„Kodanik Kane“ on 1941. aastal ilmunud film ning paljud kriitikud on arvanud, et see on parim film, mis iial tehtud.  See on klassikaline ja nauditav film, kuigi võib kohati tunduda igav.

Üldjoontes räägib film meediastaarist Charles Foster Kane`ist, kes sureb oma häärberis ja jätab maha mõistatuse – tema viimase sõna: Rosebud. Üks ajakirjanik asub mõistatust lahendama ja räägib kõigi inimestega, kes Kane`iga tema elu jooksul kokku puutunud on. Ajapikku tekib pilt auahnest mehest, kes on saavutanud kuulsuse ja rikkuse, kuid seda jahtides vananedes üha üksikumaks muutunud. Kuid mõistatuse lahendamisele lähemale ei jõuta.

Kõige hingeminevam on stseen filmi lõpus. See algab katkendiga Kane`ist lapsena mängukelguga mängides ja jätkab ülevaatega mehe aaretest, mida üks töötaja põletab, ning kaadrisse jääb seesama kelk kirjaga Rosebud. See sümboliseeris mehe lapsepõlve ja tema kõige armsamaid mälestusi, kuid selleks, et õige tunnetus filmist kätte saada ning oma arvamus kujundada, tuleb filmi vaadata.

Mina soovitan seda filmi vaadata kõigil klassikaliste filmide austajatel ja nii noortel kui vanadel ajaloohuvilistel.