Andsime uuele pedagoogile kuukese aega kohanemiseks ning nüüd püüdsime ta kinni. Kellega on uue eesti keele õpetaja näol tegu?

Lääne-Virumaa pisikesest külast pärit õpetajanna käis väiksena rohkem kui ühes koolis ning nendib, et oli väga aktiivne ja energiline laps. ”Osalesin kõikvõimalikes huviringides alates ikebana (jaapani lilleseadekunst, toim) meisterdamisest, peotantsust, aeroobikast ja kergejõustikust kuni kunstiringini välja,” meenutab õpetaja. Gümnaasiumis tõusis ta lausa Läänemaa õpilasomavalitsuste juhiks.

Õpilasest õpetajaks

Tee leidmist eesti keele ja kirjanduse juurde kaunistab õpetaja sõnadega “õnn läbi ebaõnne”, sest tegelikult oli noore neiu suureks unistuseks Tartu ülikooli inglise filoloogiasse pääseda. Tihtipeale ei lähe kõik nii, nagu plaanitud ja hakkajast preilist sai hoopistükis emakeeleõpetaja, kuid, mis kindel: karmavõlgu ei tundu Karin Soodlal olevat. “Kirjandust olen alati armastanud ja lugeda on mulle ka alati meeldinud,” tõdeb õpetaja ning üks on kindel: õpetajaamet on tema jaoks omamoodi hobi.
Õpetajaks tahtis Karin Soodla alati saada.“ Nagu targad inimesed ütlevad, need kes ise ei oska, lähevad teisi õpetama ja kui seda ka ei oska, siis poliitikasse,” muigab õpetaja. Karinile meeldib töö põnevus ja väljakutsuvus; ei ole lõputut kohvi lürpimist ega loorberitel puhkamist, rutiinist rääkimata. Üks, mis kindel: toimub pidev areng inimese ja õpetajana ning otsekui preemiaks: noored õpilased hoiavad ka ennast noorena.

Mitmekülgne koolielu

Enne treffneristide ette jõudmist töötas õpetaja veel paar aastat meile siin samas lähedal, Heino Elleri nimelises muusikakoolis. Uurides õpetajalt kahe kooli suurimaid erinevusi, tuli väja, et kaks kooli on sarnased nagu nende asukohtki. “Elleri muusikakool, küll kutsekoolina, on samasugune eliitkool nagu Treffneri kool,” tõdeb õpetaja ning tuletab meelde, et paljud meie kooli maestrodki õpivad mõlemas majas korraga. Kuid siiski tänu õpilaste vähesusele (suuremad kursused kuni 15 inimest – toim), sai seal läbi viia rohkem interaktiivseid tegevusi. Meie 36 inimesega klassides pole see nii kerge. Tööde parandamisega olen siin hirmus jännis,” naerab õpetaja, “ja nimede õppimine…”
Õpetajale meeldib, et mõlemad koolid on küllaltki loomingulised; ei ole ebameedivaid kuklassehingavaid ülemusi ning lapsikut järelvalvet. Seda rohkem tuleb ennast distsiplineerida ja proovile panna.
Kõige meeldivamateks peab Karin Soodla Treffneri kooli aurat ning kollektiivi ja seda juba algusest peale. “Raske võib olla, kuid tunne on õige,” lisab Soodla.

Pärast pikka kooli-/tööpäeva

Karin on pereinimene – tal on abikaasa ja kolm last! ning nende ühendavaks tegevuseks on küpsetamine. Kes oleks võinud arvata! Veel meeldib üheskoos ette võtta erinevaid väljasõite mere äärde, matkama või isegi pikemale reisile. ”Kui aega üle, siis meeldib lihtsalt olla, mitte midagi teha,” tõdeb õpetaja ning nagu korralikule abielunaisele kohane, käib ta hea miniana ämma peenraidki rohimas. Üllatusena tuleb välja, et mehe kõrval on naisest saanud ka jalgpalli fänn. Kes teab, ehk satub nii mõnigi meist staadionil ühes õpetajaga Eestile kaasa elama?

Aana-Liisa Kaste iseloomustab:

Karin Soodla on äärmiselt abivalmis ning lahke õpetaja, kellel on avatud silmaring ning nooruslik lähenemine, aidates õpilasi nii koduste tööde kui ka tunniväliste konkurssidega. Terve esimese perioodi jooksul ei olnud päevagi, kus ta poleks säranud. Usun, et Age Salo on leidnud endale väärilise mantlipärija.

ankeet

Karin Soodla (Õpetaja veedab vaba aja meelsasti oma laste seltsisÕpetaja ja ema: Karin Soodla veedab vaba aja meelsasti oma laste seltsis.