Anne-Ly Lehtla
Foto: Rebeka Raid

Olete hetkel kirjanduse ja eesti keele õpetaja. Mille järgi valisite, mis õppeainet õpetada?

Treffneris õpetan eesti keelt ja kirjandust, aga olen pikalt õpetanud ka Hispaania ja hispaania keelega seotud aineid. Läksin ülikooli kirjandusteooriat õppima, sest mulle väga meeldis kirjandus, meeldis lugeda. Samal ajal hakkasin õppima ka hispaania keelt. Huvi Hispaania vastu võis alguse saada umbes 15-16-aastaselt, kui käisin Viljandi pärimusmuusika festivalil kuulamas üht suurepärast flamenkokitarristi. Kontsert jättis mulle väga sügava mulje ja flamenkot armastan siiani.


Miks valisite just HTG  ning kus varem õpetanud olete?

Treffnerisse sattusin juhuse tahtel. Varem õpetasin pikemalt Elva Gümnaasiumis ning enne seda ka Tallinna ja Tartu Ülikoolis. Praegu annan veel valikaineid Jaan Poska Gümnaasiumis.


Mis on kõige ebameeldivam osa õpetaja ametis?

Minu jaoks on sellele vastamine lihtne: kõige tüütum on tööde parandamine. See on väga ajamahukas ja aega oleks alati juurde vaja, samas on kirjanduslike tööde lugemine huvitav.


Milline on Teie lemmikkohv?

Piimakohv vähese suhkruga on minu praegune lemmik, kuid vahepeal meeldis mulle väga caffè latte. Ma olen suhteliselt palju kohvi joonud ning üritan seda vähem teha. Joon üks-kaks tassi päevas, millest esimene on kindlasti hommikul – mulle meeldib kohviga ärgata. Kodune hommikukohv on kõige tähtsam. Muide, ma saan kohe aru, kui olen haige, sest siis kaotab kohv oma võlu.


Mida armastate teha suvepuhkusel?

Suvel meeldib mulle ujuda, jalgrattaga sõita, sõpradega aega veeta – mõnes mõttes justkui lapsepõlve koolivaheajal. Mulle meeldib olla vabalt ilma kindla päevakavata. Õpetajaamet on suvepuhkuse poolest ideaalne.


Kas Teil on olnud momenti, kui olite sunnitud tunnist lahkuma?

Seda on juhtunud paar korda 7.-9. klassi õpilastega.


Milline õpilane olite oma koolipõlves?

Olin ülivaikne ja tagasihoidlik, eriti põhikoolis. Samuti ei julgenud ma enda arvamust klassi ees avaldada ning tundsin piinlikkust, kui õpetaja minu kirjandeid ette luges. Ma julgustaksin õpilasi enda arvamusi ja mõtteid jagama.


Kuidas suhtute endasarnastesse õpilastesse?

Ma üritan ikka võtta kõiki õpilasi ühte moodi. Ise proovin õpetajana leida erinevaid viise, et luua klassis õhkkond, kus kõik julgevad rääkida.


Millised õpilased toovad Teile kõige rohkem rõõmu ning millised mitte?

Mulle ei meeldi näiteks lärm, mille tõttu pole teistel võimalik õppida. Selge on see, et kõigil pole eesti keel ja kirjandus lemmikained, kuid see ei vabanda teiste segamist. Tähtis on anda endast tunnis maksimum ning olla kohal ja kaasa mõelda.


Kuidas võrdleksite treffneriste teiste koolide õpilastega?

Kõik õpilased tunduvad siin väga  sõbralikud, viisakad ja toredad. Ainult suurte klassidega on vaja veel harjuda.


Kes oli Teie koolipõlve kõige silmapaistvam õpetaja?

Legendaarne kirjanduse õpetaja Reet Sinimaa. Ta oli niivõrd soe ja professionaalne, et tegi aine selgeks ka õpilastele, kelle jaoks see oli raske. Mul on kahju, et ma ei mäleta rohkem tema õpetamisnippe. Tuleb meelde näiteks see, et ta nimetas rühmatöid kollokviumideks. Ta sai vaid paari lihtsa küsimusega aru, kas õpilane valdas teemat või mitte.


Kas olete hommikuse konjakijoomise maha jätnud?

Saan vastata, et ei joo konjakit (tegelikult ka). Ma pigem naeran ja ütlen, et see on hea küsimus.