Näituse autor Teodor Ruus
Foto: Raimond Lepiste

Teise korruse galeriist võib leida 11.a klassi õpilase Teodor Ruusi maalinäituse „Pärastlõunane tee”. Tegin Teodor Ruusiga intervjuu, et saada vastused nii mõnelegi huvitavale küsimusele. Nimelt ei ole see esimene kord, kui tema tööd avalikkuse ette jõuavad. Maalimiseks kasutab ta õlivärve ja spaatleid, mis annavad võimaluse laialdaselt mängida nii koloriidi kui ka tekstuuriga. Aga kust tuleb inspiratsioon ja miks tegeleda maalikunstiga?  

Kuidas sündis idee näituse tegemiseks?

Meie armas kunstiõpetaja Raimond Lepiste pani tähele, et ma tegelen aktiivselt maalikunstiga ja pakkus mulle välja võimaluse, et ma võiksin oma maale koolis eksponeerida. See mõte mulle väga meeldis, tuua oma tööd laiema publiku ette ja kuna olen ka varasemalt ühe isikunäituse korraldanud, siis oli olemas ka kogemus.

Kui pika aja jooksul sa maalisid?

Antud näituse maalid on valminud ajavahemikus 2017-2022. Valdav osa maale on ikkagi praegusest aastat. Kõige varasemast aastast on näitusel üks maal.

Kus sa varem oma maale oled eksponeerinud?

Esimene isikunäitus toimus umbes, ma võin eksida, aga kolm või neli aastat tagasi, kui mul oli võimalus seda Karlova Teatris korraldada. Olen varasemalt ka kolm korda osalenud ühisnäitusel „Mehed ja lilled”. 

Kust tuleb inspiratsioon maalimiseks?

Paljude abstraktsete tööde inspiratsiooniallikaks on loodusvaated, mille stiliseeritud kujust need jõuavadki abstraktsionismi. Paljude teiste tööde puhul pakuvad mõtteainet ühis- ja keskkondlikud probleemid, mis siis jõuavad lõundile, kas otsesemaltl või peidetud kujul.

Mis on abstraktsionism?

Abstraktsionism on kunstivool, kus otseselt midagi ei kujutata, vaid kõik on mõtteline. Pole arusaadavaid objekte, näiteks on lõuendil lihtsalt koloriidi ja kompositsiooni mäng.

Miks sa üldse maalid?

Maalin sellepärast, et kui sellega aastal 2013 alustasin, oli see lihtsalt idee teha ühele pereliikmele kingitus. Sealt hakkas see edasi arenema. Alguses tundus see loomulik, kuna maalimine oli nauditav tegevus, siis jätkasin sellega. Aja vältel olen hakanud maalimist enda jaoks mõtestama, et see ei oleks pelgalt pinnapealne hobi. Maalinäitust sissejuhataval plakatil on kirjas lause „Mis meelel, see pintslil”, mis on küll osaliselt vale, sest ma maalin valdavalt spaatlitega. See on võimalus oma ideid väljendada, jagada mingil määral oma arvamust ühiskonnaga. Kokkuvõttes on maalimine minu jaoks ilu ja sõnumi otsing ning selle edastamine visuaalsel kujul.

Kus on järgmine näitus?

Praegu võib minu maale näha Veinis ja Vines, kus on Tartu linnavaadete näitus. Seal on üleval kaks maali botaanikaaiast. Siit edasi ei julge veel kindlalt öelda.

Kus hinnasildid on?

*Naerab* Praegu sellele näitusele hinnasiltide panemine oleks edev ja ebavajalik, aga kui on huvi, siis võib julgelt minuga ühendust võtta.

Huvilised uue näituse avamisel
Foto: Raimond Lepiste