(Pildi suuremalt nägemiseks klõpsa pildil.)

Kerli Orav-Puurand ja Virsik

Mis lemmikloom Teil on?

Mul on Pembroke Welsh Corgi tõugu koer Virsik. 

Miks just see nimi?

Tegelikult me oleksime tahtnud nimeks panna Dobby, sest tal on suured kõrvad, aga siis me mõtlesime, et see ei ole tüdruku nimi. Jääajas on samuti tegelane Virsik ja see nimi sobis hästi. 

Kust Te oma koera saite ja miks valisite just tema?

Ta tuli meile Valgevenest. Virsik tuli meile koju, sest kolm aastat tagasi ütlesid mu praeguseks 17- ja 21-aastased lapsed, et neil pole olnud õiget lapsepõlve, kui neil pole olnud koera. 

Mille järgi tunneksite oma looma saja samasuguse seast ära?

Toidumotiveeritus on neil vist tõuomane. Tal on erakordselt ilus ja kohev saba. Ma arvan, et see eristab teda. 

Mis on tema lemmiktoit?

Kõik, mis hamba all ei karju. 

Kui Teie loom oleks inimene, siis milline ta oleks?

Ta oleks isepäine, päris hea manipulaator, väga ilus ning teaks oma väärtust. 

Kui saaksite midagi oma loomale öelda, siis mida? Aga kui saaksite midagi küsida?

Ma ütleksin järgmiselt: „Kulla loom, liiguta ennast palun vahest!”. Ma küsiksin, mis värk nende sokkidega on. 

Mis on kõige huvitavam vidin, mis Te olete oma looma jaoks ostnud?

Me ostsime talle jõuludeks suure krokodilli. Meie loom on küll väike, aga närib kõik ära. Vot see krokodill oli ainus, millest tal jõud üle ei käinud. Siis tuli talle külla üks suurem koer, kes aitas tal selle krokodilli ära närida.

Kas on midagi, mis on teie elus muutunud just looma pärast?

Nüüd on kodus veel keegi, kelle eest tuleb hoolitseda. Inimloomadest pereliikmed saavad valdavalt endaga hakkama, aga koer ei saa. Samuti pole meil enam uksekella vajagi, sest niipea, kui keegi katsub välisust, hakkab Virsik ringi jooksma ja kutsuma, et uks lahti tehtaks. 

Mõni naljakas lugu, mis loomaga on juhtunud?

Kui Virsik näeb mind ja mu tütart koos talle lähenemas, siis jookseb ta otsemaid laua alla. Ta juba aimab, et meil kahel koos ei saa olla head plaanid, näiteks küünte lõikamine, nii et igaks juhuks läheb ta alati laua alla. Kui õhtul televiisorit vaatame, siis tuleb koer keset tuba ja viskab teleka ette maha justkui öeldes: „Vaadake hoopis mind!”

Sandra Sagar ja Archie, Sofi, Novella ning Ruby

Mis lemmikloom Teil on?

Mul on kaks kääbuspinšerit Novella ja Cherry Candy, dobermann Archie ja kass Sofi. Üks kääbuspinšer on alles pisike kutsikas ja on nüüdseks elanud meiega alles kaks kuud. Kass elab millegipärast poole kohaga naabrimehe juures – saab süüa nii minu kui ka naabrimehe juures.

Miks just need nimed?

Novella tuli seepärast, et tõukoertele tuleb nimi panna kenneli järgi ja tema kenneli pesakond oli jõudnud N tähe juurde. Archiele pandi nimi juba varjupaigas ja me otsustasime seda mitte muuta, sest ta oli sellega harjunud. Noorema kääbuspinšeri nimi on ametlikult Cherry Candy, aga me kutsume teda Ruby’ks. Sofi saime me koos majaga kaasa, sest eelmine omanik kolis korterisse ja ei tahtnud kassi sinna kaasa võtta. Nimi on eelmise omaniku valitud. 

Miks Te valisite just need loomad?

Novella tuli elukaaslasega kaasa. Archie võtsime sellepärast, et tahtsime elukaaslasega pakkuda kodu varjupaiga loomale ja juhuslikult oli varjupaigas üks dobermann. Mul oli siis juba Novella ja läksime varjupaika vaatama, kuidas nad omavahel klapivad – täitsa klappisid, seega võtsime Archie endale. Kääbuspinšeri kutsikaga oli nii, et ma polnud kunagi nii väikest koera näinud ja tahtsin vaatama minna. Lõppes see aga sellega, et üks neist tuli meile nüüd koju. 

Mille järgi tunneksite oma loomad saja samasuguse seast ära?

Novella tunneksin kindlasti ära iseloomu järgi – ta on tõeline bravuuritar. Archie tunneks ilmselt esimesena ära minu. Teda eristab teistest see, et tal on hästi ilusad näojooned. Sofi puhul ma lihtsalt tunneks, ei teagi kuidas. Meil on küla vahel paar samasugust kassi veel, aga ma alati saan aru, milline on minu Sofi. Ruby tunneksin ära tema rõõmsameelsuse järgi.

