Kas teadsid, et õpilasfirma Smilex tõi 2000. aastal esimesena turule pehmed helkurid? Või et Valemivihikud sündisid õpilasfirmast 4Poega? Ehk tead aga, et sõbrakindaid valmistas 2007. aastal õpilasfirma Glove? Aga äkki tead juhuslikult õpilasfirma Pääsuke liikmeid, kes on siitsamast, Tartust pärit?

Õpilasfirma G4B toodang. Foto: Kaarel Kree

Juhul kui Sa, hea lugeja, eelmainutid nimesid ja tähe-numbrikombinatsioone esmakordselt näed, pole lahti veel midagi, sest oma ajju tuleb talletada hoopis neli uut ja palju olulisemat firmat, mis on loodud tarmukate üheteistkümnendike ja õpetaja Ülle Seevri eestjuhtimisel.

Kuid enne veel! Õpilasfirma on loodud eelkõige õppimise eesmärgil, et viia ellu majandusõppest õpitut. Programmi jooksul rakendatakse mitmeid teooriast tuttavaid kontseptsioone ja õpitakse tundma majandusmõistete praktilist tähendust. Tõelisest ärifirmast erineb õpilasfirma selle poolest, et ta on õppeprotsessi osa ning õpilasfirma registreeritakse JA Eesti (Junior Achievement) juures. Õpilasfirma tohib tegutseda üksnes JA Eesti koolituse läbinud õpetaja juhendamisel, kes vastutab õpilasfirma tegevuse eest. Õpilasfirma lõpetatakse kooliaasta lõppedes. Minimaalne õpilasfirma liikmete arv on kolm. Õpilasfirmasse võivad kuuluda ainult õpilased.

Õpilasfirma programm on üles ehitatud väikefirma tegutsemise põhimõtetele: õpilased loovad oma firma, valivad toote, jagavad ametid ja tööülesanded. Alustamisel koostatakse äriplaan, mida tegevuse käigus järgitakse. Õpilased toodavad ja müüvad oma tooteid (v.a. toiduaineid) või osutavad teenuseid. Programmi käigus omandatakse õpilasfirma juhtimise ja meeskonnatöö oskusi. Aktsionäri või juhina osaletakse otsuste vastuvõtmises. Õpilasfirma töötajad teenivad palka tootjate, müüjate või juhtidena. Kogu tegevuse vältel peetakse finantsarvestust ja õpilasfirma tegevuse lõpetamisel koostatakse aastaaruanne.

Õpetaja Ülle Seevri öeldu kohaselt on ka eelnevail aastail firmasid tehtud, kuid mitte nii massiliselt. Põhjus seisneb selles, et alles esimest aastat on õpilastel vaja teha kas praktiline või uurimustöö ning selle käigus on antud valikuks ka õpilasfirma asutamine.

 Õpilasfirma G4B

Liikmed: Grete Helena Roose (11.a), Teisi Timma (11.a), Kelly Kütt (11.c) ja Helene Kohv (11.c)
Toode: Vanapaberist punutised.
Idee: Tüdrukud ütlesid, et nägid internetis õpetavat videot ja siis mõtlesid, et seda saab ju ise ka järgi teha.
Nimesaamislugu: Helene: Tahtsime alguses kohe, et number oleks sees ja 4 on üsna paljude firmade nimedes. G tähistab green´i ja rohelist mõtteviisi ja B kujutab box´i.
Kirjeldus: Grete Helena: Valmistame vanapaberist erinevates suurustes kaste ning karpe. Alates prügikastidest erinevate vaagnate, pesukastide ja pliiatsikarpideni välja. Tooted on keskkonnasõbralikud, ainulaadsed ning tehtud suure südamega. Anumaid punume vanadest ajalehtedest, samuti kasutame muid ülejääke, näiteks pappi.
Ja kust te nii palju materjali saate? Tuttavatel pole lubatud ühtki ajalehte ära visata ja koolis on ka kogumiskastid.
Hind: Konkreetset summat neiud ei avalda, küll aga ütlevad, et kuna kõik tooted valmivad käsitsi ja on aeganõudvad (ca 3 tundi üks), on need kallimad kui Made in China toodang.
Konkurentsi tunnete? Ei tunne eriti, sest kõik teevad täiesti erinevaid asju.

