Eesti Mudel-Euroopa Parlament ehk MEP on MTÜ Euroopa Maja poolt korraldatav üritus, kus antakse õpilastele aimu, kuidas toimib Euroopa Parlament.  
Sellel aastal toimus MEP juba üheksandat. Meie kooli esindas kümneliikmeline delegatsioon.

Mudel-Euroopa Parlament on neli päeva kestev Euroopa Parlamendi simulatsioonimäng 15-19 aastastele noortele, mida korraldatakse kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides. MEPi korraldatakse õpilastele selleks, et nad saaksid läbi simulatsiooni tunda, mis tööd teevad erinevate riikide saadikud Euroopa Parlamendis.

MEPi töökorraldus

MEP toimub märtsi esimesel nädalavahetusel ja kestab reedest esmaspäevani.
Reedel saabuvad erinevate koolide õpilased Tallinna Inglise Kolledžisse. Kõigepealt jaotatakse õpilased eelistuste järgi komisjonidesse (Majanduskomisjon, Väliskomisjon, Üldkomisjon jne) ning siis toimuvad teambuilding mängud. Nende käigus tutvutakse enda komisjonikaaslastega, tegevust viivad läbi komisjoniesimehed.
Laupäeval algab tõsisem töö, nimelt pannakse kirja kõik probleemid, mis hetkel  Euroopa Liidus valitsevad ning hakatakse neile lahendusi otsima.
Pühapäeva õhtuks valmib igal komisjonil resolutsioon, kus nad on välja toonud probleemid koos enda leitud lahendustega.

Töö riigikogus

Esmaspäeva hommikul kogunetakse riigikokku, et alustada üldkogu.
Üldkogus käivad kõik komisjonid ükshaaval riigikogu ees ning annavad oma resolutsioonist aru. Selleks saavad nad pidada avakõne ja vastata teiste delegaatide täpsustavatele küsimustele. Pärast küsimusi esitab keegi üldkogust esindatud komisjonile vastukõne, kus tuuakse välja resolutsiooni suurimad puudujäägid ning vead. Seejärel on komisjonil võimalik esitada ennast kaitsev lõpukõne, kus tuleb visalt kaitsta oma välja toodud punktide vajalikkust ja õigsust. Pärast lõpukõne naaseb komisjon enda kohtadele ja algab hääletus. Hääletatakse kas poolt, vastu või erapooletult. Hääletuse lõppedes teatab riigikogu ees istuv “president”  tulemusest ning vastavalt nendele laseb resolutsiooni kas läbi või lükkab selle tagasi. Just see viimane osa on see mis selle simulatsioonimängu juures tekitab tõelist põnevust ja hasarti!

Milleks minna MEPile?

Nende nelja päeva jooksul täiendavad õpilased enda teadmisi valitsevast olukorrast nii Euroopa Liidus kui ka mujal maailmas. Samuti aitab see arendada mõttetööd ning kõnepidamisoskust.
Kõigil, kes osalevad aktiivselt komisjonitöös, on võimalus saada rahvusvahelisele MEPle (millega seotud kulutused katab Euroopa Maja). Varem on toimunud rahvusvahelised sessioonid näiteks Viinis, Brüsselis ja Madriidis. Kõik, kes on osalenud rahvusvahelisel sessioonil, saavad järgmine aasta olla Eesti MEPil komisjoni esimees ja juhtida ise komisjonitööd.
Lisaks kõigele saavad õpilased külastada ja teha tööd Eesti Vabariigi Riigikogus, mis on omaette uhke tunne!

Isiklik kogemus

Isikliku kogemuse põhjal soovitan kindlasti Mudel-Euroopa Parlamendis osalemist; lisaks tööle toimub seal ka palju muud vahvat ja toredat (kuiva poliitilise töö kõrvalt). Näiteks on iga pooleteise tunni järel kohvi- ja puuviljapaus – äärmiselt kosutav! Tööd tehes ei panegi tähele seda, kui kiiresti oma komisjoniga ühtesulandumine toimub. Ühine keel leitakse äärmiselt kiiresti ja peaaegu märkamatult.
Samuti sain kogemuse osaleda rahvusvahelisel sessioonil MEP BSR (Baltic Sea Region) – sinna kogunesid noored pea kümnest riigist. Sain palju uusi sõpru välismaalt, värskeid teadmisi teiste riikide kohta ning äärmiselt kasuliku inglise keele praktika.
Mina soovitan julgelt kõigile, keda natukenegi huvitab maailmas toimuv, võtta osa Mudel-Euroopa Parlamendi üritustest!

mep1

Üldkogu tööhoos: esmaspäeval otsustatakse kõik.