Mis on nende lemmiktoit?

Novella on täitmatu isuga ja sööb kõike. Archie on valiv ja talle sobib ainult kana, ükskõik, mis olekus. Kõigi loomade ühine lemmik on vist ikkagi konservtoit.

Kui Teie loom oleks inimene, siis milline ta oleks?

Novella oleks ehtne Karen. Archie oleks liiga kiindunud poissõber – ta on väga clingy. Sofi oleks rahulik, chill tädi.

Kui Te saaksite midagi oma loomale öelda, siis mida? Aga kui saaksite midagi küsida?

Ma ütleksin neile kõigile, et ma armastan neid väga palju ja seda, et nad on kõik minu pereliikmed. Archie käest ma tahaks teada, mis elu ta enne elas, kui ta meie juurde tuli. Novella käest tahaks ma teada, miks ta selline Karen peab olema, mis oli see kogemus, mis muutis ta nii keeruliseks. See küsimus võiks kõlada: „Kui suur on sinu hing?”. Sofi käest tahaksin ma teada, miks ta meie juurest ära kolis.

Mis on kõige huvitavam vidin, mis Te looma jaoks ostnud olete?

Mul on kodus tohutult palju erineva röhitsusastmega seakujulisi mänguasju. Üldiselt kutsun pigem mina elukaaslast korrale, et tema loomadele nii palju asju ei ostaks. 

Kas on midagi, mis on Teie elus muutunud just looma pärast?

Peab läbi mõtlema oma käimised. Ei saa lihtsalt otsustada nädalavahetuseks reisile minna. 

Kas Te tahaksite midagi lisada?

Loomadega on keeruline ja nad on suur vastutus, sama suur vastutus nagu laps. Loom ei ole emotsioonipõhine otsus ning peab olema läbimõeldud. Samas, elu ilma loomata on tühi. Loom võib pakkuda sulle piiritut armastust. 

Aare Ristikivi ja Joosu

Mis lemmikloom Teil on?

Mul on Maine Cooni tõugu kass. Ta on umbes kaks korda suurem kui tavalised kassid. 

Mis tema nimi on ja miks see nimi?

Ametlik nimi on pikk ja lohisev, mida keegi ei kasuta – Purrfectness Chocolate Eclaire. Igapäevaselt kutsume me teda aga Joosuks. Nimi tuli sellest, et ma uurin vahel vanu kirjatükke ja leidsin sealt nime Juhkam ning see tundus mulle vahva nimi. Kass Juhkami nägu ei olnud, aga Juhkamist tuli Joosu. 

Kust Te kassi saite?

Ostsime ta Tallinnast. See inimene, kellelt me ta ostsime, on pärit Lõuna-Aafrika Vaba­riigist. Samuti on Joosu esi­vanemad sealt pärit. 

Miks Te just tema valisite?

Suuresti oli see minu elukaaslase valik. Talle jäi see suure kassi pilt silma ja kuna meil olid hiljuti eelmised kassid ära surnud, siis tahtsime kedagi täiesti teistsugust. Otsustasime, et see tõug sobiks hästi. 

Mille järgi tunneksite oma kassi saja samasuguse seast ära?

Ta on meiega olnud alates septembrist, seega ma ei tea kindlalt, kas ma tunneksin ta ära. Pigem ma arvan, et tema tunneks minu ära. Võrreldes meie eelmiste kassidega on ta uudishimulikum, mänguhimulisem ja natuke memmekas, ta ei taha üksi kuskile ruumi jääda. 

Mis tema lemmiktoit on?

Ostame talle toortoitu. Talle meeldivad lihapallid.

Kui Teie kass oleks inimene, siis milline ta oleks?

Ta oleks kolakas spordipoiss, natuke nurgelise kehaga, kohmakas, hea isuga, natuke ära hellitatud, lapsik ning kindlasti mänguhimuline. 

Kui Te saaksite talle midagi öelda, siis mida? Aga kui saaksite midagi küsida?

Ju ma ikka ütleks, et ta on meie pereliige ja me armastame teda ning me ei jäta teda üksi, vaid tuleme alati tagasi. Ma küsiksin, kuidas me saaksime talle selgeks teha, et laua peal ei käida.

Mis on kõige huvitavam vidin, mis Te olete tema jaoks ostnud?

Me küll ei ostnud neid talle mänguks, aga tema tundub nii arvavat – kuivatatud kanasüdamed. Ta mängib nendega ja me leiame neid igasugu kohtadest. Ma pole veel näinud, et ta ühe ära sööks. 

Kas on midagi, mis on just looma pärast teie elus muutunud?

Jätsime ühe välisreisi ära, sest me ei tahtnud teda üksi jätta, kuna ta on veel liiga noor.