Arhiiv: Detsember 2023

Uue-Jaani kalmistul avati Elsa Treffneri mälestustahvel

Osana Hugo Treffneri Gümnaasiumi 140. juubeli tähistamisest avati täna, 8. detsembril Uue-Jaani kalmistul Elsa Treffneri hauaplaat. Selle puhul uuris Miilang HTG huvijuhilt Uve Saarelt ja varasematel juubelitel välja antud kirjutistest, milline oli Elsa Treffneri panus kooli arengusse ja püsimajäämisesse.

Kuidas piiritus aitas kaasa kooli käekäigule

Kooli 140. aastapäeva puhul vestlesime Treffneri eelmise direktori Helmer Jõgiga, kes juhtis meie kooli üsna keerulisel perioodil (1987–2001), mille sisse mahtus nii Eesti taasiseseisvumine kui ka kooli tulekahju. Intervjuus võrdles Jõgi praegust ja endist Treffnerit ning meenutas huvitavaid lugusid kooli ajaloost.

Seitsme aasta jooksul sepistatud teosed said kaante vahele

Meie koolis on juba pikalt kestnud almanahhide traditsioon, mida jätkab trükivärske Suleseppade 16. väljaanne. Almanahhist leiab nii õpilaste, vilistlaste kui ka õpetajate loomingut. Kaante vahele on jõudnud luulet, arvustusi, proosat, kunsti ja palju muud. Kui tihti seostatakse noorte loominguga mässumeelsust ja rahutust, siis verivärske almanahh üllatab lugejat oma sisu kõrvulukustava vaikusega.

Treffneri kolmas püha raamat

Täpselt 16 aastat; 192 kuud; 835 nädalat; 5845 päeva – nii palju aega on möödas eelmise algaja treffneristi käsiraamatu ilmumisest. Üle-eelmisest veel rohkemgi. Kuid, nagu öeldakse, „loodus tühja kohta ei salli”. Viis usinat 12. klassi õpilast on võtnud oma südameasjaks kirjutada uus, vähemalt sama hea käsiraamatu kolmas osa.

Kogu tõde Hugo vaimust

Kas oled kunagi mõelnud, mida küsiksid Hugo vaimult, kui saaksid temaga kohtuda? Miilangul avanes eksklusiivne võimalus vestelda meie kooli asutajaga. Kuidas on tal läinud, mida arvab praegu koolis toimuvast ja mis on kooli suurim saladus? Toome teieni kogu tõe seni vastuseta jäänud küsimuste kohta.

Taasavaldus 110. aastapäeva lehest: Senitundmatu Hugo Treffner

Treffneristidele on nende kooli asutaja veidi suurema tähendusega ja seetõttu teatakse temast ka veidi rohkem – korratakse tema omapärast elulugu ju pea igal Treffoonia tähtsamal aktusel. Ka Miilangus on Treffneri biograafia korra avaldatud ning põhifaktid saab entsüklopeediastki. Seetõttu sisaldab see põgus ülevaade Treffnerist vaid seni vähetuntud või tundmatuid fakte.

Vilistlaste looming ja mälestused

Palusime vilistlastel kirjutada oma HTG-aegsetest mälestustest või sellest, mis neil kooliga seostub. Meenutusi saab lugeda sellest, kuidas pea 40 aastat tagasi peale kooli aega veedeti, kuidas avastati koolimaja põleng, ning ka tunnetest, mis on kooliajale tagasi vaadates tekkinud.

Kogugem pudi ja hoidkem padi

Meene – mälestusese, suveniir, meenis.

Meened on väikesed esemed, millega puututakse igapäevases olmeelus tihti kokku – magnet, mis ikka ja alati külmkapilt maha kukub, voodi alla veerenud pastakas, kulunud embleemiga tass või teadmata paigast ilmunud helkurriba. Tolmune või mitte, sellegipoolest on tegu käegakatsutava mälestusega.