Kristi Pihlak, 10.a/A22

Kust kandist tuled?

Tulen Tallinnast.

Mis on Treffneri ja Sinu põhikooli erinevused?

Treffneri vetsudes on roheline seep, aga põhikoolis oli kollane. Treffi toatemperatuur on paar kraadi jahedam ning uus klass on täpselt 2 korda suurem ja selle võrra 2 korda nunnum. 

Mis on olnud kõige meeldejäävam mälestus esimesest perioodist uue klassiga?

Väga basic vastus, aga rebaste ristimine. Eriti erksalt on meeles latikas ning muidugi võitja väljakuulutamine. Pigem just see armas kallistushetk klassiga peale võitjaklassi välja kuulutamist. Isegi kui me ei võitnud, oleme kogemuse võrra rikkamad ja lähedasemad. Aga tegelikult iga argipäev A22-ga on meeldejääv mälestus.

Mis Sa teeksid, kui kohtuksid Hugo Treffneri vaimuga?

Kummardaksin alandlikult, pakuksin talle Pealinna kooki ja küsiksin, kas ta haldab Treffipihti.

Nimeta midagi, mida keegi ei tea või ei usu Sinu kohta?

Mul on loomulikud lokid, tegemist pole perm’i ega parukaga. Tihti aetakse mu juuksed segamini ka pruunide kiirnuudlitega.

Nimeta toit, milleta Sa ei saa elada?

Treffi koolitoit, sest selles on täpselt õige kogus kiudaineid. 

Ootused versus reaalsus – esimene arvestus?

Ootused olid, et arvestused on lihtsamad. Reaalsus oli, et on raskemad. Mul oli mata arvestus MA1, mis minu kui reaalika jaoks peaks pigem olema nagu MinuArmastus1, aga 90 minutit möödus oodatust kiiremini. Lahendasin ruutvõrrandit tiba liiga kaua, asendusvõtte asemel kasutasin vist masendusvõtet. Aga pole hullu, elu läheb edasi.

Millega tegeled väljaspool kooli?

Kiirkõnnin mööda Tartut ja eksin suht tihti ära. Arvutan iga võimaliku asja absoluutset piirviga ja eeskujuliku A22 õpilasena krõmpsutan Milka šokolaadi. Lisaks nunnutan oma koeri ja tegelen koerte agility’ga. Veerandi kohaga gymrat olen ka. 

Kus asub õpetajate kohviruum?

See asub seal, kus asub õpetajate tuba, ja õpetajate tuba on kuskil Treffis kuskil korrusel kuskil toas.

Kui Sa oleksid loom, mis loom Sa oleksid? 

Oleksin veesiga ehk kapibaara, sest me oleme välimuselt äravahetamiseni sarnased ja meil on suhteliselt samad eluviisid (mõlemad sööme öösiti ning oleme sotsiaalsed).

Mis juhtub aastal 2050?

Aastal 2050 olen ma 44-aastane ja loodetavasti on mul siis Treffner lõpetatud. Selleks ajaks on ilmselt koolivetsudes nagid üleval ning Treffner on endiselt Eesti parim gümnaasium.

Millisest õpetajast oli Sul kindel ettekujutus, aga ta osutus hoopis teistsuguseks?

Hildebrandt on oodatust naljakam.

Kui palju teadsid Treffnerist enne, kui siia tulid?

Pigem palju, stalkisin klassi instasid.

Mille poolest on sinu klass eriline?

Meil on äärmusest äärmuseni inimesi ehk klassis on esindatud mitmeid erinevaid valdkondi, aga nagu füüsika õpetaja Agnes Vask ütleb: „Vastandid tõmbuvadki!”

Mati Mansberg, 10.b/B22

Kust koolist tuled?

Varasemalt käisin Johannes Voldemar Veski nimelises Maarja-Magdaleena põhikoolis.

Mis on Treffneri ja Sinu põhikooli erinevused?

Ma kindlasti pole harjunud sellega, et korraga käib nii palju õpilasi ühes koolis, sest põhikoolis oli kooli peale kokku umbes 70 õpilast. Kooli tempo on ka täiesti erinev, pigem kiirem, kuid olen sellega enamjaolt juba praeguseks harjunud.

