“Kui antaks võimalus kohtuda ükskõik kellega, siis valiksin selleks Treffneri vaimu. Teeksin temaga intervjuu. Kõnniksime mööda Tartu linna ja ta räägiks mulle kõiksugu seiklusi, pajataks ajaloost ning sellestki, mida ta tänastes treffneristides näeb,” niimoodi mõtlesin ma paar kuud tagasi kooli juubeli leheks plaane tehes. Juubeli-Miilang, mida kirjutades olime Treffneri vaimuga pidevas kontaktis, on Teie ees. Ajalehe toimetamise ajal leidsin pidepunkti igavikulise Treffneri looga.

“Sõbrad kogu eluks ja unistuste ameti,” on pea kõikide vilistlaste vastus küsimusele, mida on Treffner Sulle andnud. Üks tõdemus on selge: Treffner annab võimalused, meie ülesanne on neid realiseerida. Minu rõõm Treffneris seostub peamiselt Miilangu ööde ja emotsioonidega. Meenutan kohtumist Indrek Ilometsa ja Mart Oravaga direktori kabinetis, kus vestlesime tunde. Teine meeldejääv tunne seostub õppealajuhataja Aime Pungaga. Teate ju seda hetke, mil vajate kojamehi, sest kalkvel silmadega on keeruline märkmeid teha. Sedapidi on Miilangu töö mind õpetanud kuulama ja mõistma. “Huviringid on nii paljudele andnud toetava sõpraderingi ja ehk lausa elu mõtte,” tõdeb üks Treffneri lõpetanud neiu. Olen temaga ühel meelel.

Treffneristid on ikka silma paistnud oma eriliste valikute poolest. Näiteks üks meie suurest perekonnast teeb praegu Araabia Ühendemiraatides filmi “Kiired ja vihased 7”. Meid kõiki on kasvatatud vaimus, et kõige tähtsam on oma unistuste elluviimine. Treffneri õpetajad on vaieldamatult oma ala professionaalid. Seda nendivad vilistlased, kes on tänulikud oma lemmikõpetajatele ja on osanud nende järgi valida oma eriala. Hea on tunda, et nad ei ole unustanud oma kooli. Täna näeme neid tänulikke treffneriste vilistlaskogu ridades. Nad toetavad kooli ja õpilasi, et meiegi võiksime oma unistusi täita. On aeg teha vilistlaskogule üks suur kummardus – on ju kool tänu neile saanud endale uhke klaveri, must Estonia, mudel 210!

„Sada kolmkümmend on seljataga, jõuame sada kolmkümmend veel.“ Töötagem selle nimel üksteisega koos, õppigem kooli ajal emakeelt ja matemaatikat ning hoidugem kodumaale kaotsiläinud hingeks muutumast.