Vaieldamatult on igal detsembrikuu esimesel nädalavahetusel toimuv aastapäevaball Treffneri koolis üheks suurimaks ja oodatumaks sündmuseks terves aastas.

Aastapäevaballile kui traditsioonile pandi alus 1920. aastal tolleaegse direktori Konstantin Treffneri eestvedamisel. Nagu paljude teiste traditsioonidega, juhtus ka aastapäevaballiga, et nõukogude võimu tulekuga kadus see kooli ürituste kavast. 1990. a detsembris toimus üle aastakümnete taas kooli sünnipäevale pühendatud ball, mis ajast on need iga aastaga kasvanud aina suurejoonelisemateks tantsupidudeks. Aastapäevade tähistamisel on välja kujunenud kindel tava, kes ühel või teisel aastal balli korraldab. 10. klassidel on kohustus välja panna paarid, kes hakkavad balli peremehe ja perenaise tiitlile konkureerima. 2002. aastani toimus võistlus balli ajal, seejärel hakati aja kokkuhoidmiseks korraldama peremehe ja –naise konkurssi mõni päev enne balli. Konkursi võitjapaar kuulutatakse välja aga endiselt ballil. Võitjaks osutunud paari klassil lasub kohustus korraldada järgmine aastapäevaball. Üldiselt toimub suurüritus koolimajas, mis tuleb üheks õhtuks muuta ballikleitides daamidele ja smokingus härrasmeestele sobilikuks peopaigaks, millel vastav kujundus ja miljöö. Iga viie aasta tagant, kooli juubeliaastal, toimub pidu aga Vanemuise Kontserdimajas.

ball1

Tänavu toimub 130. aastapäevaball, mille pealkirjaks on „Ajamasinaga Inglismaale” ning mille korraldamisel lähtutakse 130 aasta tagusest Inglismaast, kus valitses viktoriaanlik ajastu. Konkreetse temaatikaga ballide ajalugu ulatub aastasse 2004, mil klass D3, Toomas Jürgensteini juhtimisel korraldas balli, mille teemaks oli “Kultuuride kohtumine”.

Siinkohal oleks paslik välja tuua HTG teemaballide loend aegade algusest saati:

2004 – „Kultuuride kohtumine”
2005 – „Tuhat ja üks ööd”
2006 – „Vampiiride tants”
2007 – „Muinasjutuball”
2008 – „Maskiball”
2009 – „Öö Chicagos”
2010 – „007: Armastusega Pariisist”
2011 – „Titanic”
2012 – „Tere perestroika!”
2013 – „Ajamasinaga Inglismaale”

Meenutusi esimesest teemaballist:

Mäletan väga hästi, kuidas me Mardiga (balli peremees) konkursiks ette valmistusime. Sellest on täpselt 10 aastat, mil Vanemuise kontserdimajas meie klass HTG aastapäeva balli korraldajaks valiti ja me Mardiga huvijuhi Uve Saare käe all lihvitud valssi tantsisime. Mäletan ka klassijuhataja Toomas Jürgensteini humoorikaid õnnitlussõnu: “Oh jah, tõmbasite selle jama nüüd meile kaela!”. Kuivõrd meie klass oli väga ettevõtlik, siis oli kõigil selge, et soovime aastapäeva balli korraldada ja teha seda hästi.

Seevastu balli korraldamine ning ball ise kahjuks enam nii selgelt meeles ei ole. Meie ball oli temaatiline, küll aga mitte stiilipeo formaadis. Soovisime, et üritusel oleks selge kontseptsioon ja loogika, kuid seda, kes täpsemalt kultuuride kohtumise idee välja käis, enam ei meenu. Mäletan, et Uvel olid üksikud nõudmised kava osas, kuid suures plaanis olid meil vabad käed. Seega klassi ühise koostöö tulemusena korraldasime ürituse, kus üheks õhtuks oli HTG koolimajast saanud erinevate kultuuride kohtumispaik.

Ballikülastajatel oli võimalik nautida flamenko tantsijate etteastet, Aafrika trummide mängu (esitajateks olid vahvad rastapatsidega mehed ja naised) ja muidugi ka kooli enda rahvatantsijate etteastet. Veel meenuks nagu võistlustantsupaar ja kõhutantsijad. Mäletan, et üritasime Mardiga etteastete vahele võõrkeeles mõned fraasid öelda, mis ilmselt kõlasid väga valesti ja piinlikult. Selleks õhtuks olime püsti pannud ka kaks baari (võimalik, et üks oli täiendavalt veel, aga päris kindel ei ole). Üleval korrusel oli eestitemaaline baar, kus pakuti eesti sööki ja jooki. Mäletan veel, et klassikaaslased, kelle ülesandeks oli õhtu jooksul kõike head ja paremat ballikülalistele pähe määrida, olid riietatud rahvariietesse. All korrusel oli aafrikateemaline baar, mille kujunduse eest hoolitses kunstiringis käiv klassiõde, kes maalis vahvad plakatid. Selle baari eest vastutavad klassikaaslased olid riietatud aafrikateemalistesse kostüümidesse. See oli tore ja mäletamist väärt kogemus ja suurepärane, kui me oleme endalegi teadmata alustanud traditsiooni, mille HTG-lased on omaks võtnud ja edasi arendanud.

 

Aira Pedak, 2004. aasta balli perenaine

Korraldasime tõepoolest 2004. aastal teemaballi ja väga võimalik, et see oli esimene niisugune. Meil oli lahe ja loominguline klass. Paljudele meeldis ise midagi uut ja toredat luua. Ilmselt seetõttu jõudsime ka ühiselt ideele, et tuleks korraldada temaatiline ball. Ei mäleta, kes selle idee esimesena välja käis või kust see tuli. Samuti on meile üllatuseks, et sellest miski eraldi liikumine võis alguse saada. Mäletan, et ball oli väga õdus ja muhe. Kultuuride kohtumine sobis Treffneri ruumidesse suurepäraselt.

ballikorraldajad