Kui hakkasin üksi elama, hakkasin ka palju rohkem tähele panema, kui palju prügi ma tekitan. Otsustasin midagi ette võtta, sest süütunne ei jätnud mind rahule. Leidsin nullkulu poe, kust saab osta Eesti firmade tooteid. Peagi avastasin, et ei ole see nullkulu nii tore, nagu reklaamitakse. Tellisin Tallinnast Ökomoni poest mõned tooted. Olin väga pettunud, et nad olid iga toote eraldi plastikust mullikilesse mähkinud. Siiski olin optimistlik, et tooted sobivad mulle.

Järgnevad on Ökomoni tooted.

Kokos tahke šampoon Haapsalu ravimudaga

Kokos on Eesti looduskosmeetikafirma, mille missioon on vähendada plastiku kasutust ja laiendada looduslike toorainete kasutust. Firma koduleht väidab, et nende juuksehooldustooted vahutavad; seda need kohe kindlasti ei teinud. Nende tahke šampoon jättis juustesse üsna liimise tunde, nagu oleksid juuksed kaetud plastmassiga. Kui juuksed olid kuivanud oli mu rõõm aga suur: mu juuksed olid väga pehmed ja läikivad. Samuti kestab mõju kauem – juuksed läksid uuesti mustaks alles kolmanda päeva hommikuks. Olen seda šampooni kasutanud juba poolteist kuud ja pole arugi saada, et seda vähemaks on jäänud. Väidetavalt peaks see šampoon kestma 3-6 kuud. Eks aeg näitab.

Kokos tahke juuksepalsam õunaäädikaga

Sarnaselt šampoonile tundus ka palsam üsna liimine. Tulemuseks olid aga väga pehmed juuksed. Kahju on ainult sellest, et see jätab juustele üsna tugeva õunaäädika lõhna. Samuti tundub, et see on minu juuste jaoks liiga tugeva toimega. Minu juuksed on väga tundlikud ja õhukesed. Usun, et paksudele ja tugevatele juustele oleks see palsam sobilikum.

Kokos hambapesu pulber tundlikele hammastele ja igemetele

Kuigi suu tundus peale sellega pesemist värske, siis olid hambad valulikud. Samuti ei jätku ühest korrast hambaharja pulbrisse kastmiseks, et terve suu puhtaks saada ja on vaja pesta kaks korda. Kui peale sellega pesemist midagi süüa, siis ei maitse toit kibedalt, vaid täiesti tavaliselt. 

Mulieres looduslik pesugeel – Värske Tsitrus

Mulieres on Eesti looduslike puhastustoodete firma, mille lõi murelik ema, kelle lapsel oli palju allergiaid kodukeemia vastu. Kahjuks ei ole mul palju positiivset selle toote kohta öelda. Riietel on tihti pesust tulles mõni plekk veel peal ja riided on kaotanud oma pehmuse. Kõik pusad ja dressipüksid on üleni topiliseks läinud ning varem seda probleemi polnud. 

Mulieres looduslikud nõudepesumasina tabletid

Mulle valmistas pettumuse, et tablettidel oli plastik ümber, nagu teiste firmade tablettidelgi. Lootsin, et Mulieres’i omad on ilma plastikuta. Samuti jäi peale pesu klaaside ja pannide peale palju valgeid plekke. Avastasin, et plekke ei teki vaid siis, kui pesta maksimaalse (minu masinal 65 kraadise) kuumusega.

Järgnevad tooted on pärit Tartu Biomarketist

Niyok hambapasta ingveri-sidruniheinaga

Tegemist on kookosõli hambapastaga. Tuub on pooleldi valmistatud kriidist. Esimese asjana märkasin, et pasta on väga tahke ja ei segune hästi süljega ega vahuta. Samuti ärritab see pisut mu keelt. Toime poolest aga tundub, et töötab nagu hambapasta ikka. Hambad tunduvad peale pesu puhtad ja hingeõhk on värske.

Georganics Apelsinimaitseline suuloputusõli

Suu loputamine õliga on Ajurveda traditsioonidest lähtuv tehnika hammaste ja igemete puhastamiseks. Selle tehnika nimi on oil pulling ja see seisneb suu loputamises õliga 15-25 minutit järjest. Mulle tundub, et see aitab suuhügieeni juures kaasa küll. Hammaste pind tundub siledam kui lisaks pesemisele loputan suud ka õliga.

Miswaki pulk

Ostsin selle toote Tartu Looduspere poest. Miswak on hambapuhastusoks tehtud Salvadora persica puust. Selle kasutamine suuhügieenis on levinud islami kultuuris. Miswaki pulga sees on antibakteriaalse toimega õlid, mis peaks suud puhastama. Mulle selle toote kasutamine eriti ei meeldinud. Suu jäi puutükke täis ja maitse oli üsna ebameeldiv. Ei tundu ka, et see oleks mu suuhügeenile palju juurde andnud.

Arvan, et nullkulu ikka nulltulu ei ole. Olen üsna rahul osade toodetega, mille ostsin. Näiteks tahke šampoon meeldis mulle väga ja kasutan seda kindlasti ka edaspidi. Tuleb vaid katsetada ja leida endale sobivad tooted. Kindlasti püüan ajapikku välja vahetada rohkem oma igapäevaseid tarbeid nullkulu toodete vastu. Nullkulu elustiil ei nõua tingimata kindlate toodete ostmist. Nullkulu peale üle minemine on pikk protsess ja alustada võib millestki väikesest nagu oma puu- ja juurviljade ostmine lahtiselt mitte kilekotti pakituna.