Foto: Teater Vanemuine

“Tappa laururästast” esietendus Vanemuises 9. veebruaril 2012. Etenduse lavastas Urmas Lennuk, kelle jaoks on “Tappa laulurästast” kui täiskasvanute “Bullerby lapsed”. Näidendi tegelased on Nirksilm (Liisa Pulk), tema vend Jem (Andres Mähar) ning Nirksilma ja Jemi sõber Dill (Maria Soomets), lisaks laste isa advokaat Atticus Finch (Hannes Kaljujärv) ja majapidajanna Calpurnia (Liina Olmaru). Lavastus põhineb Harper Lee samanimelisel romaanil, mis ilmus 1960. aastal ja on võitnud Pulitzeri preemia.

Etenduse läbivaks teemaks on armastus: isa armastus laste vastu, Nirgisilma suhted vennaga, lapsepõlvesõpruse muutumine esimeseks armastuseks ning ligimesearmastus. Taustaks aga mitmed probleemid nagu kiuslik õpetaja ja naabrinaine, rassistlikud kokkupõrked ja ka naabrikoll, keda etenduses kehastab kaltsunukk. Etendus on tõeliselt hästi lavastatud ja ka näitlejate valik on õnnestunud. Eriti meeldisid lapsi mänginud artistid, kes olid oma rollides väga usutavad.

Võrreldes raamatuga on etenduses mõistagi tehtud kärpeid nii tegelaste arvu kui süžeeliinide osas, aga see ei ole etendusele kahjuks tulnud. Sadamateatri black-box ja minimalistlik lavakujundus (Liisa Soolepp) toetavad kenasti laste mängu. “Maailm on tegelikult kaunis kena paik, kui seda vaadata siiraste lapsesilmadega.”