Pärast viie aasta pikkust hingetõmmet on taas kord oodata koolialmanahhi „Sulesepad” ilmumist.

Uus koolielu kajastav ja õpilaste loomingut sisaldav kogumik peaks ilmavalgust nägema 2012. aasta kevadel. Esimene Treffneri kooli loomekogumik ilmus 1960. aastal. Pärast 8. numbrit, mis ilmus 1974. aastal, keelati Suleseppade ilmumine tsensuuri tõttu ära. Järgmine almanahh ilmus alles 1989. aastal ning peale seda on kogumiku väljaandmine sõltunud kirjandusliku materjali ja raha kogunemisest.

Idee välja anda Hugo Treffneri kooli almanahh pärineb kunagiselt kirjanduseõpetajalt Ants Järvelt. Ka omapärane pealkiri Sulesepad on Ants Järve ja tema õpilaste looming.

Tänavuse almanahhi hingeks on eesti keele ja kirjanduse õpetaja Helgi Tering, kellele on see juba viies Suleseppade kogumik koostada. Esimene tema käe all ilmunud almanahh nägi ilmavalgust 1996.

Loomingu otsinguil

Käesolevaks hetkeks on loomingut kogunenud piisavalt ning osaga õpilastest ja vilistlastest on Teringul kokkulepe jaanuarikuu lõpuks. Tsiteerin kogumiku koostaja vastust küsimusele, kas kõikide soovijate looming läheb trükki või tehakse valik parimatest parimate vahel: „Tuleks hoida mingitki taset, kuigi tekstidega sünnib nagu inimestega – nad muutuvad aja möödudes huvitavamateks ja sisukamateks. Eriti noorte inimeste ilukirjanduslikud katsetused”. Teemade või valdkondade, millest kirjutada, suhtes piirangut pole. Ei avaldata manifeste ja üleskutseid. Küll on aga väga oodatud reisikirjad.

Õpilast peaks oma loomingu saatmisel almanahhi motiveerima tulevikuvisioon. „Kahjuks või õnneks „käsikirjad ei põle“, nii sünnib mõnikord almanahhidegagi. Kui tekib mingil ajel „voo“ seisund, kirgastumus, mis sunnib õpilast sõnadega ja ideedega mängima, võib midagi kaunist juhtuda teistegi inimeste jaoks,” ütleb Tering. Omaloomingu saatmisest huvitatutel oleks kõige parem sellest märku anda oma kirjanduse õpetajale.

Viimaks pärisin õpetaja Teringult, kas valmiv almanahh erineb eelnevatest kuidagi eriliselt: „Püüan kogu hingest inspireerida õpetajaid kirjutama esseid neid huvitavatel teemadel. Näen selles suurt potentsiaali ning mentaalset kasu kogu kooliperele.”

Jääme huviga uut Suleseppade almanahhi ootama!