Rõõmsameelne Margit Altla on meie kooli koristaja, kes hoolitseb selle eest, et meie kool oleks kena ja korras ka siis, kui tund käib. Kuigi treffneristid on parasjagu paharetid, ei pane ta seda pahaks ning tunneb rõõmu toredast töökeskkonnast.

Kuidas Te sattusite kooli tööle?

Mul on siin mitu firmat ja kuna ma olin tol hetkel kodune, siis üks eelmistest ülemustest helistas, kas ma ei tahaks siia tööle tulla. Enne oli siin üks vanem naisterahvas, kes ei suutnud enam treppidest käia, aga siis pakuti mulle tööd ja tulin vaatama. Hakkas meeldima ja siia ma jäin.

Kas HTG-s on hea töötada?

Jah, lõbus on. Tunnen ennast nooremana, kuigi ega ma vana ei ole. Aga ikkagi, lapsed ümberringi, vahva on.

Te tegutsete tunni ajal ka, kui õpilased on klassiruumides. Kas mõni jääb Teile tihti „vahele“ ka?

Jaa, sellest pole hullu, mind nad ei sega. Vahetunnil on raskem tööd teha, õpilased on igal pool laiali, siis tavaliselt istungi siin (kurikuulsas „Esta Kuke“ ruumis – toim.). Aga tunni ajal vaatad Ahaa! Mõni jookseb jälle ringi.

Kas keegi on silma jäänud sellega, et jätab tundi minemata ning luusib kooli peal?

Mõnda näeb väga tihti, ma ei oska öelda, kas ta teeb poppi, aga vaatan, et see ei taha ikka üldse tunnis olla. Istub ja teeb oma tegemisi.

Kas õpilased tulevad vahel Teiega rääkima ka?

Siis, kui neil midagi vaja on. „Tere!“ ütlevad küll, aga niisama ei tule.

Koolis on päris palju uksi, kuhu pole midagi peale kirjutatud. Kas nende kohta ei küsi keegi?

Jaa, näiteks seesama ruum (106 – toim.), et miks nad siia ruumi minna ei tohi. Üleval keemia klassi vastas on ka üks ruum. „Miks me kunagi sinna ei või minna? Mis seal ukse taga on?” Ütlesin, et seal taga on arvutid. „Aa, selge.” Rohkem küsimusi ei olnud. Ükskord nad käisid siin ka ära.

Kas Teie kõrvu pole jõudnud kooli kohta käivaid müüte või mõni kurjakuulutav tondilugu?

Selliseid päris ei ole. Aga näiteks rebaste jooksul kasutatakse hästi tugevaid linte, pruune teipe. Ükskord oli aatriumis ühe posti ümber pandud ja ma üritasin seda kätte saada. Tõmban ja tõmban – ära ei tule, lapsed üleval itsitavad. Pidin käärid võtma, kuigi ma arvasin, et saan selle niisama kätte, aga nemad arvasid, et ma mängin lolli seal ümber posti. Lõikasin lahti ja sain kätte lindi. Endale teeb ka nalja tegelikult, ega kurjaks ei saa, nagunii tehakse selliseid rumalusi. Keldrisse ma ei julge minna, seal on õudselt pime. Võtan alati valvuri kaasa, laseme kõik tuled põlema, siis ma võin seal olla.

Mis Te keldris teete?

Keldri seinad ajavad hirmsasti prahti ja enne rebaste jooksu pean selle kõik kokku pühkima, enne kui lapsed sinna põrandale kõhuli lähevad.

Kaua Te olete HTG-s töötanud? 

Praegu läheb viies aasta.

Kas teised koristajad tulevad pärast tunde või kuidas see süsteem käib?

Mina tulen hommikul seitsmest, olen õhtul kella kolmeni. Kell neli tulevad teised ja nad peaksid tegelikult siin üheksani olema, aga ma ei tea, kas nad on nii kaua. Vahel tundub, et õpetajad ei ole rahul, et nad lähevad liiga ruttu ära ja midagi on jäänud tegemata.

Millised kohad saavad kõige kiiremini mustaks?

Aatriumiklaasid kipuvad näpujälgi täis minema, aga ma olen sellega juba harjunud. Ega ainult väljastpoolt ei hoita kinni, seestpoolt ka.

Kas Te Miilangut loete?

Jaa, alati. Ma pole ühtegi vahele jätnud.