Osana Hugo Treffneri Gümnaasiumi 140. juubeli tähistamisest avati täna, 8. detsembril Uue-Jaani kalmistul Elsa Treffneri hauaplaat. Selle puhul uuris Miilang HTG huvijuhilt Uve Saarelt ja varasematel juubelitel välja antud kirjutistest, milline oli Elsa Treffneri panus kooli arengusse ja püsimajäämisesse. 

Elsa Treffner (neiupõlvenimega Ermas) sündis Pärnumaal Abja vallas 1862. aastal. Hugo Treffneriga abiellus ta 1888. aastal Peterburis. Treffneristide mälestustes oli Elsa oma abikaasast täiesti erineva iseloomuga. Vastukaaluks energiast pakatavale Hugo Treffnerile oli ta tagasihoidlik ja mitte eriti seltskondlik. Treffnerite abielu kestis 24 aastat kuni Hugo Treffneri surmani 1912. aasta 29. veebruaril. Lapsi neil polnud.

Elsa Treffneri hauaplaat
Foto: Madli Maran

Hugo Treffneri eluajal töötas Elsa koolis eelkõige majapidajannana. Ta hoolitses toiduvalmistamise eest ja hoidis silma peal kooli rahaasjadel. Kui Hugo Treffner 1912. aastal suri, jätkas Elsa veel aasta aega kooli ülalpidajana. Ta taotles endale ka kooli pidamise õigust, kuid seda Venemaa Rahvahariduse Ministeerium endise direktori lesele ei andnud, kuna naisel puudus I järgu eraõppeasutuse pidamiseks vajalik haridus. Nimelt oli Elsa Treffner omandanud vaid keskhariduse ja algkooliõpetaja kutse. 1913. aastal sai Treffneri kooli uueks direktoriks hoopis Vladimir Uspenski.

Kui Elsa Treffner 1944. aastal suri, maeti ta Tartusse Uue-Jaani kalmistule Hugo Treffneri kõrvale. Erinevalt Hugo Treffneri hauast, millele oli 1933. aastal kooli 50. juubeli puhul püstitatud mälestussammas, jäi Elsa haud hoopis tähistamata. HTG 140. aastapäeva eel  hakkasid vilistlaskogu ja kooli juhtkond eesotsas toonase vilistlaskogu aseesimehe Mart Orava ja huvijuhi Uve Saarega uurima Elsa Treffneri tegemiste kohta pärast kooli tööst kõrvalejäämist. Kui avastati, et tema viimne puhkepaik asub Tartus Uue-Jaani kalmistul, otsustati Elsa Treffneri nime jäädvustamiseks ka tema hauale mälestustahvel paigutada. Täna hommikul osalesid hauaplaadi pidulikul avamisel  kooli õpilaskogu, õpetajad ja vilistlaskogu. 

Kasutatud allikad

Treffoonia. Ühe kooli lugu. Ilomets, I., Orav, M., Rohtmets, P.
Treffoonia 110. Ilus, A., Jõgi, H., Kaalep, A., Laja, V., Liim, A.
Lehekülgi ajaloost 1883-1990. Treffoonia toimetised. I. Orav, M., Ilomets, I.
Hugo Treffneri Gümnaasiumi 50. aasta juubelialbum. Michelson, K., Karlson, F., Raag, A., Saks, E., Veski, J. V.