ulatati abikäsi Tartu Eksperimentaalsele Jalgrattatehasele (sõpradele lihtsalt TERT).

TERT on MTÜ, mis pesitseb alates 2013. aasta lõpust Tartu Loodusmajas. Suuremaid rattaosi hoitakse üle tee asuvas Lille Maja keldris. TERTi eesotsas on Loodusmaja haldusjuht ja jalgrattaentusiast Ilmar Part. MTÜ eesmärgiks on kutsuda inimesi üles jalgrattaid korda tegema, hooldama ja taaskasutama. “Rohkem rattaid tänavale!” on Pardi sõnul TERTi moto. MTÜ kogub kokku vanu rattaid, et neist korralikud jalgrattad valmis ehitada ning vajajatele ära anda, vahel ka sümboolse summa eest müüa (sest kulud tuleb kuidagi katta).

Uus hingus vanast

Miilangu toimetus tegi korda rattaid, mida hiljem jalgrataste raamidele alla panna. Selleks tuli kõige pealt ratta sisud tolmust ja õlist puhtaks teha. Seejärel tuli pingutada ja vahetada kodarad ning otsida sobiva suurusega väliskumm. Kõige keerulisemaks osutus terve sisekummi leidmine. Sisekumm tuli esmalt täis pumbata ning kindlaks teha, kas see mitte õhku läbi ei lase. Kõige parem on augu tuvastamiseks kasutada veekaussi, mille abil on kohe näha, kust õhku välja tuleb. Kummi parandamiseks on spetsiaalsed lapid, mida eelnevalt karestatud pinnale kleebitakse. Terveks tehtud sisekumm tuli õhust tühjaks lasta ning  pooleldi peale pandud väliskummile vahele toppida. Niiviisi tegime koostöös valmis üsna mitu ratast.

Kõigile jagub

Tegelikult on soovijatel ja huvilistel võimalik isegi TERTist endale ratas saada või nende abiga oma vana sõiduk korda teha. Selleks on mitu varianti. Kõigepealt tasub TERTiga ühendust võtta, näiteks Facebooki kaudu (facebook.com/rattatehas) või saates neile e-kiri (rattatehas@gmail.com). TERTi on võimalik viia oma vana ratas ning see korda teha. Samuti ootab rattatehase meeskond ka lahkeid annetusi vanade rataste (või rattaosade) näol. Siinkohal pean ära mainima, et mina sain endale TERTist maailma kõige ilusama roosa printsessiratta, rahvakeeli kokukas, mis mind suurepäraselt teenib. Sooviksid ka endale kevadeks kaherattalist? Võta TERTiga julgelt ühendust!

Löö kampa!

Päev Lille Maja õuel miilangulistega rattaid parandades ja vahepeal piknikku pidades oli meeleolukas. TERTi rahvas, eesotsas Ilmar Pardiga, oli koostööd tehes kannatlik ja rõõmsameelne. Samuti kutsusid nad meid ja meie sõpru üles nendega rohkem koostööd tegema. Part tunnistas, et tööjõust tunnevad nad puudust. “Oleks tarvis kedagi, kes saaks mõnel päeval kohal ka olla, kui kliendid tulevad ja abi vajavad,” tõdes ta. Miilang loodab TERTiga kindlasti ka edaspidi koostööd teha, kas või näiteks sügisese rattapäeva paiku, mil soovime, et võimalikult paljudel oleks oma jalgratas.

Jalgratta ABC

  1. Pese ratas ja kett talvetolmust puhtaks.
  2. Puhasta käiguvahetaja hammasrattad ja rullikud.
  3. Õlita kett.
  4. Kontrolli üle pidurid ja piduriklotsid.
  5. Proovi, kas sadul on õigel kõrgusel (äkki oled talve jooksul kasvanud).
  6. Keera võtmega kinni kõik logisevad mutrid-poldid.
  7. Pumpa kummid õhku täis.

rattad