Autorid: Heiki Ojasild, Tuuli Lõhmus

Teklit võiks kanda tihedamini, miks mitte ka looduses ringi käies!

Kooli kodulehe andmetel uuendati tekli kandmise hea tava veebiversiooni viimati 2006. aastal. Ilmselt treffneristide seni leige suhtumise tõttu teklikandmisse pole tähele pandud, et tava sisaldab endas nii trükivigu kui ka sisuliselt raskesti täidetavaid punkte, mis tuleks ümber teha või eemaldada. Samuti tuleks mõelda mõne soovituse lisamisele.

Üldjoontes on praegune tava piisav, ent tuleb ka mõelda muutuvatele paradigmadele, mistõttu peame vajalikuks järgnevaid sisulisi muudatusi:

  • “[Noormees eemaldab tekli peast] tervitamisel, enese tutvustamisel ja hüvastijätmisel[.]” See punkt tuleks muuta järgnevalt: “Noormees eemaldab tekli peast tervitamisel, enese tutvustamisel ja hüvastijätmisel. Seda punkti ei täideta, kui seltskond koosneb vaid noormeestest ning kõigil on pea kaetud.” Selline lähenemine oleks mõistlik kompromiss sätestatud hea tava ning tegelikkuse vahel. Pragmatismi vajalikkusest on aru saanud ka Eesti Kaitsevägi, kus näiteks eemaldatakse käteldes kindad vaid juhul, kui üks kätlejatest pole kinnastatud (Kaitseväe sisemäärustik §59).
  • “[Noormees eemaldab tekli peast] laulude “Looja, hoia Eestit!” ja “Eesti lipp” kõlamisel[.]” Isamaaliste laulude kõlamisel peakatte eemaldamine on iseenesest kiiduväärt nähtus, aga arusaamatuks jääb laulude valik: “Eesti lipp” on väga ilus laul, ent näiteks “Looja, hoia Eestit!” on laul, mille kõlamisel peakatte eemaldamine oleks mõne inimese jaoks valetamine — ateist, kes avaldab austust kõrgemale jõule, seda tunnustavale laulule, on iseenda suhtes valelik — ning läheks nõnda vastuollu treffneristi meelespeaga, mis sedastab: “[T]reffnerist ei valeta, ei varasta, ei suitseta[,] ei tarvita alkoholi ega narkootilisi aineid.” Mõistlikum oleks eemaldada “Looja, hoia Eestit!” sellest nimekirjast ning lisada näiteks “Mu isamaa on minu arm”.
  • “[Noormees eemaldab tekli peast] hümni kõlamisel[.]” Hümn kui kõrgeim austusavaldus riigile võiks olla erand, mille kuulmisel eemaldavad tekli peast kõik treffneristid: neiud austavad Eesti Vabariiki sama palju kui noormehed ning hümni kõlamisel võiks olla see üldine austusavaldus.
  • Lisada tuleks punkt, mis ütleb, et koolitseremooniatel, kus direktor avaldab õpilasele tänu, eemaldab noormees enne kummardamist tekli, sest direktori ees kummardab õpilane, mitte kool.
  • “Väljaspool kooli on õpilastel alati lubatud teklit kanda.” Siia tuleks lisada lause, mis ütleb: “Treffnerist, olles oma kooli üle uhke, kannab teklit väljaspool kooli igal sobilikul võimalusel.”

Lisaks sisulistele vajakajäämistele on vähemalt tava võrguversioonis mitmed trüki- ning mõned suurtähevead, mis vajaksid parandamist. Näiteks “järgenvatel” ning “kokkukuuluvus tunnet” on küll suurepärased keelendid, kuid mitte osa eesti kirjakeelest.

Jättes uutmisvajaduse kõrvale, on tekli kandmise hea tava näol tegu suurepärase kirjutisega, millega võiks aeg-ajalt taastutvuda iga treffnerist. Ning kui keegi näeb kaastreffneristi eksimas, siis ei tule kukkuda öördama, vaid minna vaikselt ligi ning anda talle tema eksimusest märku.