Mõelge, miks üldse rebaste ristimise traditsiooniga alustati? Selleks, et võtta uued gümnasistid naljakal ja meeldejääval moel kooli koosseisu. Seetõttu, et rebaste päevaks ettevalmistamine paneb kõik klassid töötama ühtse tervikuna ning tõstab klassi sisest ühtekuuluvustunnet. Kõige tähtsam on siiski see, et mõlemal osapoolel, nii rebastel kui ristijatel, oleks lõbus päev. Kohati esineb aga vastuolusi nende väljatoodud põhimõtetega.
Kõige hullem vastuolu tuleb rebaste ebainimlikust alandamisest. Rebaste päeval on rebased põhimõtteliselt orjastatud, neid pannakse tegema kõike, mida retsija hing ihkab. Rebaste peale karjutakse ja ulutakse, meile söödetakse igasuguseid huvitavaid „toite“ ja üldiselt koheldakse meid kui alamaid. Nõustun, et rebaste alandamine peaks olema üks osa rebaste päevast, kuid see võiks tuleneda hoopis rebase võrdlemisest perfektse haritlasega, kes teab vastust kõikidele küsimustele, suudab läbida lõpmatult palju füüsilisi ja vaimseid katsumisi ning kes suudab klassina toimida kui täiuslik, sajaprotsendilise efektiivsusega meeskond.
Tänavusel rebaste ristimisel on samuti liigne rõhk pugemisel ja retsijate tehislikul ülistamisel. Tõsi, rebased pole veel täisõiguslikud õpilased ning peavad austama eelkäijaid, kuid see austus ei tohiks põhineda retsijate pimesi jumaldamisel. Rebased pannakse vanemaid õpilasi kummardama ning kõiki nende soove täitma lihtsalt seetõttu, et me oleme aasta võrra nooremad.
Rebaste päeval peaks olema suurem tähtsus ka retsitavate klasside vahelistel võistlustel. Mitte võistlustel, mis põhinevad retsijate tallalakkumisel, vaid võistlustel, mis toovad esile klassi parimaid omadusi. Rebastele peaksid olema võistlused, mis nõuavad tiimitööd, nutikust, üldharitust, distsipliini ja tahtejõudu, mitte ei tohiks anda rohkem punkte klassile, kes laseb endale rohkem koirohtu sisse sööta. Võime vaadata rebaste päeva kui korduvat tsüklit, kus rebastele tehakse midagi halba ning need rebased tahavad järgmisel aastal uutele rebastele miskit veelgi hullemat teha.
Loodan näha, et meie koolis on asjalikke õpilasi, kes mõistavad, et rebaste päev ei pea tingimata olema järjest karmimaks muutuv retsimine ning tänavune kümnes B toob uue hingamise ja vaimu.