Kui Tartu linn maksab kooli kulud kinni ka energiahindade tõusmisel, tekib küsimus, mille jaoks siis vähem raha jääb. Vastuseks on näiteks ilutulestik, mis jääb ka sel aastal raeplatsilt laskmata. See pole ju üldse paha, arvestades kõiki rakettide negatiivseid külgi? Kahjuks ei vähenda linna otsus sugugi ilutulestiku laskmise mõjusid, sest kõigile teistele on paugutamine endiselt lubatud.

Kui eelmine aasta jättis Tartu oma raketishow ära, et hoiduda koroona-ajal suurest kogunemisest(1), siis sel aastal on see osa majandusliku kokkuhoiu kavast(2). Näiteks Tallinn, kes tänavu samuti ilutulestiku ära jätab, on võtnud eesmärgiks energiasäästu meetmetega kokku hoida kümmekond miljonit eurot(3) Linnad võivad küll oma etteaste ära jätta, kuid vana-aastaõhtu paugutamine jääb või isegi suureneb.

Ühtedele pakub see lõbu, ent teisi – nagu linna-, mets- ja koduloomad – häirib tõsiselt. Kui lindudele tekitatav stress ei pane inimesi oma otsuseid muutma, peaks seda tegema vähemalt nende lemmikloomade kurvad silmad. Kuigi näiteks kassid väljendavad oma ebamugavust varjumisega, mis jääb tihti omanikel märkamata(4). Peale hirmu võivad valjud paugud loomas lausa füüsilist valu tekitada(4).

Rakette kardavad tegelikult ka paljud inimesed, näiteks fonofoobid, kelles võivad ootamatud kõvad paugud suisa ärevushooge esile kutsuda(5). Sel aastal lisanduvad kannatajate hulka veel sõjapõgenikud, kellest eriti lapsi võivad paugud ärevusse ja paanikasse ajada(6). Sellest tulenevalt palus tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet kevadel pürotehniliste toodete kasutamist vältida(6). Aastavahetuseks selliseid soovitusi kuskilt ei leia. Lisaks ebameeldivusele põhjustab ilutulestik iga aasta ka otseselt õnnetusi ja surmasid.

Lähenedes teemale kaugemalt kui inimeste ja teiste loomade heaolu, paistab silma ilutulestiku kahjulik mõju planeedile. Lisaks müra- ja valgusreostusele, mis elusloodust otseselt häirivad, mõjutab see meid ka kliimamuutuste kaudu. Kuidas see raketiplahvatus teisiti ikka käib kui mitte käsikäes CO2 tekkimisega, mida meil atmosfääri enam ammu juurde pole vaja. Seni kuni pole leiutatud raketti, mille plahvatus ei paiskaks õhku kasvuhoone- või muudmoodi ohtlikke gaase, on massiline paugutamine vägagi keskkonnavaenulik.

Kas nendest probleemidest juba ei piisa, et piirata ilutulestiku kasutamist? Siiamaani pole vähemalt Eestis muutuste suunas suuremaid samme astutud. Seniks on vastutus meie kõigil õlgadel ja jääb vaid üle seda enesele teadvustada.

Foto: Tuuli Kärt Tammaru

Allikad:

  1. https://tartu.ee/et/uudised/tartu-aastavahetuse-ilutulestikku-ei-korralda-ja-annetab-raha-tu-kliinikumi-lastefondile
  2. https://www.err.ee/1608743752/ka-tartu-jatab-aastavahetusel-ilutulestiku-ara
  3. https://www.err.ee/1608739171/tallinna-kokkuhoid-vahem-toasooja-diiselbussid-ja-ilutulestikku-ei-tule
  4. https://kingdomvets.co.uk/fear-of-fireworks/
  5. https://www.hear-it.org/Phonophobia
  6. https://arileht.delfi.ee/artikkel/120002652/pogenike-parast-soovitus-mitte-kasutada-praeguses-olukorras-ilutulestikku