Mis on olnud kõige meeldejäävam mälestus esimesest perioodist uue klassiga?

Kõige loogilisem ja ainuõige vastus on rebaste ristimine. See päev jääb kindlasti terveks eluks meelde. Eriti tantsuaeg, nii see aeg, kui laval tantsisime, kui ka enne esinemist üksteise ergutamine. Isegi kui õhtused tantsukava harjutamised viisid meie kannatuse piiri peale, tekitades vahetevahel ka vaidlusi, siis tundsin, et enne esinemist olime kõik lähedasemateks saanud. Üleüldiselt ütleksin, et oleme üks kokkuhoidvamaid klasse meie lennus.

Kas jäite oma tantsukavaga rahule?

Kindlasti jäime, isegi kui kõik ei läinud plaanipäraselt. Totaalselt untsu muidugi ei läinud, mõned osad jäid hiljaks ja mõned inimesed ei osanud õigel ajal lavale tulla, aga see käib ilmselt esinemisega kaasas.

Nimeta midagi, mida keegi ei tea või ei usu Sinu kohta?

Mul oli viiendas klassis lilla kukehari. Mingi hetk lasin juuksed isegi siniseks värvida.

Millega tegeled väljaspool kooli?

Kuna ma elan linnast väljas, siis suur osa õhtust on see, kui ma ootan kojuminekut või sõidan koju. Muidu mängin kooli kõrvalt jalgpalli ning üleüldse tegelen spordiga.

Mis Sa teeksid, kui kohtuksid Hugo Treffneri vaimuga?

Teeksin temaga koos pildi, et mind ei peetaks segaseks.

Ootused versus reaalsus – esimene arvestus?

Ma valmistusin kõige hullemaks, seega reaalsuses ei olnud asi nii karm kui eeldasin. Ilmselt kõige rohkem hirmutas mind töö maht, see, kui palju võib ühes töös küsida.

Kus asub õpetajate kohviruum?

Äkki petangisaali juures.

Kui Sa oleksid loom, mis loom Sa oleksid? 

Ma oleksin kass, sest kassid saavad päev otsa lamada päikese käes.

Mis juhtub aastal 2050?

Ma saan aastal 2050 Eesti noorimaks presidendiks ning teen Hugo Treffnerist üle-eestilise gümnaasiumi.

Kui palju teadsid Treffnerist enne, kui siia tulid?

Kui aus olla, siis tulin siia kooli ettevalmistamata ehk mul ei olnud väga suuri teadmisi Treffnerist. Suurem osa informatsiooni tuli tuttavatelt, kes siin koolis hetkel käivad.

Milline on Sinu klass, 10.b?

Meie klass on parim klass meie lennus ja kui me poleks lippu ebaausa võttega ära kaotanud, oleksime ristimise võitnud.

Kirke Karolin Tark, Mia Merili Laisaar, 10.c/C22

Kust koolist tulete?

Mia Merili Laisaar: Tulen Tartu Tamme koolist.

Kirke Karolin Tark: Tulen Põlva koolist.

Mis on Treffneri ja teie põhikoolide erinevused?

Mia Merili Laisaar: Tunnid on pikemad, koormust on rohkem, kokkuhoidvam klass. Koolimaja välimus on rohkem minu maitse kui põhikooli hoone.

Kirke Karolin Tark: Põhikool, kus käisin, koosnes kolmest hoonest, seega seal oli kokku umbes 900 õpilast. Siin on tunduvalt vähem, mis teeb sellest vaiksema koha. Õpetajad tahavad õpilasi õpetada ning on ülitoetavad, kui millestki aru ei saa.

Mis on olnud kõige meeldejäävam mälestus esimesest perioodist uue klassiga?

Mia Merili Laisaar: Ilmselt siis, kui ristimisel pidime vande andma. See oli linnajooksu lõpppunkt, mis jättis sügava mulje ning tekitas kergendust, et me lõpuks olemegi treffneristid.

Kirke Karolin Tark: Mulle tuleb kohe meelde see, kuidas me Raekoja platsil 10.b klassiga võidu karjusime ja lõpuks nende klassijuhataja ütles, et me võitsime.

