3. septembril oli viieteistkümnel HTG õpilasel ja kahel õpetajal harukordne võimalus – käia pealinnas ja näha oma silmaga USA presidenti Barack Obamat.

Ehkki kõne ise algas kuskil 16.00 ajal, suundusime pealinna poole juba kella kaheksa paiku hommikul. Meid oli hoiatatud, et linnas on liiklus häiritud ja transport võib võtta tunduvalt kauem aega.

Kollane kesklinn

Vaadates tänavapilti, oli aru saada, et midagi ebatavalist on toimumas. Kesklinn oli täis erkkollastes vestides politseinikke, kes kõigel silma peal hoidsid. Lisaks Eesti turvele, oli linnapildis näha ka n.-ö. mehi mustas ehk USA turvateenistust.

Kontroll-kontroll-kontroll

Nordea kontsertimajja hakati meid sisse laskma 13.30, aga mina isiklikult sain saali istuma alles 15.30. Tegu polnud tavalise üritusega. Enne kontsertimajja sisenemist pidime läbima turvakontrolli. Esimene etapp oli piletikontroll, mille järjekord ulatus peaaegu Estonia kontserdimajani välja. Järgmiseks pidime läbima turvakontrolli, mis oli samasugune nagu lennujaamades. Kontrolliti meie kottide sisu ja läbisime turvaväravad. Lisaks oli Nordeas sees näha väga palju turvateenistuse töötajaid. Kellegi silmapaar jälgis meid pidevalt ning see oli kontrolli ja turvamise tipptase.

Ja seal ta oli!

Lõpuks jõudis kätte see kauaoodatud hetk, kui astus lavale maailma kõige mõjuvõimsam inimene – Barack Obama. Tundus, nagu oleks tegu tavalise ja sõbraliku inimesega, mitte mehega, kes on üks võimsamaid maailmas. Tema kõnes äratoodud teadmised Eestist jätsid sooja ja südamliku mulje. Hämmastav oli tema oskus rääkida meile nii keerulisel ajal lihtsalt, arusaadavalt ent ometi tõelist turvatunnet tekitavalt. Sõnum Obamalt meile oli selge – üksi me selles keerulises olukorras ei ole.
Minu jaoks oli see igatahes ajalooline sündmus, millest saan uhkusega rääkida ka oma lastelastele.

IMG_1294
Tõeline kõnemees: Obama mõjus usaldusväärse ja ausana.
Foto: Marcus Hildebrandt.