Kui sügisel lendavad linnud lõunamaale, et põgeneda pimeda ja külma eest, siis talve-eelsel novembrikuul kogunevad kõik usinad filmihundid suure ekraani ette, et koos filmimaailma paremikke nautida. Nimelt toimus 11. – 27. novembril 26. Pimedate Ööde Festival, mille rikkalikus menüüs pakuti kõigile midagi, olgu selleks siis magus armastusekook või vürtsikad õuduse takod. Kuigi nimekiri headest filmidest on lõpmatu, on siin paar kõige maitsvamat filmi. Head filmielamust!

Foto: IMDb (imdb.com)

„Kõik see ilu ja verevalamine”

USA dokumentaalfilm, Veneetsia filmifestivali võidufilm, režissöör Laura Poitras

Laura Poitrase tehtud dokumentaalfilm „Kõik see ilu ja verevalamine” räägib loo USA fotograafi Nan Goldini elust ja tema kannatustest 1970.-1980. aastatel. Film keskendub peamiselt Goldini võitlusele Sacklerite pere vastu, kelle toodetud ja propageeritud valuvaigisti OxyContin oli üks peamisi süüdlasi USA opioidiepideemias. Samal ajal kui miljonid ameeriklased olid ravimitest sõltuvuses ja üledoosi surid, annetasid Sacklerid oma teenitud miljonid uhketele muuseumidele ning tänutäheks pandi nende nimed autahvlitele. 

Veneetsia filmifestivali võitnud „Kõik see ilu ja verevalamine” võttis tõesti sõnatuks. Stseenid protestidelt vaheldumas Goldinit ja tema sõpru kujutavate kaadritega loovad tervikliku pildi Goldini elust.  See ei ole kõigest lugu ühest kunstnikust, vaid tervest USA kunstimaailmast ja inimeste kannatusest. Fotokaamera taga võib peituda ettekujutamatu valu, mida kõik muidu ei näe. Nan Goldin aga toob selle osavalt esile ja Laura Poitras jutustab filmina edasi. 

Foto: IMDb (imdb.com)

„Menüü”

USA triller ja komöödia, režissöör Mark Mylod

Üksikul saarel asuv tipprestoran on aastaid võõrustanud mainekaid inimesi: eksklusiivsed miljardärid, pankurid, näitlejad, toidukriitikud ja suunamudijad. Mitmekäigulisele õhtusöögile on väga raske kohta saada, sest korraga võetakse vastu ainult kaksteist inimest ja hind on hinge väärt. Kuid ühel õhtusöögil on menüüs rohkem kui peakoka legendaarne praetud part. Mis aga sel müstilisel õhtusöögil juhtub – peate ise vaatama, et teada saada!

Tegu on ühe väga kaasahaarava ja tegevusrohke filmiga. Kohe kindlasti ei hakka vaatajal kunagi igav, sest kogu aeg juhtub midagi põnevat! Filmikaadrites on suur rõhk ka imemaitsval toidul, nii et tühja kõhuga pole mõtet kinno minna. Filmile lisab vürtsi ka imeline näitlejate valik: Anya Taylor-Joy („Lipugambiit”, „Emma”), Nicholas Hoult (X-meeste filmid), Ralph Fiennes (Harry Potteri filmid, „Grand Budapest Hotel”) ja paljud teised. 

Foto: IMDb (imdb.com)

„Moonage Daydream”

USA-Saksamaa muusikaline film, režissöör Brett Morgen

Kindlasti on kõik kuulnud midagi David Bowiest. Olgu see siis tema imeline lauluvalik, võluv persoon või fantastiline moemaitse. Brett Morgen toob aga vaatajateni kunstilise elamusterohke filmi, näidates samuti nägemata külge Bowiest. Tegu ei ole klassikalise dokumentaalfilmiga, vaid pigem muusikalise elamusega. See on kütkestav kaleidoskoop Bowie ellu. 

Film on kui jalutuskäik pilvedel koos David Bowiega. Kunst ja muusika vahelised piirid on hägusad, sest mõlemad sulavad kokku kui maitsev ühepajatoit. Kui kujutate ette stseeni filmist „Ratatouille”, kus rott Remy kogeb kirjeldamatut ja värvirohket toiduelamust süües maasika- ja juustutükke koos, siis täpselt sellise tunde saab ka sellest filmist. 

Foto: IMDb (imdb.com)

„Otsus lahkuda”

Lõuna-Korea krimidraama, režissöör Park Chan-wook

Mees on kaljult alla kukkunud ja surma saanud. Vägagi traagiline surm, kuid see ei paista abikaasat üldse häirivat. Miks võtab naine sündmuse stoilise rahuga vastu? See küsimus painab inspektor Hae-jooni, kes ei suuda ilma vastuseta elada ja hakkab naist salaja jälgima. Salajasele operatsioonile aga kaasneb ootamatu faktor: inspektor armub oma uuritavasse. 

Režissöör Park Chan-wook („Oldboy“, „Sympathy For Lady Vengeance“ ja „The Handmaiden”) toob taas vaatajateni imelise meistriteose, tõestades, et jah, ta on üks parimaid Lõuna-Korea filmimeistreid. Film annab kütestavate kaadritega edasi korealaste eluviisi ja kultuuri. Vaatajal ei hakka kunagi igav, sest lugu on osavalt üles ehitatud nii, et iga nurga taga võib oodata uus detail, mis varasema vundamendi laiali lammutab. 

PÖFF-i võidufilmid:
• „Teekond emaga” – Grand prix võitja 
• „Osa mullast” – Debüütfilmide võistlusprogrammi võitja
• „Poeet” – Balti filmi võistlusprogrammi võitja
• „Mäss” – Põhjusega mässajad võistlusprogrammi võitja
• „Meist, kuid mitte ainult” – Kriitikute valikud võistlusprogrammi võitja