Mis te teeksite, kui kohtuksite Hugo Treffneri vaimuga?

Mia Merili Laisaar: Küsiksin, kas Uve Saar on taassündinud Hugo Treffner.

Kirke Karolin Tark: Küsiksin, kas käik Treffnerist Jaani kirikusse on olemas ja kus see asub.

Nimetage midagi, mida keegi ei tea või ei usu teie kohta?

Mia Merili Laisaar: Mul on halb harjumus saada väga imelikke vigastusi, aga mitte kunagi ei murra ma oma luid. Näiteks kunagi lumelauaga mööda tõstukit üles sõites suutsin lumelaualt kukkuda, ankru enda ümber kerida ning küünarnukki nii kõvasti vigastada, et välimuselt oli tegemist luumurruga, kuid tegelikult polnud.

Kirke Karolin Tark: Ma olen sotsiaalne introvert. Näen välja nagu ekstravert, kuid tegelikult vajan aega iseendaga enne kui teistega suhtlema hakkan.

Toit, milleta ei saa elada?

Mia Merili Laisaar: Mul on imelik kinnisidee šokolaadi fondant’dega. Võrdlen igas restoranis fondant’de  maitset eelnevatega, mida olen kunagi proovinud. Omamoodi otsin, kust saab parimat šokolaadi fondanti.

Ootused versus reaalsus – esimene arvestus?

Mia Merili Laisaar: Arvestuste nädal on hoopis mõnus ja tore aeg. Enne arvestust peab kindlalt õppima, aga muidu nädal aega puhkust. Aeg iseenda jaoks, saab rahulikult olla, midagi tegema ei pea. Vahepeal peab käima koolis ning vastama mõnele küsimusele. 

Kirke Karolin Tark: Tuleb välja, et ma kardan rohkem neid perioodisiseseid väiksemaid töid kui arvestusi.

Millega tegelete väljaspool kooli?

Mia Merili Laisaar: Ma mängin tennist, käin jõusaalis, kui koolist liiga väsinud ei ole, ja talviti meeldib mulle suusatada ning lumelauaga sõita.

Kirke Karolin Tark: Ma käin võrkpallis, jooksmas, koolikooris ja talvel suusatamas.

Kus asub õpetajate kohviruum?

Mia Merili Laisaar: See on seal koridoris, kuhu meie klassijuhataja ei lubanud minna. Väidetavalt on seal tähtsate inimeste tähtsad kabinetid ning suur võimalus on pahandustesse sattuda, kui liiga kõvasti räägid.

Kui Sa oleksid loom, mis loom Sa oleksid? 

Mia Merili Laisaar: Kass, sest ma tahan palju magada.

Kirke Karolin Tark: Koer, sest ma sarnanen väga enda vana koeraga.

Mis juhtub aastal 2050?

Mia Merili Laisaar: Inimesi ei ole, ainult loomad. Ilmselt väga palju ei saagi oodata, sest inimesed ei ole nii targad, kui nad arvavad.

Kirke Karolin Tark: Inimesed on tehisintellekti leiutanud ja sellega liiale läinud, mistõttu ei suuda nad enda leiutatut tagasi võtta. Nii et robotid vallutavad planeedi.

Millisest õpetajast oli teil kindel ettekujutus, aga ta osutus hoopis teistsuguseks?

Mia Merili Laisaar: Ma tooksin hoopis välja sarnasused minu ettekujutusega. Näiteks Ott Maidre, kes on täpselt sama naljakas ja äge, nagu on räägitud, ning Uve Saar, kes teeb palju kahemõttelisi nalju. 

Kirke Karolin Tark: Mulle algul tundus, et Uve Saar on hästi range ja kuri, aga tegelikult ta ei ole kohe üldse selline. Pigem on ta nõudlik.

Kui palju teadsid Treffnerist enne, kui siia tulid?

Mia Merili Laisaar: Ma olen kuulnud palju erinevaid jutte, sest terve mu pere on Treffneris käinud. Mu isa mainis, kuidas raamatukogu asus hoopis teisel korrusel ning koolil oli sisehoov. See pani mind siin koolis käies mõtlema, milline Treffner varem välja nägi.

Milline on teie klass?

