Mõnda aega tagasi liikusid igas klassis kooli sõrmuseid puudutavad küsitluslehed. 11 tagastatud lehe põhjal selgus nii mõndagi huvitavat. Ka huvijuht Uve Saarel oli sõrmuste kohta üht-teist rääkida.

Õpetaja Saare jutust selgus, et sõrmused on tegelikult hea kvaliteediga ning ei tohiks kergesti katki minna. Seda muidugi juhul, kui tegu pole väärkasutamisega. Sama kehtib täkete kohta sõrmuse glasuuris. Uve Saar märkis, et sõrmus on siiski ehe, mida tuleb hästi hoida: enne füüsilise töö tegemist on soovitatav sõrmus käest ära võtta ning samuti võetakse ehted ära magama heites; sõrmust tuleks hoida põrutuste eest; soovitatav on kanda sõrmust käes, mis ei ole kirjutamise käsi.

Kui sõrmus juhtub siiski katki minema, saab selle õpetaja Saare kaudu lasta tasuta korda teha. Seda juhul, kui sõrmus on katki vaid jootekohast, ei vaja uuesti vormimist ning sellel puuduvad väärkasutamise jäljed (nt. pudeli avamisest tekkinud kriimud hõbedal). Kui sõrmus kaob ära, on uus võimalik saada samuti Uve Saare kaudu. Soovitatavalt võiks enda uue sõrmuse soovist teada anda õppeaasta algul septembris, kui nagunii rebaste sõrmuste tellimus sisse antakse. Aasta keskel on samuti võimalik sõrmust parandada lasta või uut tellida, kuid sellest tuleks parem hoiduda, sest see on kullasepale lisatöö.

Ka vilistlasena on võimalik kooli kaudu lasta uus sõrmus tellida või vana parandada. Õpetaja Saare juures käivadki sõrmuse asjus rohkem vilistlased kui praegused treffneristid. Huvijuht põhjendab seda asjaoluga, et kooli ajal üldiselt sõrmused katki minna ei tohikski, sõrmuste ebakohad hakkavad ilmnema alles neljandal või viiendal aastal pärast sõrmuse kättesaamist.

Lõpetuseks pani Uve Saar meile kõigile südamele, et koolisõrmused on õrnad ning nendega ei tohiks hooletult ringi käia – siis ei tohiks ehtele ka vigastusi tekkida. Seega – enne, kui keegi meist hakkab kurtma sõrmuse või glasuuri kvaliteedi üle, tuleks üle vaadata sõrmuse kasutamise viis.

Statistikat

  • Kokku on kaotatud 29 sõrmust. Neist 15 kuulusid noormeestele ning 14 neidudele.
  • Üks sõrmus on kaotatud Amsterdami, üks sõrmus puhkab Vahemeres ning üks Vaikses ookeanis.
  • Kaks noormeest 12.b-st kinkisid oma sõrmuse neiule.
  • Jootekohast pooleks läinud sõrmuseid oli 11, deformeerunud sõrmuseid 2.
  • Üks sõrmus on endale leidnud koha mõne tulnuka käes.
  • Üks HTG sõrmustest on hävinenud Mordoris!