Kõiki ootab ees suur otsus 12. klassi lõpus. Kelleks me saada tahame? Kuhu me elus edasi suundume? Tegu on üsnagi keerulise valikuga, ilma kogemuseta on seda raske otsustada. Õnneks on õpilastele korraldatud päev, mil saab rohkem tutvuda huvipakkuva ametiga. Töövarjupäev toimus Treffneris seekord 17. novembril, abiturientide seast haaras võimalusest kinni üle 100 inimese. Sobiva elukutse esindaja sai endale valida iseseisvalt või vilistlaste pakutud võimaluste tabelist. Treffneriste sai näha Riigikogus, advokaadi­büroodes, Tartu Ülikooli kliinikumis, ERR hoonetes, teatrites, restoranides ja muudes huvitavates paikades. 

Imre Nõmm ja Karl Erik Hunt (mõlemad 12.e) räägivad oma päevast Toomas Jürgensteini juures Riigikogus järgnevalt:

„Väga tore oli, kindlasti läheksime uuesti külla. Jürgenstein andis väga asjaliku ülevaate sellest, kuidas Riigikogu liikme argipäev kulgeb, samuti tegi meile lossiekskursiooni ja tutvustas Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni töölisi. Meie jaoks oli kõige üllatavam just see, kuidas Eestis on võimalik suurte riigimeestega samas sööklas või isegi samas lauas lõunat nautida, mis võib tunduda uskumatu suurriigi elanikele.”

12.c klassi õpilane räägib oma päevast:

„Mina käisin Tartu Ülikooli lastekliinikumis laste neuroloogi töövarjuks. Väga huvitav ja uudne kogemus oli, mis andis selgema pildi arsti emotsionaalsemast ja raskemast poolest. Tutvusime patsientidega, räägiti epilepsia ravist, ohtudest ja edasisest edasielamise võimalustest. Kahjuks andsime ühele lapsele ka epilepsia diagnoosi. Kõige raskem oli vanematega suhtlemine. Kokkuvõtteks sain kindlust oma edaspidistes plaanides ja sain teada, et töö on iga päev erinev. Kindlasti kõige raskem õppetund oli see, et tegu on väga emotsionaalse tööga.”

Maara Parhomenko ja Veera Beljajeva (mõlemad 12.e) veetsid oma päeva Vanemuise teatris näitleja Ain Mäeotsa juures ja räägivad oma kogemustest järgnevalt: 

„Saime osa eksklusiivsest „Pähklipureja” proovist, kuhu kedagi muidu ei lubatud. Kuulsime jutte teatri tagatubadest ja selle varjukülgedest. Kolasime ringi Vanemuise pesuruumist kuni lavalaudade alumiste soppideni. Eriti kustumatu mulje jättis vanade kostüümide „surnuaed” ehk ladu.”

Samuti 12.c õpilane jutustab oma kogemustest:

„Ma käisin Tallinna Tehnikaülikooli Tartu kolledžis mullabioloogi Mari Ivasku juures. Vaatasin, kuulasin, määrasin vihmausse. Mari rääkis oma projektidest, üldiselt oma tööst ja võimalustest, mis selle tööga kaasneb. Nägin erinevaid ruume, laboreid, masinaid. Väga tore päev ja meeldiv kogemus ning kinnitas minu plaane bioloogiat edasi õppima minna. Väga hea, et selline võimalus töövarjuks minna eksisteerib, sest see oli väga vajalik. Läheks teinekordki.”

Imre Nõmm, Karl Erik Hunt ja Toomas Jürgenstein Riigikogus
Foto: Toomas Jürgenstein (Instagram)