Kõik koos oleme masenduses, seega väga kokkuhoidev klass. Tegelikult oleme väga rõõmsameelsed ja sõbralikud. 

Iseloomustamaks loodusklasse, lisaks lõppu ka ühe tsitaadi Ott Maidrelt: „Teised klassid teevad pahandusi, kuni loodusklassid pealt vaatavad”.

Marta Tammiksaar, 10.d/D22

Kust koolist tuled?

Tulen Tartu Katoliku Hariduskeskusest. Treffnerisse tulin, sest minu vend käis siin ja ma ei saa olla temast halvem. 

Mis on Treffneri ja Sinu põhikooli erinevused?

Treffner on palju suurem kool – mu vanas koolis oli 22 õpilast klassis ja ainult 2 paralleeli. Treffneri maja on väga segane. Siin on ka palju rohkem õpetajaid ja kool on palju elavam. Treffner pidevalt uuendab ennast. 

Kõige meeldejäävam mälestus koos oma uue klassiga?

Kui olime oma tantsukava ära teinud, siis üks mu sõbranna hakkas emotsioonide üleküllusest nutma. Mu klassivend initsieeris, et teeme kõik koos ühe suure grupikalli ja ma tundsin meie klassi siis hästi ühtsena. Kõik see soojus ja armastus ja rõõm oli hästi meeldejääv.

Mis Sa teeks, kui Sa kohtuks Hugo Treffneri vaimuga?

Ma küsiks, kuidas saada Pajuri arvestusel viit. Ma küsiks ilmselt veel salakäikude kohta ja kas mul oleks võimalik näha Aime Pungat naermas. 

Nimeta midagi, mida keegi ei tea või ei usu Sinu kohta.

Ilmselt seda, et mulle tegelikult väga meeldib üksi olla. Ma olen introvertne ekstravert.

Ootused versus reaalsus – esimene arvestus?

Kardan praegu kõige rohkem ajalugu ja kunstiajalugu. Ma arvasin, et teised stressavad ja on rohkem ärevad, aga seda ma vanematel klassidel ei näinud. 

Millega tegeled väljaspool kooli?

Mulle väga meeldib jalutada. Meeldib käia linnas ringi ja vaadata arhitektuuri. Samuti ma armastan kaneelirulle küpsetada (kui keegi tahab, võin teile küpsetada). Mulle väga meeldib ka laulda, lõõritan kogu aeg, või siis vaatan mõnda sarja või loen raamatut.

Kus asub õpetajate tuba? Aga kohviruum?

Teisel korrusel Anneli Mäe klassiruumi kõrval. Kohviruum on seal, kus õpetajad kohvi joovad. 

Kui oleksid loom, siis mis loom?

Kameeleon, sest ma olen väga hea uute olukordadega kohaneja. 

Mis juhtub aastal 2050? 

Ma olen loodetavasti lõpetanud Treffneri ja Eesti on jõudnud Euroopa viie rikkama riigi hulka. 

Kui palju teadsid Treffnerist enne siia tulemist?

Suht palju, sest mu vend käis siin. Tema pigem rääkis, et „Oi, kui lahe saun seal on!” ja sellepärast tasub siia tulla. Ta rääkis veel, kuidas Priidu Beier räägib oma põlveprobleemidest ja Monaco printsessist. 

Kas oli mõni õpetaja, kellest Sul oli kindel ettekujutus?

Ma arvasin, et kunstiajaloo õpetaja on kuri ja suuliste vastamiste ajal tuleb vetsu põgeneda. Lepiste aga ei ole üldse kuri. 

Ats-Artur Ploomipuu, 10.e/E22

Kust koolist tuled?

Tulen Ülenurme Gümnaasiumist.

Mis on Treffneri ja Sinu põhikooli erinevused?

Peamiselt perioodisüsteem ja pikemad tunnid. See süsteem tundub mulle mõistlikum, sest nüüd ongi reaalselt viis tundi, mitte päev kella kaheksast neljani. 

Mis on olnud kõige meeldejäävam mälestus esimesest perioodist uue klassiga?

