Üheks suurimaks probleemiks noorele rebasele on sügishooajal sobiva kasuka leidmine. Hinnad on kallid, tung on suur ja aega on liiga vähe. Seega tulid 12.e klassi õpilased Anette Ama, Veera Beljajeva, Eleonora Kolga ja Amina Rebane mõttele korraldada ühiskonnaõpetuse projekti raames kümnendikele laat ,,Rebaselt rebasele”, kus sai soodsa hinnaga osta vanemate lendude kasutatud, ent trendikaid rõivaid. 

Ürituse korraldajad (vasakult: Eleonora, Anette, Amina ja Veera)
Foto: Minna Gielen

Laat leidis aset 20. septembril esimesel ja teisel söögivahetunnil auditooriumis. 

Ürituse eesmärgiks oli äratada õpilastes riiete taaskasutamise armastust. Kiirmood ehk fast fashion on riiete kiire valmistamine odava tööjõuga ning seda tihti halbades tingimustes, et hiljem need suurele rahvamassile ruttu edasi müüa. Tulemuseks ei ole ainult hetkeseisuline klientide õnnelikkus, vaid hoopis suur keskkonnareostus. Enamik lettidel olevatest riietest lõpetavad prügimäel ehk nende valmistamiseks kulunud füüsiline ja tööstuslik energia on suuremas pildis olnud kasutu. ,,Rebaselt rebasele” ei ole küll suur samm globaalse kiirmoekriisi vähendamiseks, kuid siiski väike puänt igapäevase teadmatuse vastu.

„Taaskasutus hakkab
meist endist,” sõnab
korraldaja Veera.

,,Üheks suurimaks raskuseks ürituse korraldamise juures oli riiete kokku kogumine,” leidsid korraldajad. Kuid peale klassidega rääkimist ja edukat reklaamimist suutis korraldusmeeskond veenda üle kahekümne inimese riideid müüki panema. Värvidest domineerisid oranžid, rohelised ja kollased riided, kõige vähem oli kahjuks roosasid rõivaid. Õnneks aga riiete suurused varieerusid, nii et igaüks võis leida endale midagi sobivat! Laadapäeval sai siiski müüdud päris mitu eset, mida võis kindlasti suurel rebaste pidupäeval näha.

Seega võib öelda, et üritus oli osaliselt edukas. Lühikese ajaga suudeti kokku koguda kaks kastitäit riideid, maha müüa peaaegu terve kast, annetada allesjäänud riided Tartu Laste Turvakodule ja inimesi rohkem taaskasutama motiveerida. Korraldajad tänavad neid õpilasi, kes oma panuse andsid ja loodavad, et ka edaspidi on inimestel mõttes taaskasutus, sest mida rohkem me taaskasutame, taasarmastame (ja ka taasrebastame), seda paremaks maailm meie ümber muutub. 

Rebased riideid uurimas
Foto: Minna Gielen