Valdav enamik treffneristidest on nii hõivatud enda õpingutega, et neil pole olnud aega uurimaks, mis toimub teiste harude praktikumides. Praktikumide ajalugu on kirev ning oma osa mängivad selles nii toredad juhtumised, aga paraku ka äpardused.

Praktikumide ajalugu ulatub lausa 1960.-datesse aastatesse, kui loodi matemaatika ja füüsika eriklassid. Näiteks meie kooli staažikad töötajad Madis Reemann ja Aime Punga käisid vastavalt füüsika ja matemaatika paralleelklassides. Uued tuuled hakkasid puhuma üheksakümnendate alguses, kui loodi uus õppesüsteem ning HTG-s avati loodusklass. Kõige eriskummalisemad praktikumid on olnud ilmselt klaasipuhumine, mis oli alguses osa loodusklassi praktilistest kursustest ning elektrikutöid sisaldav füüsikapraktikum vene ajal.

Kord

Kui tänasel päeval toimuvad matemaatika ja füüsika praktikumid üle nädala, siis vanasti toimusid vähemalt füüsikapraktikumi tunnid viis korda nädalas. Bioloogiapraktikumid toimusid loomise alguses viis päeva, mis tähendab, et tänapäeval on need peaaegu kaks korda lühemad (3 päeva).

HTG-l on koostööleping Tartu ülikooli loodus- ja tehnoloogiateaduskonna ehk LOTE-ga ning seetõttu juhendab mitmeid reaal- ja loodusklasside praktikume kõrgkooli teadurid või õppejõud. Üht kursust juhendab ka Maaülikooli õppejõud.

Kasu

Peale selle on pratikumid andnud mõnelegi usinale õpilase tõuke uurimustöö kirjutamiseks. Selliseid entusiaste pole seni olnud väga palju, kuid see-eest on nad olnud edukad. Näiteks vilistlane Riinu Ots, kes lõpetas 2009. aastal, tegeles biofüüsikaga ning kirjutas uurimustöö saasteainete mõõtmisest. Tema töö võitis mitmeid auhindu isegi Ameerika rahvusvahelisel noorte teadusmessil. Preemiaks sai ta reisi Hiinasse ja tema nimi pandi asteroidile.

Muidugi on praktikumid olnud paljudele teejuhiks elukutse valikul, aga paljud vilistlased on märkinud, et ka täiesti teistsugustel aladel on koolipraktikum kulunud ülikoolis marjaks ära. Näiteks Madis Reemann rääkis, kuidas tema tütar, kes on õppinud arstiteaduskonnas, sai oma kursusel mitmete praktiliste töödega kõige paremini hakkama, sest Treffneris oli ta saanud juba kätt harjutada, seda küll füüsikapraktikumis.

Õpilaste arvamus

Õpilaste arvamused lähevad praktikumide osas lahku. Suurel määral on vastukaja positiivne, kuid leidub ka õpilasi, kes mõtlevad, et mõni praktikum võiks lausa olemata olla. Loodusklassid on enamasti rahul, kuigi leidus neid, kes kurtsid, et vahepeal oli veidi raske. Reaalide seas oli rohkem lahkarvamusi: mõnedele oli üks praktikum liiga kerge, teine liiga raske või igav. Möönati ka seda, et juhendajad võiksid rohkem selgitustööd teha.

Ebatavalised juhtumid

  • Keemias ulatus kahe õpilase gaasipõleti leek peaaegu laeni. (Asjaosalised kommenteerisid: “Me keetsime bensiini”.)
  • Bioloogia välipraktikumi läks üks tüdruk kontsakingade ja pikkade kunstküüntega.
  • Zooloogia välipraktikumis püüdsid tüdrukud herilasi peopessa. Ka ujurivastseid on käega püütud. Muidugimõista olid tulemuseks paistes pihud.