Mida teha edasi peale keskkooli lõpetamist? See on küsimus, mis mõlgub ilmselt kõigi õpilaste peades. Viimaste Miilangu uuringute põhjal ei tea koguni 185 treffneristi, mida peale kooli lõppu oma eluga pihta hakata.

Selleks, et teada saada, milline siht on meie treffneristidel silme ees, korraldasime väikese küsitluse. Uurisime õpilaste edasisi plaane ja unistuste ametit. Vastused olid küllaltki ootuspärased. Nii nagu arvata oli, siis oli valdaval enamusel sooviks minna edasi õppima ülikooli. Treffner-ülikool-rikkaks on ju meile kõikidele teada-
tuntud tõde.

Loodusklass=tulevane arst?

Samuti uurisime, kui palju saab õppesuuna ja edasiste plaanide vahel paralleele tõmmata. Suuri üllatusi ei olnud. Reaalklassides oli tõepoolest läbivaks sihiks matemaatika, füüsika või IT. Loodusklassis – nii nagu arvata võib – olidki enamik vastustest seotud meditsiiniga. Humanitaaride vastused olid küll täiesti äärmusest äärmusesse: alates fitnesstreenerist kuni südadamekirurgini. Huvitav fakt on seegi, et humanitaaride vastuste seast leidsime me ühe(!) õpilase, kes soovib minna edasi õppima ajalugu ja mitte ühtegi treffneristi, kes sooviks minna näiteks kirjandust õppima. Hummid, mis toimub?

Treffneristid ja meditsiin

Kõige populaarsem valdkond õpilaste vastuste seas oli meditsiin. Ja kirjas polnud mitte lihtsalt arst, vaid unistuste ametiks olid näiteks lõua- ja näokirurg, neurokirurg, loomaarst, kardioloog ja paljud teised. Teiseks populaarseks valikuks oli õigusteaduskond. Väga kiiduväärt valikud, treffneristid!

Ahvatlev välismaa

Kuigi enamikus vastustest võis leida märksõna „ülikool“, siis ligikaudu iga viieteistkümnes treffnerist vastas, et plaanib jätta aasta vahele ja maailmas ringi vaadata. Samuti plaanivad mitmed minna vabatahtlikuna tööle. Väga populaarne on ka plaan minna välismaale ülikooli. Eestist plaanisid kõige rohkem lahkuda just rebased.

Treffnerist “reporteri” ilmatüdrukuks

Vastuste lugemine oli üks lõbus töö, kuna paljud olid seda küsitlust täitnud läbi huumorivõtme (ma vähemalt loodan). Värvikamad unistuste ametid olid näiteks päkapikk, diktaator, jäätisemüüja ja ,,Reporteri“ ilmatüdruk. Üks õpilane avaldas lausa soovi saada jumalaks. 11. klassi neiu unistuseks oli saada Disneylandi printsessiks. Leidsin ka ühe ameti, mis oleks ilmselt meie kõikide südamesoov – olla toitude degusteerija ilma paksuks minemata. Tulevikus võime vilistlaste seast leida ka loomulikult kassipsühholoogi ja hobulausuja.

Lihtne ja armas – soov saada õnnelikuks

Küsitlusi lugedes leidsin ka väga palju armsaid soove. Lausa mitu õpilast vastasid, et nende soov on olla tulevikus hea ja õnnelik inimene. Olgem ausad, see on ju meie kõikide eesmärgiks.
Hea treffnerist, ükskõik, kas sa siis soovid saada USA presidendiks (nii nagu üks kümnendik) või trollijuhiks, kui see on see, mida sa armastad, siis pole valiku õigsuses kahtlust.