Oled kunagi tundnud, et uued võõrkeelsed sõnad ei taha kuidagi meelde jääta? Tahaksid mõisteid efektiivsemalt õppida? Otsid lahendust? Meie teame seda! Verivärske veebikeskkond Tuupur.ee on loodud just sääraste murede lahendamiseks! Intervjuu on tehtud Tuupur.ee ühe looja, Martin Kabaneniga (12.A).

 

Mis leht see on? Mida see leht endast kujutab ja kellele on suunatud?

Tuupur.ee on veebiprojekt, mis aitab kasutajatel pähe tuupida võõrkeelseid sõnu, erinevaid mõisteid – kõike, mis pähe tuleb.
Lehekülje sisu on üsna lihtne, registreerunutel on võimalik luua õpilehti ning neid teistega jagada. Registreerimiseks on vajalik ainult e-mail. Õppimine on mugav: programm küsib õppijalt mõisteid, mille seletused tuleb peas välja mõelda. Juba pähe kulunud mõisted on võimalik õpilehelt eemaldada ning nii jäävad lõpuks alles vaid keerulisemad mõisted.
Sait on eelkõige suunatud õpilastele, kuid kasutada võivad kõik, kes seda vajalikuks peavad.

 

Kas kasutajaks peab registreeruma või on ka muid võimalusi?

Õpilehtedel õppimiseks ning nende jagamiseks ei ole registreerumine vajalik. Saidile tuleb kasutaja luua selleks, et saaksid ise õpilehti teha. See tagab selle, et igal kasutajal oleks lihtne ülevaade tema enda õpilehtedest.

 

Kes on täpselt selle saidi autorid ja kuidas mõte tuli? Kust tuli nimi?

Saidi autorid oleme mina, Martin Kabanen ja Martin Appo (õpib Tartu Ülikoolis). Mina olen vastutav lehekülje töötava poole eest. Martin Appo on veebidisainer, kelle kätetöö on kogu graafiline pool. Tasub mainida, et lehel oleva „mehikese“ on valmis joonistanud Heigo Heinleht (õpib Tartu Kõrgemas Kunstikoolis).
Lehekülje idee peale tulin mina. Eelmise õppeaasta lõpus oli mul inglise keele sõnade õppimisega probleeme ja sealt tuli mõte, et võiks sõnad arvutisse panna ja lasta arvutil neid küsida.
Nime mõtles välja Martin Appo. Ta mõtles saidi põhifunktsioonidele ja kuna lehel ju tegeletaksegi sõna otseses mõttes tuupimisega, siis miks mitte Tuupur. Lisaks peab nimi olema lühike ja meeldejääv.

 

Kuidas on leht hetkel vastu võetud?

Sõbrad ja tuttavad suhtuvad saidi ideese väga positiivselt. Palju sõpru on registreerunud ja kasutavad seda juba ka õppimiseks. Lisaks on meile antud palju ideid, mida võiks lehele juurde teha või muuta.
Nii nagu mina, ootavad mõnedki sõbrad, et lehekülg koguks palju populaarsust. Näiteks, siiani oleme lehekülge ainult Facebookis jaganud, esimese 5-6 tunniga külastas lehte üle 500 inimese.

 

Palju juba kasutajaid on? Kas teil on mingi koolide ülevaade ka, kus kõige rohkem on vms?

Hetkel on kasutajaid 188, õpilehti 71 ning õpilehtedel mõisteid kokku 846. Oleme nende numbritega väga rahul.
Kuna oleme lehekülge jaganud vaid Facebookis, siis tasub arvata, et kõige rohkem kasutajaid on meie koolist. Meie statistika programm suudab määrata kasutajate riike ning linnasid. Hetkel on kõige rohkem inimesi lehte külastanud Tartust, teisel kohal on Tallinn. Koolide kohta meil kahjuks info puudub, sest me ei küsi kasutajatelt, kus nad õpivad.

 

Kas tulevikus saab midagi peale mõistete ja sõnade seal veel õppida? Nt. õppematerjale jagada vms?

Õppematerjalide jagamiseks on Eestis olemas teine lehekülg, seega ei usu, et me seda tegema hakkame. Kuid oleme mõelnud selle peale, et mõistete asemel saab sisestada ka videosid, pilte, helifaile. See siis selleks, et õppida näiteks muusikaajaloo kuulamise tööks või bioloogias puulehti nende piltide järgi.

 

Millised on plaanid tulevikuks?

Teeme disainis mõned pisemad muudatused ning teeme õppimiseks lisafunktsioone, näiteks õpilehe kaartide järjekorra segamise ja kõikide kaartide korraga ümberpööramise valiku. Peale neid muudatusi hakkame saiti laiemalt jagama ja reklaamima, plaanime saata tutvustava meili igale Eesti koolile.

 

Telefoniversioon juba toimib?

Mobiilneversioon on töökorras! Eraldi appi pole vaja, tuleb vaid brauseris lehekülg avada ning sellest piisab. Mõni pisem disainiviga võib mobiiliga vaadates
esineda, kuid lähiajal teeme põhjalikuma ülevaatuse. Kõik nutitelefonifunktsioonid toimivad juba praegu. Õpilehel kaartide vahetamine toimib näpuga paremale-vasakule tõmmates ja kaartide ümberpööramine nende peale vajutades.
Head koolikaaslased, kasutagem meile pakutud võimalusi ja eelistagem eestimaist!
Tuupimiseni!

tuupur_ee mehike