Õpilasfirma Pind

Liikmed: Kaspar Koolmeister (11.b), Joosep Järs (11.b), Sirelin Strantsov (11.c)
Toode: Puidust prillitoosid.
Toote kirjeldus: Tehniliselt koosneb prillitoos kahest süvendatud puidutükist, mille sees on pehme kangas ja peal on nahast kinnised. Puidu tooni saab kliendi tungival nõudmisel ka muuta.
Nimesaamislugu: Kaspar: Alguses oli nime leida päris keeruline, aga siis hakkasime lihtsalt pakkuma ja „Pind“ kõlas tabavalt.
Ja prillilapp on ka kaasas? Kaspar: Ei, neid me ei tooda.
Hind: Kuna tegelikult on nende prillitooside tegemine paras pusimine ja aeganõudev töö, siis on firmal plaan lasta neid valmistada hoopis ühel lähedal asuval puidutööfirmal. Hind peaks jääma siiski kümne euro juurde.
Suurim katsumus? Kaspari sõnul nähti paberimajandusega alguses palju vaeva ning dokumente tuli edasi-tagasi saata. Nüüdseks pidavat kõik minema kui õlitatult.

Õpilasfirma Reflor

Õpilasfirma Reflor toodang. Foto: Kaarel Kree

Liikmed: Kaspar Külm (11.a), Lennar Lehestik (11.a), Karlos Taaniel Lillemäe (11.e)
Toode: Reguleeritava paelaga helkur
Toote kirjeldus: Tegemist on pealt näha tavalise helkuriga, kuid selle pael on metallmõõdulindisarnases isekerivas mehhanismis ning selle pikkust saab reguleerida.
Idee: Poiste sõnul tuldi sellisele mõttele, kuna tavaliselt kipuvad helkurid niisama tilpnedes igale poole takerduma ja katki minema ja jube tüütu on kuus mitut helkurit soetada. Nii tuligi välja mõelda mingi lahe ja toimiv alternatiiv.
Nimesaamislugu: Kaspar: Nimi tuleb inglisekeelsest sõnast reflector, mida me lühendasime.

Õpilasfirma Kolm Põrsakest

Liikmed: Aksel Part (11.c), Maarja Liiv (11.c), Robin Saluoks (11.c)
Teenus: Õpilasfirma Kolm Põrsakest on loodusklassi õpilaste loodud ettevõte, mis julgeb lisaks ägedatele toodetele pakkuda ka originaalset teenust. Nimelt on Põrsakestel plaanis pakkuda lõbusalt harivat programmi kõikvõimalike lasteürituste jaoks, alustades jõulupidudest ning lõpetades sünnipäevadega. Koos lastega avastatakse erinevate katsete näitel looduse saladusi ning loodetavasti on tulemuseks lõbusalt veedetud aeg ning püsiv sära laste silmis ka tagasi koolipinki istudes. Lisaks saab iga huviline kaasa ka vahva mänguasja, mis seletab veelgi loodusnähtuste toimumismehhanisme. Oma tegevusega loodab firma tekitada lastes uudishimu õppimise vastu ning ühtlasi pakkuda lapsevanematele lihtsat ning odavat varianti sünnipäeva sisustamiseks.
Ja kui kaua üks „seanss“ kestab? Üks esinemine kestab orienteerivalt 1-1,5 tundi, kuid kindlasti saab tellija tungival soovil esitlust ka pikendada. Kõik tahavad ju targemaks saada!
Kuidas kavatsete laatadel üles astuda? Laatadel kavatsetakse kindlasti teha vigureid ja müüa ka teenusest inspireeritud tooteid.

TULEVAD ÜRITUSED

22. detsember –  õpilasfirmade laat Raplas, Rapla Konsumis
1. -3. veebruar- Young Enterprise (French) Trade Fair, Brüssel, Belgia
9.veebruar 2013- Eesti Õpilasfirmade laat Kristiine kaubanduskeskuses. Täielik MUST DO igale enesest lugupidavale õpilasfirmale!
22.-24. veebruar  Flemish Trade Fair, Antverpen, Belgia.
1.-3. märts     Austrian Trade Fair, Viin, Austria
3.-15. märts- JA-YE Europe õpilasfrimadelaat, Riia, Läti.
9.-11. aprill- Rahvusvaheline õpilasfirmade festival Riias.
19.-21. aprill   AgBiz Trade Fair,Belgrad, Serbia
Aprill-Eesti Parim õpilasfirma 2012 finaalvõistlus
Juuli / August- Euroopa Aasta Õpilasfirma võistlus Londonis