“Hugo Treffneri Gümnaasiumi õpilane käitub väärikalt nii koolis kui ka väljaspool kooli”

on viienda punktina meie matriklite tagakaanel mustvalgelt kirjas. Mis on väärikas käitumine? Kas väärikas käitumine reguleerib ka meie riietust?

Uurisin õpetaja Uve Saarelt, kas kooli kodukord teeb ettekirjutusi ka meie rõivastusele. Selgus, et sellised kirjutatud reeglid puuduvad, on vaid soovitus vahetusjalanõude kandmiseks. „Oleme taotlenud selles suhtes ikkagi vabadust, et õpilane saaks end koolis mugavalt tunda,“ kommenteeris huvijuht Uve Saar. Sellegipoolest oleme klassijuhatajatelt ja ka aineõpetajatelt kuulnud manitsusi, et koolis käiakse viisakalt riides. Kui palju tegelikult loeb meie riietus ja kas õpetajad panevad seda tähele, eksperimenteerisime ja uurisime järele.

Katse nr. 1
Sädelev minikleit, suured kõrvarõngad, kõrged kontsad ning olingi ajaloo suuliseks arvestuseks valmis. Närv oli sees, kartsin, et õpetaja Aare Ristikivi ei luba mind ja minu riietust nähes arvestusele sissegi. Paraku aga seda ei juhtunud. Hinne tuli hea ja mingeid kommentaare ma ka ei kuulnud. Koridorides sain vaid kaasõpilastelt pilke ja küsimusi.
Katse 1
Katse nr. 2
Avara kaelusega punane top ja liibuv seelik ja kõrged kontsad – valmis Saima Kaarna suuliseks bioloogia arvestuseks. Ärevus sees, astusin klassi ja ootasin kohe õpetajalt tugevaid reaktsioone. Üllataval kombel ei öelnud õpetaja Kaarna, kes muidu „tervislikku“ ja viisakat riietust propageerib, minu outfit’i kohta midagi. Tegin oma arvestuse edukalt ära ja tulin tulema. Hiljem eksperimendist rääkides ja ise teemat tõstatades öeldi küll, et jah, niiviisi ei sobi arvestusele tulla tõesti.
Katse 2
Stiilitunnetus:
Meie suureks pettumuseks ei järgnenud meie enda meelest napis ja sobimatus riietuses koolimajja tulekule mingeid sanktsioone. Ütlema ei julgenud keegi ammugi tulla, aga ega väga viltugi ei vaadatud.
Õppisin eksperimendist vaid seda, et tegelikult peaksime ise ära tunnetama, mida sobib kanda ja mida mitte. Meie saime aru, et arvestusele klubiriietuses minek ei andnud meile sugugi enesekindlust ja rahu juurde. Pigem vastupidi, ma tundsin, et minu väärikus ja enesekindlus kahanesid.
Kommentaarid:
Siim Oks: Ma ei ütleks, et mind oleks kellegi riietus kunagi häirinud. Võib-olla vahel tõesti mõned tüdrukud on liiga lühikesed seelikud selga pannud, aga midagi märkimisväärset pole silma jäänud.

Aare Ristikivi:
Ma ausalt öeldes ei pane õpilaste riietusi enamasti tähele. Ilmselt lihtsalt ei vaata sellise pilguga. Keegi mind kohutavalt häirinud igatahes ei ole.