Ilmselt teavad kõik treffneristid Eliisat kui Miilangu peatoimetajat. Kas ka teatakse, et pealinnast tuleva neiu juured on tegelikult pärit Võrumaalt või, et Eliisa teiseks suureks armastuseks on kunst? Kõige paremini sobib teda iseloomustama lause: „Väike tüdruk, aga suured teod.“

Eliisa on tüdruk, kes teeb ja jõuab kõike. Kui avada tema kalendermärkmik, siis on see paksult täis kirjutatud ja üks must do list ajab teist taga. Eliisa meenutab, et keskkoolis ei ole ta kaugeltki nii aktiivne kui põhikoolis oli. „Enne Treffnerisse tulekut mu eelmine klassijuhataja lausa hoiatas mind, et ma ei võtaks endale nii palju kohustusi, et enam tundide jaoks aega ei jätkuks,“ meenutab Eliisa. Eliisa naudib kiiret elu ja ei oskakski lihtsalt „niisama“ olla.

E nagu elunautija

Eliisa elurõõmu kiirgab kaugele. Enda iseloomustamiseks ütleb ta: „Ma olen väike boheemlaslik tüdruk, kes aeg ajalt tahab olla hästi suur ja hästi tark.“ Juba kõrvalt vaadates saab öelda, et Eliisa on elunautija tüüpi. „Tihtipeale on inimestel see viga, et nad teevad üht ja juba mõtlevad millelegi uuele. Miks me peaksime elus ette tormama, keskendume sellele, mis meil on ja naudime seda,“ kirjeldab ta enda põhimõtteid.  Kuigi tema elus ajab üks kohustus teist taga, oskab ta elada hetkes ning võtta sellest kõik.
Tema teiseks põhimõtteks on: „Moving is living“.  Liikuvuses olemine meeldib talle väga, eriti suvisel ajal, kus teda paikselt näha on praktiliselt võimatu. Näiteks eelmisel suvel võttis Eliisa ette hullumeelse seikluse. Ta läks umbes kuuks ajaks Euroopasse reisile, taskus 50€ ja tundes ainult ühte inimest. Seda peab ta ka üheks oma elu pööraseimaks teoks. Reis oli meeleolukas ja kulutatud saigi ei vähem ega rohkem kui 50€.

L nagu looduslaps

Vaatamata sellele, et Eliisa tuleb Tallinnast, ei ütle ta, et ta oleks suurlinnaneiu. „Kui ma peaksin ennast defineerima, siis ma olen täielikult üles kasvanud Hiiumaa metsade vahel ja merevees,“ kirjeldab ta. Hiiumaast rääkides läksid ta silmad väga särama. „Hiiumaa on paradiis, minu täielikult teine kodu ja koht, millega on seotud minu lapsepõlvemälestused,“ kirjeldab ta. Seal elavad inimesed, keda ta ise kutsub vanavanemateks, kuigi tegelikult on nad tema tädimehe, ehk Erkki-Sveni vanemad. „Ellen ja Teedi (Philipp Theodor toim.) on mulle täielikud eeskujud,“ räägib Eliisa neist suure härdimusega. Teedi maalis ja kirjutas, ilmselt sealt sai ka Eliisa need pisikud.

Eliisa 1
Elunautija: juba kõrvalt vaadates saab aru, et Eliisa oskab elu ja hetki nautida
Foto: Reelika Jõgi

