Kaua läheb Teil hommikul aega, et end valmis seada? 

Kümme minutit maksimaalselt. Mul on riietuses juba ette mõeldud süsteem: seitse kuni kaheksa aastat tagasi süstematiseerisin ära, mis materjalist ja mis tooni riideid endale ostan. Mul on kümmekond triiksärki, neli kuni viis pintsakut ja neli erinevat tooni pikemaid pükse. Niimoodi ei raiska ma raha ja mul on kindel süsteem, mida ma kannan. Ma olen mõned asjad enda jaoks välistanud, näiteks klassikalised teksapüksid. Need hõõruvad mu sääre tagumise osa lausa veriseks nagu liivapaber (pikaajalise rahvatantsu trenni tõttu).

Kas ütleksite, et Teil on kindel stiil?

Jah, ma tean väga hästi, mis mu stiil on. Kuna olen õpetaja, siis on mul kogu aeg smart-casual sees. Kui ei ole seljas lipsu ega triiksärki, siis on viisakam õhuke kampsun. Ma olen märganud, et noored mehed ei saa aru, et olemas on selline asi nagu alussärk, mis ennetaks igasuguseid plekke ja kindlaid lõhnu teatud kohtades.

Kui oluline on Teile, milline Te välja näete?

Ikka on ju! Klassi ees peab normaalne välja nägema. Olgugi, et mõni päev vahid ennast peeglist ja ütled: „Issand jumal, kuidas õpilased kannatavad mind välja. Ma võtan prillid ära ja siis mina kannatan neid välja.“ Klass on ikkagi minu lava ja see nõuab viisakust. Me muutume nii mugavaks, kui meil lastakse minna, aga õpetaja amet ei lase mul kunagi mugavaks minna. Ma olen avastanud, et Treffneri õpilased võivad olla väga julmad. Nad annavad hinnanguid väga kergesti. Noored, kes peaksid olema avatud, on muutunud kitsarinnalisemaks. Polariseeritus on suurem ja nad ei saa aru, et inimese stiil ja olemus ei pea olema ideaalne kui Instagram’i modeliseeritud ja töödeldud foto. Peab oskama aktsepteerida kõiki enda ümber. Kui näen, et minnakse õelaks, siis tekib mul tugev seesmine viha. Ma vihkan, kui õpilased hakkavad andma hinnanguid lihtsalt selleks, et öelda halvasti.

Õpetaja Indrek Pajur pakkus välja koolivormi. Mis Teie sellest arvate?

Koolivorm teeks mugavamaks, aga ühetaolisemaks. Mina bioloogina ütlen, et ühetaolisust pole vaja ja igaüks peaks saama end ekspresseerida, nagu ta tahab. Bioloogias ongi just erinevus evolutsiooni alus. Kui me oleksime ühetaolised, siis looduslik valik viskaks meid välja. Mulle meeldib, kui inimesed on erinevalt riides ja selle kaudu ka ennast väljendavad. Sa võid ükskõik mida kanda, peaasi et sa oled korralik. Minu vanaisa ütles alati:”Sa võid olla vaene, aga sa saad alati olla korralik.” Mulle meeldib, kui õpilased kasutavad oma riideid eneseväljenduseks. Eriti meeldivad õpilased, kes ei püüa sarnaneda, vaid erineda ja panevad selle peale rohkem rõhku, näiteks Ivan (Ivan Kleštšin, 11.e klass – toim.). Need poisid ja tüdrukud, kes on kõik nagu ühe labidaga löödud, pole minu jaoks alati eristatavadki. Isiksus on seal minu silmis kadunud.

Aga ehk ongi neil eneseotsimise aeg?

Praegu ongi testimise aeg. Noored peavadki testima ja proovima erinevaid asju. Inimesed pole geeniused seepärast, et nad on 10 000 tundi mingile asjale pühendunud. On hoopis ära tõestatud, nii kognitiivselt kui ka neuroloogiliselt, et noored peavadki proovima ja katsetama, et leida oma koht või rida. Proovi erinevaid asju, tule oma mugavustsoonist välja!

Milline on Teie kõige kallim riideese?

Mu esimene korralik käsitsi õmmeldud ülikond. See on nüüdseks kümme aastat vana ja maksis omal ajal koguni 1500€ . Sain ülikoolist stipendiumi ja otsustasin julmalt, et ei lähe reisima ega osta midagi muud, vaid muretsen endale selle ülikonna. Vaene olla on kallis. Parem osta natuke kallim ja kvaliteetsem asi – see kestab kauem. Kui osta odavaid asju, mis kiiresti kuluvad, peab pidevalt uutele asjadele raha kulutama. Summa summaarumina läheb odavamalt riietumine kallimaks.

Mis on Teie lemmik värv?

Kõik kombinatsioonid sinisest. Sinine läheb hästi mu pruunide silmade ja juustega kokku.

Milline trend ei peaks Hugo Treffneri Gümnaasiumisse tagasi tulema?

Milline trend ei peaks Hugo Treffneri Gümnaasiumisse tagasi tulema? Ma panen järjest rohkem tähele, et vanad asjad tulevad taas moodi. Õpilaste jaoks on see uus. Teie vaatate tagasi 80-90ndate moodi. Meie vaatasime 20ndatel tagasi 70ndate moodi. Ema nooruspõlv on jälle moes. Mulle meeldib noorte seas see, et äge ei ole enam uus kilejope, mis on kole kui öö. Enam ei taheta olla fancy uue asjaga, vaid leitakse midagi huvitavat vanas ajas. 

Pilt: Ott Maidre