Mida teeb treffnerist, kui neiu on abitu ja ei saa oma kingakest jalamattide vahelt välja. Kas aitab? Või ootab kannatlikult? Naerab? Parastab? Või lööb lähedane sõbranna viimasel minutil noa selga ja sõimab idioodiks? Uurisime järele.

Konts kinni: Mida teha? Mida teevad teised?

Konts kinni: Mida teha? Mida teevad teised?

On kaheteistkümnes aprill, kalapäev ja ühtlasi ka esimene päev Treffneri kohtupäevadest – arvestustest. Kell saab mõne minuti pärast kaheksa ja kooli voolab sisse aina uusi ja uusi väsinud ja üleõppinud koolikaaslasi. Kõigil on kiire. Ehk vajavad veel viimased matemaatikavalemid ülevaatamist või jäid kordamisülesanded kooli kappi ja iga sekund on otsustav. Koolimajja pääsemine on lausa elulise tähtsusega ja siis – keegi noor preili jääb kontsapidi jalaresti kinni. On lootusetult takerdunud, võta või king jalast ära, et tülinast vabaneda! Ja mis saab siis noorest neiust edasi? Tuleb keegi appi? Tegime mõned katsed, et saada oma küsimustele vastused.

Esimene katse

Neiu kõnnib, läheneb restile ning kinni ta ongi! Õpilaste järjekord neiu selja taga kasvab, mõni noormees justkui tahaks aidata, kuid siiski pelgab ning ootab, kuni neiu ise vabanenud on. Nende kahekümne sekundi jooksul on „saba“ kasvanud lausa kahekümnepealiseks. (Artikli kirjutajal ja fotograafil on aknast vaadates meeletult lõbus! – toim.)

Teine katse

Sel korral näitleme, et peale takerdumise räägib neiu ka telefoniga ning on eelnevast korrast veelgi abitum. Tulevad uued inimesed. Mõni ohkab ja trügib läbi, teised jäävad ootama. Üks noormees võtab isegi mingi lehe välja, ju arvab, et jääb sinna pikemaks ajaks seisma. Meie katsejänes näeb, et keegi aitama ei tule, ning astub ka teise kontsa vapralt  resti võrede vahele kinni. (Samas ei tohi jalgu väga väänata – muidu jääme kontsast puhta ilma ja eksperiment on nurjunud!) Ei midagi.Tundub, et treffnerist on kas liiga arg või lihtsalt hoolimatu. Tuleb ise hakkama saada! Naks-naks ja neiu on taas vaba. Seekord on järjekord väiksem, ilmselt valisime ebasobiva aja. (Artikli kirjutaja ja fotograaf pildistavad vahelduseks lihtsalt kooli siseõue ja noormehi.) Otsustasime teha ka kolmanda katse, et olla täiesti kindlad, kuidas treffneristid taolises olukorras käituvad.

Kontskingadega võib juhtuda muudki: Kes meid selle eest kaitseb?

Kontskingadega võib juhtuda muudki: Kes meid selle eest kaitseb?

Kolmas katse

Seekord läheb õnneks, suur trobikond õppureid tuleb just bussilt ning arvestuse alguseni on jäänud vaid mõni minut, tingimused paistavad lausa ekstreemsed! Neid ruttab ühes teistega kärmelt ukseni ja kabuhh! Mõni kiirustaja põrkub vastu neidu ja astub kärmelt mõned sammud tagasi, tekib lausa doominoefekt. (Meil on akna taga hirmus naljakas, võiks kas või iga päev sellist kino korraldada. Vahepeal seletame õppealajuhatajale oma näiliselt kohtlase naeru tagamaid.) Ent endiselt ei ole ühtegi abikätt neiule, kas või selleks, et habrast näitsikut toetada. Ei! Vaid üks pahur klassiõde siunab teiste õpilaste tagant neiu rumalust kanda taolisi saapaid ja oskamatust nendega ümber käia. Viimaks lõppeb kõik hästi – neiu saab jällegi omal jõul restist välja.

Taoline juhtum on vaid üks vähestest ohtudest, mis ootab kontsakandjat koolis. Imelibedad trepid, kortsus vaibad ja kohutav kiirustamine on vaid mõned lõksud. Kuid tundub, et neide need ei hirmuta – julgelt tipitakse koolis ringi kingadega, mis kõrguvad lausa taevasse ning panevad õpetajad ohkama: „Kas sellistega käiaksegi siis koolis?“ Jah, käiakse. Joostakse ja hüpatakse ka, kui tuju tuleb.

Seksikas, aga jalgadele ohtlik

Seljatame fakti, et kontsadele on omistatud lausa illusoorseid andeid: nad muudavad su pikemaks, saledamaks, seksikamaks, kaunimaks ja mida kõike veel, ja vaatame asja maapinnalt. Liigne kõrgete kontsade kandmine on ortopeedide sõnul vale ning see võib viia jalavalude ja moondunud varvasteni. Jalapäkkadele on laotud kogu keharaskus ja see võib tingida lausa luude mõranemise (mis ei ole võrdelises seoses mitte kehakaalu, vaid kannaaluse tikukese kõrgusega). Jalavalule lisaks võib kontsatajat ees oodata ka seljavalu, kuigi mitmed arstid väidavad, et kontsade kandmine hoiab keha pigem toonuses. Aime Punga sõnul peab kooli jalanõu olema mugav ning õpilasel peab olema sellega hea käia. „Ja kui see kaheteistkümnesentimeetrine konts on mugav, siis miks mitte?“

Olgu kuidas on! Armsad neiud, vaadake oma jalavarje kriitilise pilguga üle ning valigem kooli siiski mõistlikud ja jalasõbralikud kingad. Las high-heel’id jääda Illusiooni!