Hugo Treffneri Gümnaasiumi kodukorra järgi treffnerist ei suitseta, ei tarvita alkoholi ega narkootilisi aineid. Kuidas on aga lood populaarsust koguva huuletubakaga, mille kasutamine on pea märkamatu?

Huuletubakas ehk mokatubakas ehk snus ei ole tõepoolest võõras teema ka meie koolis. Õpilased tunnistavad, et tunnis ülahuule alla pandud padjad jäävad pea alati õpetajatele märkamata ja on seega väikse vahelejäämisprotsendiga uimasti. Kuidas on see võimalik? Kas pedagoogid tõesti ei märka oma tunnis punnis mokkadega õpilasi? Või ei olda teemaga lihtsalt kursis?

Mis see on?

Snus on niiske jahvatatud tubakas, mis sisaldab rohkem nikotiini kui tavaline tubakas. Snus’i tarvitatakse väikeste padjakestena, mis pannakse ülahuule alla. Mõju sarnaneb suuresti tubakaga, kuid tekitab suuremat sõltuvust kui suitsetamine. Murettekitav on asjaolu, et huuletubaka tarvitamisel eiratakse hügieenireegleid: snus pannakse huule alla tunnis, tänaval või bussis ja eelnevalt pole käsigi pestud!

Õnnis teadmatus

Õpetajaid küsitledes selgus, et snus on tõesti niivõrd uus nähtus, et seda märgata lihtsalt ei osata. Näiteks nentis õpetaja Ristikivi, et pole oma tundides snus’i kasutamist näinud, kuid ometi on kaasõpilased selle tunnistajateks olnud. Õpetaja Siim Oks aga olla paar korda märganud ja asjaosalistega sel teemal motiveerivalt vestelnud. Age Salo tõstis teema mõni aasta tagasi isegi lastevanemate koosolekul üles, kuid viimased on ilmselt veelgi suuremas teadmatuses kui õpetajad ise. Õpetaja Salo sõnul on õpilased märku andnud, et klassikaaslaste pidev mokatubaka tarbimine häirib neid.

Siinkohal teen üleskutse oma kaasõpilastele: jäägem kooliruumides ikka akadeemilisteks ning hoolitsegem oma tervise eest!