Sellel kevadel valmis Treffneri-koolil suur ajalooraamat „Treffoonia. Ühe kooli lugu”. Teoses on kogu kooli ajalugu algusaastatest praeguseni. Raamatu valmimisloo uurimiseks küsitlesime Ott Ojaveeri ja autoreid Indrek Ilometsa ning Mart Oravat. Ojaveer peab raamatut tähtsaks mitte ainult praegusele ja endisele Treffneri kooliperele, vaid ka laiemalt Eesti ühiskonnale, mille elu Treffneri kool alati on mõjutanud.

Järjepidevad mehed: Mart Orav (vasakul) ning Indrek Ilomets.

Selgus, et raamatu valmimise protsessi ei olegi nii lihtne kindlaks määrata. Mõte kirjutada raamat oli tulnud ammu, umbes 10 aastat tagasi. Pildimaterjali oli tohutult, kuid esimeseks mureks osutus kirjaniku puudumine. Autorid soovisid, et tekstid paneks kirja kõrvaltvaataja, vältimaks liigset ülistamist ja kiidulaulu. Lõpuks leiti nobeda sulega teoloog Priit Rohtmets. Pildivaliku tegi Kalle Toompere, kes kirjutas neile ka allkirjad.

Umbes viis aastat tagasi teatasid Orav ja Ilomets, et raamat tõesti ilmub. „Kindlat tähtaega meil polnud, kuid kiireks läks siis, kui kõige vanemad vilistlased hakkasid otsast ära surema.” Toimetaja Mart Orav nentis, et tegelikult valmis raamat lõplikult tänu Ilometsa „sadamalõbutüdruku järjekindlusele”. „Pealegi on Indrek selline õnnetu inimene, kes tunneb kohustust ja tänu kooli ja õpetajate ees.”

 

Algselt oli plaan lõpetada lugu 1990-ndatega, kuna Orava ja Ilometsa jaoks olid järgnevad aastad juba võõrad ning Rohtmets poleks nii suurt materjali enam hõlmata suutnud. Ometi nõudis kool eesotsas direktoriga kogu lugu tänaseni. Ilomets tõdes, et lähiminevikust on palju raskem kirjutada. „Kõik on elus, kõik tahaks oma nime raamatus näha, aga enamus tuleb ometi välja jätta.“ Õnneks oli õpetaja Toomas Jürgenstein nõus raamatu lõpuni kirjutama.

Jäädvustab veelkord: Mart Orav tegemas sissekirjutust külalisteraamatusse.

 

 

 

Nüüd raamatule otsa vaadates on autorid rahul: „Oma laps on ikka kõige ilusam. Faktivigu ei tohiks olla ja väljanägemisel pole ka viga.” Ott Ojaveer on rõõmus, et tegu ei ole juturaamatuga. „See on niisugune raamat, mille teed lahti ja jäädki sirvima. Annab hea pildilise ja ladusa jutulise ülevaate.”