Kontsad klõbisemas, kaunis kleit lendlemas, kõnnib sulle kooli peal vastu särasilmne ja energiast pakatav abituriendineid. Käes raamatud, kotist paistmas veepudel ja porgandid, kuuled teda rääkimas Ühendriikide presidendivalimistest. Samal ajal kordab ta veel eesootavaks kontrolltööks ja lahendab telefonitoru otsas sõprade suhteprobleeme. See on 12. b klassi õpilane Els Heile.

Tõeline maailmapäästja: Tulevikus näeb end välisministeeriumis või ÜRO-s. Foto: Anna Liisa Saavaste

1. Els, Sa käisid hiljuti Briti Suursaadikul külas. Räägi, kuidas möödus Sinu päev saatkonnas? Kuidas just Sind välja valiti?
Saatkonda saamiseks pidin kirjutama ingliskeelse 600-sõnalise essee. Minu essee oli teemal „Suurbritannia ja Eesti vahelised suhted“. Tihe päevakava koosnes näites Rail Balticu teemalisest konverentsist, saatkonna tööga tutvumisest, vastuvõtust briti näitekirjaniku David Hare’i auks ning otseloomulikult suursaadiku Chris Holtbyga kohtumisest. Mulle näis, justkui möödus see päev viie minutiga.

2. Tegeled kolmandat aastat väitlemisega. Miks see Sulle meeldib?
Esiteks on väitlemine minu jaoks adrenaliiniallikas. Nagu enamikul inimestel, esineb ka minul tõrge avaliku esinemise ees. Aga kui saan oma mõtete edasiandmisega lõpuks edukalt hakkama ning suudan seeläbi inimesi veenda, siis tekib hea tunne. Teiseks, minu arvates tehakse tänapäeval suuri otsuseid, mida inimestele lahti ei seletata. Minu ideaalmaailmas saavad väitluse käigus paljud niisugused küsimused vastuse, diskuteerides jõutakse parima lahenduseni. Lõppkokkuvõttes aitab see tulevikus loodetavasti mul enda erialal paremini hakkama saada. Lisaks annab väitlemine juurde tohutult teadmisi! Muidu ma sellistesse teemadesse nagu SMS-laenud või inimkilbid ilmselt ei süübiks.

3. Mõni suurem saavutus, mis on seotud väitlemisega?
Võitsime 10. klassis oma tiimiga kohe esimese võistluse, Start-turniiri. Sain seal ka parima kõneleja tiitli. Eelmisel aastal olin kuues parim kõneleja Eesti gümnasistide arvestuses.

Foto: Anna Liisa Saavaste

4. Kirjelda Elsu, kes siin minu vastas kohvikus istub.
Ma loodan, et see Els on hästi siiras inimene. Heatahtlik, ambitsioonikas, hooliv, naiselik. Samas on ta kohutav ajaplaneerija, tihtilugu ei õpi oma vigadest. Perfektsionist minus pole ka alati positiivne omadus, ta võib olla tundlik negatiivsete kommentaaride suhtes.

5. Miks meeldib Sulle olla treffnerist?
Inimeste pärast. Tunnen, et HTG-s on palju rohkem inimesi, kes mõtlevad nagu mina. Neil on elus kindlad sihid. Näiteks minu klassiõde teab täpselt, et soovib saada uurijaks. Lisaks viib Treffner meid kokku toredate inimestega:  vilistlaste, kirjanike, poliitikutega. Usun, et bioloogiat ja keemiat saaksin ka teistes koolides õppida, aga näiteks Tõnu Õnnepaluga kohtuda – pole kindel.

6. Milline õpetaja jääb Sulle pärast Treffneri lõpetamist kõige rohkem meelde?
Kõik õpetajad loevad ju Miilangut ja on siis minu peale kurjad! Tegelikult Hele Kiisel. Ta on minu jaoks väga suur autoriteet oma (elu)tarkuse ja mõistlikkusega. Monika Piirimäe jääb arvatavasti oma naiselikkuse ja energilisusega meelde.

