Täpselt 16 aastat; 192 kuud; 835 nädalat; 5845 päeva – nii palju aega on möödas eelmise algaja treffneristi käsiraamatu ilmumisest. Üle-eelmisest veel rohkemgi. Kuid, nagu öeldakse, „loodus tühja kohta ei salli”. Viis usinat 12. klassi õpilast on võtnud oma südameasjaks kirjutada uus, vähemalt sama hea käsiraamatu kolmas osa.

1999. aastal ilmus raamatute seeria esimene eksemplar „Hugo Treffneri Gümnaasiumi martanahh (tasakaaluks almanahhile), ehk, Algaja treffneristi käsiraamat“, autoriks Kristjan Luhamets. 

2007. aastal teine, „Treffneri tõde ja õigus ehk algaja treffneristi käsiraamat 2“, loojateks Mall Kand, Liina Land, Siim Maripuu ja Anni Võhma.

Nüüd aga on sari läbinud värskenduskuuri ja teie ees on „Munga 12 ehk algaja treffneristi käsiraamat 3”, mille tegid valmis Emma Luht, Annabel Rüütel, Kristjan Tiido, Martin Hindre ja Karl Pärn. 

Raamat on mõtteliselt jaotatud viide ossa: inimesed (juhtkond, õpetajad, kooli tugiisikud), koolimaja, huviringid, sümboolika ja lühike kooli ajalugu. Disainis on kasutatud koolimaja siseviimistluses leitavaid värve. Illustratsioonid tegid raamatusse Annette Annok ja Teodor Ruus. Oma panuse andsid ka paljud teised õpilased. 

Käsiraamatust võib leida näiteks õige treffneristi kirjelduse, infot uute õpetajate kohta ja nende tsitaate ning teavet ruumide kohta, kuhu igaüks ei pääse. Muu hulgas saab lugeda, miks direktor Ott Ojaveer õpilasi Tallinnas ei tereta, millise õpetaja celebrity crush on Physics girl ja saladuse õpetaja Ülle Seevri juuste kohta. 

“Munga 12 ehk algaja treffneristi käsiraamat 3” esikaas
Foto: Annette Annok

„Raamatu kirjutamise idee ei tulnud üldsegi iseenesest,” vastas Emma Luht küsimusele, kuidas tekkis mõte just uus algaja treffneristi käsiraamat kirjutada. Idee olevat välja käinud õpetaja Age Salo ning alguses nad – tema ja Annabel Rüütel – sellele üldse ei mõelnud. Kuid millegi kirjutamise tahe oli suur ja lõpuks otsustati just käsiraamatu kasuks. Kooli 140. aastapäeva tähistamiseks tundus raamat kirjutada väga asjakohane: „Arvasime, et see oleks ilus kingitus kooliperele.”

Ka kolm paralleelklassi noormeest olid plaaninud seda oma UPT-ks teha. Nii sai kaheliikmelisest tiimist hoopis viiene. Illustreerimisel ulatas abikäe ka Annette Annok. 

„Mina isiklikult lugesin „Algaja treffneristi käsiraamat 2-e” algusest lõpuni läbi ja sirvisin natuke ka esimest käsiraamatut,” nentis Emma. Näpunäidete saamiseks konsulteeriti ka eelmiste käsiraamatute autoritega. 

Raamatu loomine polnud lihtne: ikka juhtus üksteisest mööda rääkimist ja teineteisest valesti aru saamist ning tähtajad lähenesid märkamatu kiirusega. Aga oli ka toredaid hetki: „Kirjutamisprotsess oli suhteliselt mõnus, eriti hetkedel, kui ideid oli palju.” Kõige keerulisem osa töö juures oli Emma hinnangul info kättesaamine. „Erinevatele inimestele kirjutamine, nii õpetajatele kui ka õpilastele, nendega ühise aja leidmine, et intervjuu läbi viia, ja kõik sellega kaasnev oli aeganõudev ja pakkus ka mugavustsoonist välja tulemist.”

Algaja treffneristi käsiraamat on – lisaks matemaatika õpikule – miski, mis peaks olemas olema igal õigel Mauruse kooli õpilasel. Kõik saavad selle endale soetada alates 1. detsembrist.