I nagu intelligentne

Selle eest, et tegu on väga intelligentse tüdrukuga, räägib juba tema eesti keele eksami tulemus, millest enam paremat poleks olnud kuidagi võimalik saada. Kirjutamine on Eliisa elus ülimalt oluline. Oma parimaks pingete maandamise viisiks tõi Eliisa välja just kirjutamise. Talle meeldib kirjutada oma blogisse, mida ta on pidanud juba 5 aastat. „See on minu jaoks kuidagi nii oluline, ma ei teagi täpselt miks,“ räägib ta oma blogist. Oma blogisse kirjutab ta iseendast, sellest, mis just parasjagu on toimumas. Eliisa kirjutab ka luuletusi. Ta räägib naerdes, kuidas ta alguses ei taibanudki, et kirjutab luuletusi: „Ma lihtsalt kuidagi kirjutasin nii, et tekst ei oleks kõik ühes reas, tahtsin anda lugejale mõista, kus peaks olema paus. Ühel hetkel mulle öeldi, et see on ju luuletus.“
Kirjutamisega seoses on Eliisal ka palju tulevikuplaane. Kindel on see, et kunagi näeme poelettidel, kas siis luulekogu või proostateost, mille autoriks on Eliisa Ülevain. Tal on tegelikult juba valmis kirjutatud 2 terviklikku luulekogu ja sinna juurde tehtud ka illustratsioonid, aga need ootavad veel oma õiget aega. Ta ei kiirusta ka sellega, kuna ütleb, et mingis mõttes on ta oma teosed juba avaldanud, sest peab ju avalikku blogi.

I nagu iseseisev

Eliisa ema on laulja, kes reisib ringi mööda Hispaaniat ja isa on operaator, samuti pidevalt töös. See on nõnda olnud juba pikemat aega, mis tähendab, et iseseisev tuli olla juba tunduvalt enne Tartusse kooli tulekut. See ei tähenda, et Eliisa oleks kasvanud üksi, perekondlik toetus on alati olnud väga suur. „Mul ei ole kunagi olnud sellist vanemlikku survet, vastupidi, nad on alati mind aidanud ja minu jaoks olemas,“ räägib ta oma vanematest. Tal on vanemad õde ja vend ja noorem vend, kellega on ta väga lähedane. Kõrvalt vaadates tundubki Eliisa selline pisike tüdruk, kes siin suures maailmas ringi toimetab ja sellega väga hästi hakkama saab.

S nagu silmapaistev

Silmapaistev pole Eliisa ainult mitte kirjutamises, vaid ka oma teises väga suures kires, kunstis. Ta on lõpetanud Sally stuudio, mis oli üks väga suur osa tema elust. „Kui ma Sally stuudio lõpetasin, tundsin ma enda elus nii suurt tühjust,“ meenutab ta heldimusega. Kunstiga tegeleb Eliisa sellegi poolest siiamaani väga aktiivselt. Talle meeldib kõige rohkem stiliseerida loodust ja just maalida. Kui ma küsisin Eliisat, kus ta näeb ennast 45-aastasena, vastaski ta just, kunstnikuna. Kui vaadata lähemasse tulevikku, siis Eliisal on plaanis teha sisseastumiskatsed Tartu Kõrgemasse Kunstikooli meedia- ja reklaamikunsti erialale. Reklaamikunst just sellepärast, et talle meeldib teha kunsti suuremale publikule. „Loomulikult ei tähenda see seda, et ma hakkan kunagi Arielile reklaami kujundama, aga näiteks kujundada reklaame kiivri või turvavöö vajalikkusest, oleks juba palju sobilikum.“  Seda, millal ta täpselt sinna õppima läheb, näitab aeg.

A nagu ambitsioonikas

Ilma erilisi ennustajavõimeid omamata julgen öelda, et seda neiut ootab ees suur tulevik. Kui ma küsisin Eliisalt, kas ta tahab saada kuulsaks, oli vastus pigem eitav: „Mingit kuulsuseiha mul ei ole, aga loomulikult on teatud mõttes kergem, kui sind teatakse.“ Eliisa on tüdruk, kes teab, mida ta tahab ja oskab elus selle poole pürgida. Ta paneb ka teistele südamele, et tasuks väärtustada neid võimalusi, mis enda ümber on ja nendest kinni haarata. „Meie koolis on väga head õpetajad ja nemad on teinud väga suure töö, et meile omi teadmisi edasi anda, hinnake seda,“ lausub Eliisa väga mõtlemapanevalt.

Üks on kindel, selle kolme aasta jooksul andis Eliisa nii Treffneri koolile kui ka Miilangule juurde väga palju. Aeg on minna avastama uusi radasid ja nüüd tuleb ainult loota, et tehtud otsused oleksid õiged ja lend oleks kõrge!

Eliisa 2
Alati rõõmsameelne: Eliisa päikselist elurõõmu kiirgab temast kaugele Foto: Reelika Jõgi