Meene – mälestusese, suveniir, meenis.

Meened on väikesed esemed, millega puututakse igapäevases olmeelus tihti kokku – magnet, mis ikka ja alati külmkapilt maha kukub, voodi alla veerenud pastakas, kulunud embleemiga tass või teadmata paigast ilmunud helkurriba. Tolmune või mitte, sellegipoolest on tegu käegakatsutava mälestusega.

Mida ümaram on kooli vanus, seda rikkalikum on meenepagas. Hugo Treffneri gümnaasiumi meenete traditsioon sai alguse juba Nõukogude ajal. Esimeseks kooli logoga nõuks osutus morsiklaas 1989. aastal, kui kool kandis veel Anton Hansen Tammsaare nime. Kooli nime taastamisel loodi tuntud kooli pastakas, mida võib õpetajatel ja õpilastel praegugi näpus näha.

Kruusid ja šokolaad
Foto: Mona Marii Toots

Tihti kaasatakse loomeprotsessi kunstisoonega vilistlasi. Näiteks õpetajate toas tuntud rohelised ja roosad tassid on loonud skulptor Mati Karmin, kes on ka nii Ülejõe pargis asuva Treffneri monumendi kui turuhooneesise sea autor. Oma tarkusi maailmale näidanud õpilased on saanud mekkida endise Treffneri õpetaja Merille Hommiku disainitud ümbrisega šokolaadi. Pilt ümbrisel kujutab HTG koolimaja nostalgilises võtmes. Tähelepanu tõmbavad ka Hugo Treffneri temaatilised margid. Peale igapäevaselt tuntumate meenete on Treffooniale loodud ka saunalina, järjehoidja, puhv, riidest kott, rinnamärk ja tegijamatest tegijamatele ka lipsunõel.

Varasemalt on toimunud ka meenete laadad, kus need aatriumisse vaatamiseks ja uudistamiseks välja on pandud, et hiljem huvi korral tellida saaks. Huvijuhi sõnul võib säärane üritus ka sellel aastal läbi minna.

Nüüd jääme aga juba huviga ootama kooli 28. juubelit, et mõni meeneke jälle sahtlisügavikesse pista, et see seal aastate pärast leida ja melanhoolialaks saada. Kogugem pudi ja hoidkem padi, et väikesed head ajad igavikutuultesse ära ei uhtuks.