Autorid: Tuuli lõhmus ja Heiki Ojasild

Soojad ilmad piiluvad juba natuke õues ning treffneristidki ärkavad talveunest-väsimusest. Võiksid vähemalt ärgata ning märgata, et soojade ilmadega võiks pähe passitada tekli. Teklipäevi on koolis vaid käputäis, ent hommikul kooli tulles ning õhtupoolikul lahkudes näib, et keegi ei ole kunagi märganud väikest lauset tekli kandmise heas tavas, mis lubab teklit väljaspool kooli kanda igapäevaselt.

Rõõmus päev abiturientidele: 12.e klassi õpilased tutipäeval oma tekleid õhku viskamas.

Rõõmus päev abiturientidele: 12.e klassi õpilased tutipäeval oma tekleid õhku viskamas.

Isegi koolisisestel teklipäevadel ei meenu paljudele kaunis sinine sinivalge äärega peakate, mis riiulil muidu tolmu kogub: võib-olla saaksid siin appi tulla õpetajad ning lisada infolehte pisikese nupukese, kui nädala sisse mahub mõni päev, mil koolimajas võib tekliga ringi liikuda. Väike meeldetuletus aitaks tähtpäevadel kooli palju kaunimaks muuta.

Treffneri tekkel võeti kasutusele Konstantin Treffneri ajal austusavaldusena koolile ning pidi sümboliseerima õpilaste ühtsust ja kokkukuuluvustunnet. Ühtsustunnet riiulil seisvate teklite puhul ei teki. Sõrmuse kandmine on laialt levinud, ent teklit justkui peljatakse. Võib-olla kardetakse sellega seonduvat vastutust nii enda kui ka kooli hea nime eest? Kindlasti on kõigile teada, et treffnerist käitub väärikalt nii koolis kui ka väljaspool kooli (Treffneristi meelespea), mingeid uusi või ületamatuid kohustusi tekli kandmisega juurde ei tule.

Treffneristiks olemist pole põhjust häbeneda, selle üle tuleb uhke olla. Uhkuse puhul ei ole tegemist surmapatu kõrkusega, vaid enamjaolt rõõmuga. Tekli kandmine on ka austusavaldus oma koolile ning seda ei tasuks vaid tähtpäevade puhuks hoida, vaid võiks teha iga päev, mil külm ilm ei võta kõrvu ära või kooli ei saabuta jalgrattaga. Rattaga sõites kandke ikka kiivrit – pea sees olev on tähtsam kui pea peal olev!

Tekli kandmise juures ei ole suurt kunsti: tuleb kindlasti omada teklit ning kasuks tuleb heade tavade tundmine. Keerulisi reegleid seal ei leidu. Kõigil tuleb meeles pidada, et Pirogovi platsile, lõbustusasutustesse ning tualettruumi tekliga asja ei ole. Noormeestele on veel mitu soovitust, millal tekkel peast eemaldada: tervitades, hümni kõlamisel, süües, neiuga tantsides, jne (Tekli kandmise hea tava).

Eestis leidub üsnagi vähe koole, millel on oma tekkel – veel vähem neid, millel oleks see nii kaunis, kui Treffneril – kuid kandmise aktiivsuse poolest Treffner kõrgele kohale ei pürgi. Meeldiv oleks liikuda linnas ning nentida, et küll treffneristi teklist tunneb.

Otsige riiulist või kummutisahtlist välja oma teklid ning kandke neid uhkuse ja väärikusega: nii austate ennast, kaastreffneriste ning Hugo Treffneri Gümnaasiumit. Eriti tasuks seda teha abiturientidel, sest treffneristina on jäänud tekli kandmiseks vaid viimased kuud.