Jõulud on muutumas äärmiselt materiaalseks pühaks ning suurem osa kinke soetatakse otse poeletilt. Halvemal juhul ei mõelda oste isegi eriti läbi. Minule isiklikult on aga juba väiksest peale tohutult meeldinud hoopis ise kingitusi meisterdada. Minu arvates on see parim viis loometegevust nautides veenduda, et toon tulemusega kellelegi kallile sära silma.

Jõulud on hea ettekääne proovimaks uusi meetodeid ja vahendeid. Näiteks mina ostsin eelmisel aastal paar pakki õhu käes kuivavat savi ning valmistasin sellest sõbrale kaks küünlaalust, kõrvarõngahoidja ning sõrmuste aluse. Samuti katsin savikihiga ühe lillepoti ja lisasin sellele 3D elemente. Need ei vajanud erilisi töövahendeid ega oskusi, ainult aega. Soovi korral leiab lihtsaid ning huvitavaid ideid ja õpetusi ka näiteks Pinterest’ist või Youtube’st. 

Samuti leidsin viisi, kuidas isikupärastada riideid ilma erilise õmblemisoskuseta. Pildistasin üles mõne kalli foto või pildi, mis mu tuttavale meeldiks, ning joonistasin selle telefonis üle. (Tegemist on põhimõtteliselt kopeerimisega, seega ei eelda see ka otseseid kunstilisi oskusi). Algul kartsin, et rikun riide sinna joonistades ära, seega läksin joonise ja eelnevalt välja valitud riideesemega hoopis T-Shirt Store’i ning lasin kujutise seal riidele printida. Ehkki nüüd ei kardaks ma enam kujutist ka ise joonistada, näevad ka prinditud kujundusega riided head välja ning seega soovitan jätkuvalt ka seda võimalust.

Kõige südamelähedasemaks jäävad mulle ilmselt siiski kalendrid, mida olen valmistanud juba aastaid. Nii saan kinkida oma joonistusi, andes neile ka praktilise väärtuse. Sama põhimõte kehtib kaunistatud tasside puhul. Portselanile joonistavat markerit müüakse kunstipoodides umbes kahe euro eest ning sobivaid tasse on võimalik soovi korral leida taaskasutuskeskustest. Igal juhul on tulemus erilisem kui järjekordne ülekasutatud motiivi või lausega nõu kaubanduskeskusest.

Veel olen ise meisterdanud lauamänge ja puidust kuumaaluseid, raaminud joonistusi, valmistanud ehteid, küünlaid ning küpsetisi. Ent jätkuvalt on küllaga asju, milleni ma veel jõudnud pole. Tahaksin kunagi köita märkmiku, midagi suurejoonelist õmmelda ning leida veel palju teisi vahvaid mooduseid, kuidas sõpru ja lähedasi pakki avades naeratama panna.

Kuigi paljud minu ideed sisaldavad mingil määral käsitöölist kunsti, olen kindlal arvamusel, et enda tarvis on võimalik ära kasutada igasuguseid loovaid hobisid. Näiteks pillimänguoskuse puhul võib ära õppida sõbra lemmiklaulu ning seda talle esitada, ise väikese viisi kirjutada või juba harjutatud laulud plaadile või mälupulgale salvestada. Ilukirjaoskusest saab sündida mõni jutt, luuletus või mõttega kaart. Puutöö, programmeerimine, heegeldamine, kudumine, õmblemine ja paljud muud hobid annavad veelgi suurema vabaduse valmistada seda, mis hing ihkab. Tuleb lihtsalt olla loov.

Üks viiest eelmisel aastal valminud kalendrist
Foto: Eva Maria Tõnurist