Suure õppimise vahele on kasulik oma halle ajurakke tuulutada: teha tassike teed ja kuulata midagi head. Siinkohal ongi ehk paras aeg heita pilk plaadiriiulisse ning uurida, mida toredat ja kodumaist sellel aastal plaadipoodidesse lisandunud on.

Liiga palju viiuleid

Suvi on juba möödas, kuid Jarek Kasari plaat pole veel jahtunud. Alles paar nädalat tagasi võis kuulda teda neid samu laule laulmas paar maja koolist edasi Feel Good muusikakohvikus. CD-l olevad lood on täitsa looja nägu – veidi karvased ja tõtlikud, aga muidu päris muhedad. „Kalamaja naised“ lihtsalt saadab Supilinna seiklema, „Vaatame perega õhtuti telekat“ meenutab hubaseid lapsepõlveaegu, mil pühapäeviti kogu perega „Miljonimängu“ sai vaadatud ja uniselt kevadist hõngu toob „Tühi kleit“. Säravaid raadiohitte plaadilt oodata pole ja Power seda kindlasti ei mängiks, kuid piisab, kui kõrvu jäävad üksikud sõnad või lausejupid, millest mõni sobiks ehk isegi kirjandile pealkirjaks.

Praktiline mees

Marten Kuninga teine helikandja väärib kindlasti selle sügise ühe parima plaadi tiitlit. Kuningas on suutnud ühele kauamängivale koondada nii kaasahaaravalt rütmikaid laule nagu „Jää“, mis haarab nii su kõrvad, puusad kui ka mõtted, kui ka mõtlikemaid nagu „Tagurpidi vaal“, mis võitis 30. Uno Naissoo nimelisel loomingu- ja interpretatsiooni konkursil esikoha. Ka plaadi nimilugu väärib märkimist oma geniaalse lüürika poolest. Ühesõnaga, iga lugu on kuulamist väärt ning iga praktiline mees muretseb endale selle plaadi.

Nõgesed ja nelgid_

Need kaks plaati ilmusid küll viie kuuse vahega, kuid moodustavad siiski üksteist täiendava terviku. Epliku „Nõgesed“ on ideaalne plaat, mida kuulata, kui peale kooli on närv veidi krussis või ilm tundub koeralegi liiga halb. Lood nagu „Murelik brünett“, „Mõteteis mõrudais“ ja „Rahu võtmed“ on mõnusalt trotsi täis, kuid panevad ka kõige murelikumad brünetid leebuma. Ja mis oleks sobivam, kui kuulata otsa mõned mažoorsemad lood „Nelkidelt“ nagu „Suudluste aeg“ või „Käis ja naeris“. Vaiko Eplik on nende kahe plaadiga loonud koosluse, millelt leiab alati midagi, mida kuulata.