Kas oled kunagi mõelnud, mida küsiksid Hugo vaimult, kui saaksid temaga kohtuda? Miilangul avanes eksklusiivne võimalus vestelda meie kooli asutajaga. Kuidas on tal läinud, mida arvab praegu koolis toimuvast ja mis on kooli suurim saladus? Toome teieni kogu tõe seni vastuseta jäänud küsimuste kohta. 

Tere, härra Hugo Treffner! Kuidas Teil läheb? Mis tunne on olla surnud?

Tänan küsimast, ei saa kurta. Surnud olla on ausalt öeldes samasugune tunne, nagu eluski olles, aga kõik on lihtsalt palju aeglasem, mitte kuhugi ei ole enam kiiret. Elus olles mäletan ikka, et mul oli kogu aeg väga kiire – kuhu küll?

Mida arvate praegu koolis toimuvast? Kas see vastab Teie omal ajal seatud ootustele?

Ohohooo, ma olen koolis toimuvaga väga rahul. Ma näen, et minu pärandit on igati auväärselt edasi kantud. On uhke olla Eesti ühe jätkuvalt parima kooli vaim ja seda kõike pealt näha!

Kust üldse tekkis idee asutada kool? Kas ärkasite lihtsalt hommikul üles ja otsustasite, et nüüd hakkate kooli juhtima?

Umbes nii oli, jah. Kui mind minu rahvuslikkuse tõttu pastorina tööle ei võetud, siis otsustasin rajada kooli, et ka need eesti poisid saaksid õppida, kel selleks muidu võimalust või kapitali ei olnud. Nad võisid maksta hiljem või tasuda tööga, õppima pidid nad aga hästi. 

Kas Teil on praegu koolis külm?

Kui mina alustasin, olid asjalood muidugi hoopis teised ning praegune koolimaja on sellega võrreldes soe kui ahjupealne. Pean aga tunnistama, et olen nüüd vist teie sealse soojaga juba päris ära harjunud, kuid vahel võtab ikka värisema küll! Aga külm käib Treffneris käimise kogemuse juurde. Minul polnud germaanias mingisuguseid ahje, aga vot kuidas poisid seal kõik olla tahtsid! 

Miks Teil pole järeltulijaid?

Ausalt öeldes olin ma lihtsalt liiga hõivatud kooli rajamise ja hariduse edendamisega, et leida aega millekski muuks. Ehkki mul bioloogilisi järeltulijaid ei ole, võib öelda, et kõik kooli praegused õpilased ja vilistlased ongi justkui minu lapsed. Nad kannavad edasi minu pärandit ning annavad maailmale iga aastaga juurde uusi talente, teadlasi, õpetajaid, riigimehi, igapäevaste raskete tööde tegijaid, õmblejaid ja müüjaid, rändureid ja avastajaid, lendureid ja insenere, sportlasi, lauljaid, tantsijaid ja näitlejaid. Ehk kõiki, keda üks maailm vajab – vot see teeb mulle heameelt.

Milline on Treffneri kooli suurim saladus?

Eks ikka see, et kes olid need kaks saladuslikku poissi, kes koos Endel Arandiga marmortahvli ära peitsid. Ja ütlen ausalt, hoolimata sellest, et mina seda tean, jääb teie jaoks see ikkagi igaveseks saladuseks! 

Mida teete Ott Ojaveeriga, kui temast saab Teie asemel kooli pikaajalisim direktor?

Hakkan teda iga päev kummitama… Nali! Treffneri kooli direktori puhul loevad pealegi hoopis teised asjad kui pikaajalisus. Loeb kvaliteet! Ja siinkohal pole mul herra Ojaveerile mitte ühtki etteheidet.

Kas ja kus asub kooli Jaani kirikuga ühendav salakäik?

Muidugi see on olemas! See asub tegelikult tänase raamatukogu all keldris, enam-vähem seal, kus üleval raamatukogus istub meie armas raamatukogu juhataja. Küll aga soovitan täpsemalt küsida minu lellepoja pojapojalt Kostjalt, tema on selle majaga rohkem tuttav. Mina olen puhtalt külaline.

Mis põhjustas kooli põlengu 1998. aastal?

Oh, see tulekahju 98. aastal oli ilmselgelt minu eksperiment, kuid ma ei osanud arvata, et see nii kuumaks läheb. Otsustasin Uve Saare proovile panna ja tekitasin tema kabinetis midagi, mida tegelikult ainult tema teab. Lõpp hea, kõik hea!

Aga mis on õpetaja Uve seifis?

Ah, Uve Saar ja tema seif! Teate, seal hoitakse tegelikult salajast kringliretsepti. Nendesamade, mida spordipäevadel auhinnaks antakse. Eks ole ju maitsvad?

Kes on Treffipihi haldur?

Treffipihi haldur on üks põhjalik, tark ja nõudlik inimene, kellele meeldib jutustada oma põlveprobleemidest. Keegi, kes on väidetavalt abielus Monaco printsessiga. Jah, saite õigesti aru, Treffipihi haldur on ei keegi muu kui õpetaja-luuletaja Priidu Beier. 

Kuidas saada Pajuri arvestusel viit?

Ajalugu on minu ajaga võrreldes palju laienenud, muutunud maru keeruliseks! Ainus võimalus oleks leiutada ajamasin, rännata ajas tagasi ning kirjutada ajalugu ümber.

Mis toimub koolis öösiti?

Rahvariided tantsivad, petangikuulid mängivad, töölehed kaovad, raamatukogus lähevad raamatud segi. Asjad kukuvad riiulitelt maha ja uste hinged painduvad – kõik seetõttu, et ka vaimud käivad öösiti koolis õppimas. Lisaks avanevad kõik aknad, et järgmisel päeval ikka piisavalt külm oleks. Vahepeal püüavad mõned poiskesedki ööseks koolimajja jääda, aga küll mina olen juba harjunud igat sorti rüblikute järele valvama ja nendega toime tulema! 

Mida soovitaksite praegustele ja tulevastele treffneristidele?

Õppige elu, mitte kooli jaoks! Virisege vähem, armastage ja hoolige rohkem ning mis peamine – elage kohe ja praegu ning ärge kogu aeg muretsege, mis homne toob! 

*Kirjutamisel on kasutatud ChatGPT abi.