Hugo Treffneri gümnaasiumis on vähe valikuvõimalusi.Hugo Treffneri Gümnaasiumi õppekava on üles ehitatud õppesuundade põhjal. 5 perioodi jooksul on valida mitmete vabaainete vahel, (igal aastal valik kasvab ja vahetub).  Lisaks on vastavalt suunale tehtud valikuliseks nii mõnigi kursus.
Hugo Treffneri Gümnaasiumis õppivad õpilased on kuivikud. Tulemustega säravaid õpilasi erinevate huvialadega valdkondades (mitte ainult akadeemilised tulemused) on HTG-s palju. Nii spordis, kunstis, teatrikunstis, tantsus, muusikaalaselt jne. Ka treffneristidel on elu väljaspool kooli.
Treffnerist peab õppima ööd läbi, puuduvad unetunnid, tekib ebaühtlane unegraafik ja unetus ning üleval püsib ainult kohvi ja energiajoogi najal.Ilmselt on seda nii mõnegi õpilase puhul ja mitte siis ka ainult meie koolis. Õige ajaplaneerimisega annab olukorda leevendada.
HTG õpetajad vaatavad õpilastele ülevalt alla.HTG õpetajad suhtuvad õpilastesse nagu inimestesse ja tulevad neile probleemide korral vastavalt vajadusele vastu.
Kooli on raske sisse saada, aga ka raske välja kukkuda.Õpetajad tulevad alati õpilastele vastu ning annavad piisavalt võimalusi, et oma tulemusi parandada.
MHG ja HTG vahel on vaenulik suhtlus. Koolisiseselt Miina Härma Gümnaasiumist halvasti ei räägita.