Kindlasti olete kuulnud jutte sellest, et Treffneris on raske õppida. Aga olete te mõelnud, kui põnev see tegelikult olla võib? Erinevaid võimalusi pakuvad nii õppekava kui ka huviringid, mis teevad gümnaasiumiaja palju huvitavamaks. Tutvume nendega lähemalt. 

Esimesena saab tulevane treffnerist valida kolme suuna vahel – reaalsuund, loodussuund ja humanitaarsuund. Need kõik on mingil määral erinevad, kuid kõigis peitub oma võlu. Reaalsuunas on eriti suur rõhk matemaatikal ja füüsikal, loodussuunas keemial ja bioloogial ning humanitaarsuunas ajalool ja kirjandusel. Samuti on õppekavas praktikumid, mis on vastavalt õppesuunale erinevad. Suundade õppekavadest saab lähemalt lugeda kooli kodulehelt. 

Humanitaarsuunas tuleb C-võõrkeelena õppida kas prantsuse või saksa keelt. Igas suunas tuleb ka B-võõrkeelt edasi õppida, kohustuslikke kursuseid on viis, kuid nüüdsest on võimalik ka õpilasel ise otsustada, kas ta soovib 6. kursusel osaleda või sellest loobuda. A-võõrkeeles ehk inglise keeles on võimalus inglise keele riigieksami asemel sooritada ka rahvusvaheline CAE eksam, mille kool on võimaldanud õpilastel ilma midagi tasumata teha.

Õppesuuna valikust sõltub muidugi palju, kuid just vabaained on need, mis aitavad oma mitmekülgseid huve rahuldada. Humanitaarhuvidega õpilastele võivad sobida näiteks loovkirjutamise ja uuema kirjanduse (biblioteraapia) kursused. Loodushuvilistel on võimalus õppida vabaainena näiteks käitumisökoloogiat. Majandushuviline saab aga lausa kolm kursust majandust õppida. Veel leidub põnevaid aineid, näiteks fotograafia, ladina keel ja psühholoogia. Erinevaid vabaaineid on tegelikult aga palju rohkem, vabaainete võimalustega saab tutvuda kooli kodulehel.

Eriti süvitsi saab oma huvidega tegeleda huviringides. Lisaks arvestatakse huviringid kursuste sisse, rakendad oma huvi mõnes ringis ja saad veel kursuse kirja ka. Loomulikult on huvitegevus koolis tähtsal kohal ning sellest juba puudust ei teki, pigem võib raskeks minna huviringi valikuga. Treffneris saab rahvatantsu tantsida tantsuansamblis Tantsutallad, laulda aga segakooris Anima. Miks mitte liituda ja teha kunagi kaasa laulu- ja tantsupeol? Huviringidest tegutsevad usinasti näiteks ka meie koolileht Miilang, ajalooring ja näitering. Neid on veel enamgi, kõikidega on võimalik tutvuda kooli kodulehel. Kindel on see, et igaüks leiab endale meelepärase tegevuse vaba aja veetmiseks.

Õppekavas on kõik 96 kursust tegelikult olemas ehk kooli saab läbida ka kindlaks määratud õppekava järgi. See tähendab, et kool on loonud omalt poolt tunniplaanid, mille läbides on võimalik vajalik kursuste arv kätte saada ilma vabaaineid või huviringe juurde võtmata. Soovijatel on võimalus soovituslikke suunakursuseid ära jätta, kuid siis tuleb midagi nende asemele valida. Seega, gümnaasiumi saab läbida ja lõpetada erimoodi, kuid miks mitte teha selliste lisavõimalustega oma koolielu veidi sisukamaks ja mitmekülgsemaks. Hugo Treffneri Gümnaasium on võimalustest pungil ja ootab uusi uudishimulikke õpilasi neid võimalusi kasutama. Hea tulevane gümnasist, ära jää nendest võimalustest ilma!