Meie kooli õpilased Kristjan Kalve (10.d) ja Siim Kurvits (10.c) valiti ETV teadmishimuliste noorte võistlusele „Rakett 69“, mis on eetris igal laupäeval. Nad jutustavad sellest, mis toimub telgitaguses, ning jagavad näpunäiteid julgetele ja vapratele, kes sooviksid järgmisel hooajal osa võtta.

Foto: Flickr

Miks on saate pealkirjaks just „Rakett 69“?

S: Väidetavalt valiti see nimi aasta 1969 järgi, kui inimesed Apollo 11ga Kuul käisid. Aga ma arvan, et pealkiri on piisavalt fantaasiapärane, et kõik näeksid seal midagi omamoodi.

Kas saade on kuidagi koolis ka kasu toonud või õpetajaid sõbralikumaks muutnud?

K: Päris midagi sellist küll pole olnud. Aga õpetaja Parisooga juhtus nii, et tegin klotsijooksu ja siis ta küsis minult, et kas ma näitan raketikiirust.

Mitu saadet filmitakse korraga? Kui kaua lindistamine kestab?

S: Tavalisel võttepäeval lindistatakse 1-2 saadet ja ühe saate lindistus varieerub suuresti. Aega kulub umbkaudu 4-7 tundi. Võttepäevad on väga pikad ja tihti võtavad terve nädalavahetuse.

Kaks vaprat rebast, kes näitasid oma tarkust, osavust ja teadmisi: Siim Kurvits (vasakul) ja Kristjan Kalve. Hetkel saame pöidlaid hoida ainult Siimule, sest Kristjan on kahjuks juba saatest välja kukkunud. (Foto: ERR)

Kas teil mingeid naljakaid olukordi ka nende võttepäevadel on juhtunud?

S: Huvitavamaid asju näidatakse kindlasti saates ka. Aga „naljakas“ on kindlasti sellel, kes meie tagant koristama peab.

K: Mõni nali on jälle lihtsalt nii teemasisene.

S: Ma olen natuke vales võistkonnas naljade jaoks, ma sain aru, et Sinised on see sokiväänamisvõistkond. (Ühes saates kallati Sinise meeskonna Taavile vett jala peale – toim.) 

Saates tegi kohtunikele nalja fakt, et ema ei lase sul eriti kodus keemiakatseid teha.Kuidas nüüd on?

K: See oli täiesti kontekstist välja kistud asi.

Miks sa valisid just sellise katse žürii ees esinemiseks?

S: Valisin selle katse, sest tahtsin ennast proovile panna. See mõtte-eksperiment on südamelähedane tänu komöödiasarjale „The Big Bang Theory”, mis lööb hetkel laineid, ja nii mõnedki korrad on saates sellele seriaalile vihjatud. (Siim tegi saates kvantfüüsika katse kassiga, tuntud ka kui Schrödingeri katse – toim.)

K: See tundus äge ja piisavalt efektne. (Kristjan tegi katse, kus vee lisamisel süttib ammooniumnitraadi-ammooniumkloriidi-tsingipulbri segu – toim.)

Kuidas on ettevalmistusega? Kas ainult kooliharidusest piisab?

S: Minu meelest on suur osa ülesannetest sellised, mida koolis ka lahendatakse, näiteks magneti ehitamine, indikaatorid ja sellised asjad. Loovus on ka oluline. Tegelikult on ju nii, et seal on ka meist kuus aastat vanemad inimesed ja me võistleme ikka võrdselt.

Kas te Raadio 2-st kuulate ka „Rakett 69-ga“ seotud saadet?

S: Ei. Seda teeb muidu Andres Juur, kes koostab ka saatele küsimusi.

Kas kuulsus on ka kuidagi teieni jõudnud/tuntav?

S: Ei tunne ja loodan, et ei saa tundma. Kuulsust saatesse kindlasti jahtima ei läinud.

K: Mitte eriti, tänaval autogrammi veel küsima ei ole tuldud.

Mida annab Facebookis hääletamine?

S: Facebooki hääletuses selgub publiku lemmik, kes saab eriauhinna. Eelmine aasta sai näiteks selle võitja korraldada sõpradele ja klassikaaslastele jäätisepeo. Aga ta ise sõi kõige rohkem.

Kas midagi on veel lõpetuseks öelda?

S: Kuna järgmine aasta tehakse seda saadet jälle, siis ma soovitan kõikidele treffneristidele: minge kindlasti!