HTG INFO

Nr. 3

24. september 2007



Juhtkond tänab

11.e klassi ja nende klassijuhatajat Külli Rootsit väga hästi korraldatud 10. klasside tutvumisõhtu läbiviimise eest.

Õpetajad

  • Saksa keele õpetajad Aive Roots ja Heiko Frese viibivad 26.-28. septembrini saksa keelediplomi koolitusel. Saksa keele tunde asendab õpetaja Mall Matto.
  • Õppealajuhataja Aime Punga osaleb 24.-26. septembrini projekti Koolikatsuja 2006+ raames koolinõunike koolitusel.
Teated
  • Esmaspäeval, 24. septembril toimub infominutite ajal auditooriumis mittetulundusliku organisatsiooni YFU Eesti tutvustus. YFU (Youth For Understanding) põhitegevuseks on õpilasvahetuse korraldamine erinevate riikide vahel. YFU asutati 1951. aastal Ameerika Ühendriikides ja tegutseb hetkel enam kui 45 riigis üle maailma. YFU missiooniks on erinevate kultuuride tutvustamine, tolerantsi ja vastastikuse teineteisemõistmise kasvatamine läbi vahetu kontakti teise rahvusega. YFU usub, et vahetusprogrammide kaudu on õpilastel võimalus tajuda maailma kultuuride erinevust, arendada ennast, oma väljendusoskust, õppida enesekindlust ja avatust uuele.
Tutvustusele on oodatud õpilased, kes huvituvad tulevikus vahetusõpilasena välisriigis õppimisest. Kõigil teistel õpilastel toimuvad klassijuhataja infominutid.
  • Neljapäeval, 27. septembril toimub 10. klasside õpilastele rebastejooks, mis algab koolimaja hoovist järgmistel aegadel:
    • 10.a kell 16.30
      10.b kell 16.40
      10.c kell 16.50
      10.d kell 17.00
      10.e kell 17.10
    Jooksust võtavad osa ka kõik 10. klasside juhatajad. Päeva täpsemat kava vaadake infostendilt!
  • Muudatus tunniplaanis 28.09.

  • 12.b 1.-2. tund inimeseõpetus õp. A.-L. Jõgi 136.
     
  • Lisaks Helmet Tootsile õpetab sel õppeaastal meie koolis prantsuse keelt Tartu Ülikoolis ja Haridus-ministeeriumis prantsuse keele tunde andev Élodie Bailleux, kes valdab ka inglise ja rootsi keelt.
Prantsuse keele valikkursus edasijõudnutele (PK4) algab 27. septembrist ning toimub kaks tundi nädalas - neljapäeviti ruumis 312.
  • 2007. aasta sügisel toimub Tartu Ülikooli tervishoiu instituudi ja psühholoogia osakonna, Tervise Arengu Instituudi ning Eesti Käitumis- ja Terviseteaduste Keskuse teadurite poolt läbiviidav kordusuuring õpilastele, kes osalesid 1998/99 õppeaastal Euroopa Noorte Südameuuringus. 
Uuringu eesmärgiks on selgitada välja põhjuslikke seoseid krooniliste haiguste riskitegurite ning nende kujunemist määravate geneetiliste, psühholoogiliste, elustiilist, perekondlikest teguritest ning sotsiaalmajanduslikust keskkonnast tingitud mõjurite vahel lastel, noorukitel ja nende vanematel; uurida mõjurite olemust, olulisust, kriitilist mõjumise perioodi (vanus) ning omavahelisi koostoimeid ja muutumist ajadünaamikas.

Esimese uuringu ajal olid lapsed 9-aastased, kuus aastat hiljem korraldatud kordusuuringu ajal 15-aastased. Nüüd, 9 aastat pärast esimest uuringut on samade laste, praeguseks juba noorte täiskasvanute terviseseisundit võimalik võrrelda eelnevate tulemustega ning selgitada ja hinnata põhjuslikke tegureid, mis laste tervist on mõjutanud. 

Kogutud andmete alusel koostatakse laste ja noorukite tervise tugevdamisele ja krooniliste haiguste ennetamisele suunatud efektiivselt toimivaid sekkumisprogramme, mille kaugem eesmärk on pikendada Eesti elanike eluiga ja vähendada haigestumist ning suremust südamehaigustesse. Uuringus osalejatele annab see võimaluse tasuta süvendatud terviseuuringuks.

1. oktoobril kell 11.40 (infominutite ajal) ootab uuringute läbiviija esindaja auditooriumisse järgmiseid meie kooli õpilasi, kes kuuluvad uurimisgruppi: 
 

12.a Artur Kahre, Sander Õigus, Kaarel Kallandi, Helina Mats
12.b Martin Bek, Martin Mets, Toomas Linnamägi, Tõnis Linnamägi, Martin Noorkõiv, Maarja Noorkõiv, Mait Bratka, Mihkel Trei, Leelo Valgma, Emile Toomela, Saara Sadrak, Oliver Meus, Kadi Ainsaar, Liisi Saareleht, Marten Juurik
12.c Kirsika Kurg, Ann Starkopf, Moonika Pärt
12.d Oskar Illak, Henri Zeigo, Tambet Tuul
12.e Marti Pähn, Karin Kungla, Mari-Anna Lepasson, Kaisa Ilves
11.b Kaarel Siim, Taavi Repän
11.c Liisa Ojakõiv, Remo Jõgela
11.d Ants Siim, Johannes Sats
  • 2. oktoobril algusega kell 15.45 toimub auditooriumis mälumäng nii 10.,11. kui ka 12. klasside õpilastele. Võistkonnad peavad olema 4-liikmelised. Ühest klassist võib tulla ka mitu võistkonda. Küsimusi esitatakse väga erinevatel teemadel.
Sport
  • SEB Ühispanga 10. Tartu Rattamaratonil osalesid Riho Klement (87 km, 1762. koht) ja Karel Tammjärv (40 km) 12.a klassist ning Henri Lillmaa (40 km) 11.c klassist.
  • Tartu koolide teatejooksude päeval esinesid tavapäraselt hästi HTG teatejooksuvõistkonnad. 20x60m pendelteatejooksus ja noormeeste 4x800m teatejooksus saavutati I koht ning neidude 4x400m teatejooksus II koht. Ühtlasi tagasid need tulemused ka üldvõidu gümnaasiumiastmes. 
    • Võidu sepistamisel osalesid:
        20x60m : Siiri Ladva (10.a), Riina Soo, Risto Võsaste (10.c), Tiina Tasa (10.d), Jaagup Ojalill, Siim Punab (11.a), Mihkel Sarv, Tõnis Tasa, Alan Uustal (11.b), Ranno Koorep, Jakov Saltõkov, Riho Terase (11.c), Siret Varblane, Lauri Läänelaid (11.d), Malve Marjak (12.a), Kerli Luik, Anna Temmo (12.b), Ann Starkopf (12.c), Kertu Rauk, Triinu Rauk, Krista Rohtmets, Oliver Mandre (12.e).

        4x400m : Malve Marjak (12.a), Kertu Rauk (12.e), Riina Soo (10.c), Siiri Ladva (10.a).

        4x800m : Risto Võsaste (10.c), Madis Salus (10.b), Timo Sild (12.d), Siim Punab (11.a).