Arvatavasti see rebaste ristimise võit on üks meeldejäävamaid. Kogu päev oli klassiga väga huvitav. Tooksin välja riideketi tegemise, kus lõpuks mõned klassivennad juba peaaegu aluspesu väel olid. Meid hoidis liikumas terve päeva jooksul meie klassivend Rico Päkk, kes pidevalt kõiki ergutas ja oma positiivsusega nakatas. Ta ei sundinud meid võitma, aga pidas juba võitjateks, kui terve päeva üle elasime, mis tekitas kõigis sooja tunde.

Lisaksin veel selle, kuidas Uve Saar teemast lähtuvalt nagu šamaan võitja teatas.

Mis emotsioon Sulle ristimisest kõige rohkem meeles on?

Absoluutne ja pikaajaline võidujoovastus. Umbes pool tundi tähistamist ning rõõmust kisamist, ikkagi oli ju kulminatsioonihetk.

Mis Sa teeksid, kui kohtuksid Hugo Treffneri vaimuga?

Ma ütleksin, et olen temaga juba kohtunud, sest kui Uve Saares Hugo Treffneri vaim ei elutse, siis ma ei oska öelda, kus mujal ta olla võiks. Hugo Treffneri vastu on mul suur austus ja oleks väga huvitav nii-öelda otse kuulda, millisena ta omal ajal seda gümnaasiumit pikemaajaliselt ette kujutas ning mis ta arvab praegusest Hugo Treffneri Gümnaasiumist.

Ootused versus reaalsus – esimene arvestus?

Otseselt ootusi ei olnud. Mis mind endiselt üllatab, on see vaba aja rohkus arvestuste nädalal. 

Millega tegeled väljaspool kooli?

Ülenurme muusikakoolis õpin eufooniumi, lisapillina trombooni. Üleüldiselt olen rööprähkleja ning tegelen kõigega, mis parasjagu huvi tekitab. Mulle meeldivad erinevad keeleteemad: keeleuuendus, keelte õppimine ja keelte teaduslik tegevus. Osalen ka Kambja valla noortevolikogus. 

Kui Sa oleksid loom, mis loom Sa oleksid? 

Kunagi tegin nalja, et kui peaksin olema mingi liblikas, siis oleksin riidekoi – tüütu ja omamoodi asjade kallal näriv. 

Mis juhtub aastal 2050?

Kui midagi peaks tol aastal juhtuma, siis erinevate artiklite järgi maailmalõpp. Kogu aeg lubatakse rohepööret, aga me ju oleme näinud, kuidas 20 aastaga tehakse heal juhul ühe aasta töö.

Kui palju teadsid Treffnerist enne, kui siia tulid?

Headest tulemustest teadsin. Ühe geograafia olümpiaadi lõppvoorus sattusin kokku nii mõnegi treffneristiga ning nende isiksused ja käitumine jätsid väga hea mulje. Võiks öelda, et see muutis ka minu arvamust Treffneri koolist palju positiivsemaks.

Mis mulje on Sul jäänud Treffnerist? 

Mulle meeldib, kui elus see kool on. Kui tunnid on lõppenud, siis endiselt mängitakse klaverit, lauatennist, suheldakse omavahel. Siin kogu aeg toimub midagi, mis jätab Treffnerist sooja ja koduse mulje. Mulle on jäänud tunne, et rumalusi Treffneri kooli nime all väga teha ei taheta. See on positiivne, sest näitab Treffneri head mõju õpilastele.

Mis Sa arvad enda klassist?

Ristimine jättis meie klassist väga selge mulje, kui ühtsed me oleme ja kui hea koostöö meil on. Meie klassis on ägedad inimesed just seetõttu, kui mitmekesiste huvialadega iga õpilane on – see näitab meie klassi loovust ja võimekust. Hooliva, rahuliku ja sõbraliku mulje on jätnud meie klassijuhataja Age Salo.

Mis tunnid ja õpetajad on Sulle silma jäänud?

Asendamatud on ajaloo- ning etiketitunnid. Mul on jäänud Uve Saarest ja tema tundidest positiivne emotsioon. Ta on välja teeninud oma koha ja ta ei karda seda näidata. Silmapaistev on ka see, et ta on jäänud tagasihoidlikuks ja viisakaks. Mulle inimeste puhul just see meeldibki.