Kallid lõpetajad!

Ühel märtsikuisel kevadvaheajal, kolm aastat tagasi, paluti Teil, tulevastel treffneristidel, vastata küsimusele: miks Sa arvad, et Treffneri kool on Sinu edasiste õpingute jaoks parim koht?
Lugesin hiljuti neid ankeete uuesti ja toon Teie tolleaegsete mõtete kohta mõned näited.
Esimene mõte – “Siin on selline õhkkond, kus kõik inimesed tahavad õppida ja häid tulemusi saada.” või selline väide – “Siin on parim õpikeskkond, ümberringi on targad inimesed.” ja veel kolmaski näide – “See on väga tugev kool ja annab ka kooliväliselt palju kogemusi.”. Säärased olid Teie mõtted toona. Kas ja kui palju on need kolm aastat Teid mõjutanud?
Teits kuus-seitse aastat vanem näitleja Kristian Põldma, keda humanitaarklasside õpilased nägid Ugala teatri etendusel „Y-Generatsioon“, ütleb etenduse kavalehel oma põlvkonna kohta nii (tsiteerin osaliselt): „Olen noor, skeptiline, mugav, introvertne, kuid samas avatud kõigele uuele, püüdlik, kohati geniaalse huumorisoonega, asju viimasele minutile jättev, kergesti solvuv, üksindust nautiv, mõtliku pilguga inimene.”.
Kes oled Sina, aasta 2014 abiturient? Vaatame korraks peeglisse.
Sõbralik, püüdlik, intelligentne, arukas ja huumorimeelega, aktiivne, rõõmsameelne, laia silmaringi ning huvidega, tegus ja  teravmeelne, ekstsentriline, kriitiline, samas väga tundlik ja hooliv.
Teie kooliaega ilmestasid mitmed uuendused ja võib vist öelda, et just Teie olete meie gümnaasiumihariduse ümberkujundamise esimesed viljad. Kas muudatused eksamite korralduses ja kohustusliku uurimistöö lisamine tegid Teie kooliaja keerulisemaks? Kas suurenes Teie endi roll ja vastutus?
Teie inglise keele õpikus on ameerika endisaegse jalgpalluri ja treeneri Vince Lombardi ütlus, mis kõlab nii: „Edu eelneb tööle ainult sõnaraamatus.”. Ja kuigi Lombardi pidas silmas inglise keelt, siis huvitaval kombel kehtib sama seaduspärasus ka eestikeelseis sõnastikes.
Vanasõna ütleb, et harjutamine teeb meistriks. Skeptikud väidavad, et harjutamine teeb vaid harjutajaks. Seesama Vince Lombardi leidis kuldse kesktee: tema arvates teeb meistriks vaid meisterlik harjutamine.

Möödunud sajandi 80-ndatel tegutsenud Ameerika tõkkejooksja Edwin Moses on läinud ajalukku sellega, et ta püsis alistamatuna täpselt 9 aastat 9 kuud ja 9 päeva, võites selle aja jooksul 122 järjestikust võistlust. Lisaks ohtratele spordisaavutustele (sh kaks olümpiakulda), on sellel mehel ka füüsikudiplom ja magistrikraad ärijuhtimises
Teie õpinguraamat kajastab viieteistkümne “võistluse” tulemusi, kuid Teie kordaminekud ei päädinud ju ainult sellega. Kõike arvesse võttes võib iga õpilase saavutuste arv olla sajast suurem. Mis oli keerukam, kas võistlus kaaslastega või võitlus iseendaga? Kas vahel jäi tõke ületamata ebakindla hoojooksutehnika tõttu või muudel põhjustel?
Tulen tagasi sisseastumiskatsete juurde. Umbes kuu aega tagasi vastas üks Treffnerisse pürgija eespool nimetatud küsimusele nii: „Tean, et siit koolist saab tuule tiibadesse“. Teie, kallid lõpetajad, olete saanud kolm aastat oma isiklikku tuulegeneraatorit ehitada, oma hoovõtusamme lihvida ja tehnikat täiustada. Ka tiibadeulatus on silmnähtavalt kasvanud. Te suudate une pealt arvutada kiirust, pindala ja lugematu hulga muid äärmiselt vajalikke asju. Need teadmised peaksid teile tulema kasuks ka sellistes olukordades, kus selgub, et GPS-ist pole kasu ja tuule suund ei olegi Nord.
Asjaolu, et Te viibite täna siin saalis, tõestab veenvalt, et olete oma raja läbimisel ja takistuste ületamisel olnud edukad. Ees on lõpusirge ning jäänud on veel paar viimast tõket. Pärast seda viimast, finišijoont ületavat sammu, tuleb Teil enda jaoks vastu võtta veelgi tähtsam otsus kui see, mille Te tegite kolm aastat tagasi, Teil tuleb valida oma suund ja oma tee.
Klassijuhatajate nimel soovin Teile, kallid abituriendid, edukat finišeerimist ja tuult tiibadesse!