7. Kus ja kellena näed end 10 aasta pärast?
Ideaalplaanis on mul käes mõne Inglismaa ülikooli magistrikraad. Tahaksin töötada organisatsioonis, mis päästab maailma. Samas ei tahaks ma ümber trükkida kellegi teise otsuseid, vaid ise kaasa rääkida. Ehk töötan välisministeeriumis või ÜRO-s. Loodan, et olen leidnud tasakaalu töö ja puhkuse vahel. Praegu pingutan tööga liialt üle.

Foto: Anna Liisa Saavaste

8. Mis loom Sa olla tahaksid?
Delfiin! Minu arvates näevad nad välja selliseid nagu naerataksid kogu aeg. Lisaks on delfiinid intelligentsed loomad.

9. Missugune film, raamat või muu kultuurinähtus Sind viimati mõjutanud on? Mida soovitaksid teistele?
Film nimega „A Good Year“ on ilus ja draamavaba film. Ärge „Videviku“ saaga uut osa vaatama minge! Mul on mingi „asi“ Tammsaarega. Lugeda soovitaksingi  „Tõe ja õiguse“ III osa, mis on minu arvates alahinnatud. Lauludest inspireerib mind viimasel ajal Kat Edmonsoni „Be The Change“.

 

10. Mis Sind veel inspireerib, kust ammutad kõige jaoks energiat?
 Näiteks see, kui ma näen asju, mis on valesti ja saan neid parandada. Lisaks väikesed asjad. Kui istun kodus päikese käes võrkkiiges ja vanaema toob mulle pannkooke! Või kui kodus pliidi peal kuivavad piparmündilehed. Sellised asjad annavad energiat.

11. Kas Sa vahel koolist poppi teed? Milline on ideaalne popipäev?
Ma ei ole kunagi koolist niisama poppi teinud. Ah, õigus, ühe korra esimeses klassis, kui poisid mind kiusasid. Tavaliselt teen koolist poppi selleks, et pooleliolevaid asju lõpuni viia. Üks kord käisin füüsika tunni ajal vanaemaga kohvikus ka. Haa! Usun, et ideaalne popipäev on siis, kui sa teed midagi väga nauditavat.

12. Kui saaksid õhtusöögile minna ühe kuulsa inimesega ajaloost, siis kes see oleks?
(Mõttepaus). Lennart Meri. Tahaksin minna Lennart Meriga õhtusöögile, temaga elust rääkida. Mahatma Gandhiga tahaksin tegelikult ka. Mulle tundub võimatuna, et miljonid inimesed lõpetasid sõdimise üheainsa inimese pärast.

13. Mis on Sinu lemmikaastaaeg?
Kevad. Siis kui astud koolimajast välja ja tunned, et võid kevadelõhnast kõhu täis saada. Päike paistab ja tuju läheb heaks.

Foto: Anna Liisa Saavaste

14. Aga Sinu lemmiktegevus talvel?
Uisutamine, lumeinglite tegemine. Mulle meeldib oma koerga lumes hullata, temaga lumesõda pidada. Sel talvel pole veel nende asjade tegemiseni kahjuks jõudnud.

15. Mis on Sinu lemmikkohvik Tartus?
Ikkagi Werner. Olen koogisõltlane.

16. Sinu elu valem on…
Olla võimalikult positiivseks mõjuks võimalikult paljudele inimestele.

17. Kas Sul halba tuju ka ette tuleb? Mida siis tuju parandamiseks teed?
On küll. Ma olen klišeeinimene ja mind aitab tavaliselt šokolaad. Ja heade inimestega rääkimine. Mina ei suuda nii, et ei räägi asju südamelt ära.

18. Kas Sa maailmalõputeooriasse usud?
Usun sellesse nii palju, et kellegagi juhtubki kindlasti midagi halba ja tema jaoks saab maailm otsa. See on väga kurb. Samas ma ei usu, et tuleb Nibiru ja maailm lõppeb kõigi jaoks. Usun, et tuleb ka selline kuupäev nagu 22.12.2012.